Световната здравна организация обърна внимание, че със своя експлозивен доклад от понеделник, който свързва консумацията на преработени меса с рака, не е призовала хората да спрат да ядат месо, съобщи АФП.

В понеделник Международната агенция за изследване на рака (IARC) към СЗО разбуни обществеността и производителите на храни, като огласи доклад, в който констатира, че преработените меса като наденички, шунка и бекон могат да предизвикат рак на дебелото черво и предположи, че чевените меса също водят до заболяването.

Производители на месни продукти заклеймиха доклада, а австралийският министър на земеделието го нарече "фарс". Северноамериканският институт за месото обвини IARC, че "нагласила данните така, че да получи търсения извод".

В доклада се заключаваше, че глобално над 34 000 души умират годишно, защото хранителният им режим включва твърде много преработени меса. Там все пак се обръща внимание, че това е доста по-малко от хората, които умират вследствие на тютюнопушене, консумация на алкохол или замърсяване на атмосферата - съответно 1 млн., 600 000 и 200 000. Но институтът предупреди, че на базата на събраните данни не може да даде определение за "безопасно" дневно количество преработено месо

СЗО все пак обръща внимание, че докладът на IARC потвърждава препоръките ѝ, правени още през 2002 г., в които хората се съветват да намалят консумацията на преработени меса, за да понижат риска от рак на дебелото черво.

В началото на следващата година ще започнем преглед на влиянието на последните научни изследвания върху общественото здраве, като ще потърсим място на преработеното месо и червените меса в един цялостно здравословен хранителен режим, казват от СЗО.