Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Световната здравна организация обърна внимание, че със своя експлозивен доклад от понеделник, който свързва консумацията на преработени меса с рака, не е призовала хората да спрат да ядат месо, съобщи АФП.

В понеделник Международната агенция за изследване на рака (IARC) към СЗО разбуни обществеността и производителите на храни, като огласи доклад, в който констатира, че преработените меса като наденички, шунка и бекон могат да предизвикат рак на дебелото черво и предположи, че чевените меса също водят до заболяването.

Производители на месни продукти заклеймиха доклада, а австралийският министър на земеделието го нарече "фарс". Северноамериканският институт за месото обвини IARC, че "нагласила данните така, че да получи търсения извод".

В доклада се заключаваше, че глобално над 34 000 души умират годишно, защото хранителният им режим включва твърде много преработени меса. Там все пак се обръща внимание, че това е доста по-малко от хората, които умират вследствие на тютюнопушене, консумация на алкохол или замърсяване на атмосферата - съответно 1 млн., 600 000 и 200 000. Но институтът предупреди, че на базата на събраните данни не може да даде определение за "безопасно" дневно количество преработено месо

СЗО все пак обръща внимание, че докладът на IARC потвърждава препоръките ѝ, правени още през 2002 г., в които хората се съветват да намалят консумацията на преработени меса, за да понижат риска от рак на дебелото черво.

В началото на следващата година ще започнем преглед на влиянието на последните научни изследвания върху общественото здраве, като ще потърсим място на преработеното месо и червените меса в един цялостно здравословен хранителен режим, казват от СЗО.

Ключови думи

Коментари

socialen

СЗО им обясни какви са рисковете.

БАЦЕ

НЕЩО СТЕ СЕ ОБЪРКАЛЕ ПАК,КОЙ СЛАГА МЕСО У КОЛБАСИТЕ ТУКА ВЕ БУНАЦИ,СОЯ ОТПАДЪЦИ И СУА КРЪВ,КОЖА МОЖА,НАБУХВАТЕЛИ, ПОПИВАТЕЛИ НА ВОДА , Е ТОВА ЯДЕТЕ,И ДУПЕТА ЧАТ ПАТ

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.