Десетки бутилки от шампанско се валят по пода. Златисти, розови, небесносини конфети, разпилени из цялата зала, дискотечно осветително тяло, сякаш паднало от тавана…

Служителите от екипа по чистотата на музея за модерното изкуство в Болцано решили в събота сутринта, че са се озовали сред остатъците от добре напоено с алкохол празненство от миналата вечер. Без да се поколебаят, те си свършили работата, като напълнили контейнерите за боклук с експонатите. Не заподозрели, че са изхвърлили цялата инсталация на двама известни творци, пише „Фигаро“.

Озаглавена „Къде ще танцуваме тази вечер?“, инсталацията на Goldschmied & Chirari трябвало да представлява интерпретация на Италия през 80-те години на миналия век.

„Период, характеризиращ се с потребителски дух, хедонизъм, с политици-социалисти и техните безкрайни празненства“, гласи анотацията на музея.

Открита в петък, 23 октомври вечерта, инсталацията е била изметена от служителите по чистотата на другия ден сутринта.

„Казахме им да измият голямото фоайе, защото там ще се състои вернисажът в петък вечерта. Очевидно са объркали инсталацията с преддверието…“, обяснява директорката на музея.

От там уверяват, че творбата скоро ще бъде възстановена. За щастие, хигиенистите са подходили екосъобразно като са сортирали елементите на инсталацията. Разделянето между стъклото и хартията ще позволи произведението скоро да заеме мястото си в изложбената зала.

В края на краищата, в тази история е трудно да се каже кой всъщност си е свършил зле работата.