Сайтът на президента president.bg е подложен на масирана хакерска атака. От 14 ч днес е почти невъзможно да се влезе в интернет страницата.

Атаката е започнала два часа след днешното изявление на президента Росен Плевнелиев, в което той обяви, че е  сезирал ДАНС за хакерската атака в изборния ден, когато паднаха сайтовете на ЦИК, МВР, МВнР и ГРАО. Държавният глава определи акцията като "втори Костинброд".

"Притеснен съм от случилото се в неделя, - каза президентът и отбеляза, че са възникнали много въпроси. - Те трябва да намерят своите обяснения“.

Вместо обяснения обаче на сайта на институцията обаче в момента излиза надпис: This webpage is not available (интернет страницата е недостъпна).

Хакването на сайта определено е свързано с днешното изявление на президента, коментираха от преслужбата на държавния глава пред Клуб Z. Оттам обясниха, че сайтът не е пробит, а просто е невидим заради претоварване с едновременни заявки за влизане. Броят им бил между 30 и 50 милиона, а всички посещения идвали от сървъри с тайландски адрес.

Този тип хакерски атаки са известни като DDOS - отказ от услуга. Точно такъв тип бе и атаката, от която пострадаха страниците на ЦИК, ГРАО и МВР в неделя.

Според експерти по киберсигурност в случая с тези атака не става дума за детска игра, а за сериозно организирана група. Това е мнението и на ресорния зам.-министър по информационните технологии Валери Борисов.