Банкерът в изгнание Цветан Василев панически се опитва да осуети опита за продажба на БТК ("Виваком"). След неуспешният опит да прехвърли собствеността на белгийския руснак Пиер Луврие, сега се използват услугите на съвсем истински московчанин.

"Фирма на Дмитрий Косарев, свързан с бизнесмена Константин Малофеев, се обяви за собственик на 43% от българския телекомуникационен оператор БТК (търговска марка „Виваком“), съобщава вестник „Коммерсант“.

Освен за дела на Цветан Василев (43%) в БТК компанията твърди, че притежава и другият голям пакет от акции - 33% за собственик на които се смята руската банка "ВТБ Капитал".

Любопитната информация идва в момент, в който базираното в Лондон инвестиционно звено на ВТБ се опитва да продаде компанията на нов инвеститор. "ВТБ Капитал" инициира сделката в качеството си на агент по мостов заем от 150 млн. евро, който е отпуснат на собственика на БТК InterV. Плащането по него трябваше да се осъществи през май, но парите така и не бяха преведени от Цветан Василев, който вече не може да разчита на "касичката" КТБ.

Заемът е гарантиран със 100 процента от акциите на InterV и реално след неизпълнението на договора собствеността на българския телеком ще отиде в този, който внесе 150 млн. евро плюс натрупаните лихви за просрочие и паричен бонус за "ВТБ Капитал".

Пред "Коммерсант" новоназначеният собственик на БТК Косарев обвинява инвестиционната банка в "рейдърско придобиване (б.р., "превземане") на компанията". 

Според информацията дружество, наречено Empreno Ventures е придобило 100% от LIC Telecommunication (абревиатурата се разчита като "Луврие инвестмънт къмпани"), която се явявала държател на 43-те процента от БТК на Цветан Василев. Като собственик на тази компания е посочен именно Дмитрий Косарев, бивш вицепрезидент на фирмата "Инфра инжиниринг" (контролирана от бизнесмена Константин Малофеев).

В случая важното име е именно това на Константин Малофеев. 

Този бизнесмен често е определян в медийни публикации като "Путиновия Сорос" и "шеф на пропагандата в Крим". През последните години той успява да стане все по-близък до властелина в Кремъл. Помага с пари и политически връзки там, където официалните власти в Москва предпочитат да стоят настрани. Малофеев беше едно от първите, включени в черния списък на ЕС и САЩ. Това не е случайно. Първият "министър-председател" на Донецката народна република - Александр Бородай, е бивш PR-консултант в компания на Малофеев, а главнокомандващият на сепаратистите Игор Стрелков е бивш началник на сигурността в същата фирма.

Човек на Малофеев бе и Пиер Луврие, който преди няколко месеца обяви, че вече се е отказал от покупката на "Виваком". Така в случая едно име е сменено с друго, но схемата си остава същата.

От Empreno  Ventures обясняват, че те трябва да притежават още 33% от БТК (делът на "ВТБ Капитал"), тъй като лондонското дружество било само технически собственик на пакета акции, които "преминали към структурата на ВТБ въз основа на договор за TRS (Total Return Swap), плащанията по който са приключили“. 

Според твърденията на Empreno Ventures компанията "ВТБ Капитал"-България фактически блокира одобряването на предложение за рефинансиране от трети лица. Целта била организиране на конкурс за изкупуване на дълга, а спечелилият го да може да претендира за 100% от БТК. От компанията на Косарев обясняват, че идеята била БТК да се продаде за по-малко от 176 млн. евро, докато реалната ѝ цена била над 1 млрд. евро.

Какво става на практика?

Новият ход на Цветан Василев с Дмитрий Косарев е опит да се спре продажбата на телекома или най-малкото да предупреди бъдещия собственик, че срещу него ще бъдат заведени съдебни искове. А от "ВТБ Капитал" вече обявиха, че ще търсят бърза сделка. Според експерти в бранша сложността на операцията и правната несигурност, която тя носи, ограничават много силно възможността във "Виваком" да влезе истински стратегически инвеститор. 

А Косарев в днешно интервю за сайта "Гласове", който преди време интервюира и Цветан Василев в Белград, посочва името на бизнесмена Спас Русев като бъдещ собственик на БТК, припомняйки връзките му с братята Милен и Георги Велчеви, които управляват "ВТБ Капитал"-България. Именно Русев бе човекът, който се смята за "баща" на икономическия екип на някогашното НДСВ, в чието правителство Милен Велчев бе финансов министър.

"Всеки може лесно да се досети, че г-н Русев няма 176 млн. евро, за да финансира сделката. Затова тук не трябва да си академик, за да те осени мисълта, че източникът на финансиране на Спас Русев е самата "ВТБ Капитал". Но доколкото разбираме, в този случай Русев има договореност не с "ВТБ Капитал" (като с дъщерна на руската банка), а с управителите на "ВТБ Капитал - България", т.е. с братята Велчеви", казва Дмитрий Косарев в интервюто.

Развръзката по сагата предстои. Вероятно до дни. И няма как да се случи без благословия от страна на българското правителство, тъй като в момента върху всички активи на компанията е наложен запор.