Финансовият министър Владислав Горанов се е отказал от най-спорното си предложение в публикувания в понеделник Бюджет 2016 - да промени и Закона за съдебната власт (ЗСВ), така че вече еднолично да определя заплатите в съдебната система. Това съобщи на нарочна пресконференция след днешната среща с финансист № 1 Соня Найденова - предсатвляваща Висшия съдебен съвет.

Въпросният чл. 218, ал 2 от ЗСВ, който гласи, че минималната заплата в системата е два пъти на средната в бюджетната сфера, изчислена от НСИ (и напрактика я индексира постоянно, б.р.), беше една от ябълките на раздора между Горанов и кадровиците на Темида още от февруари. Тогава на среща с тях по повод, че заплатите не са индексирани от 2012 г. и така не се спазва тоза член, той каза прословутата реплика, че ако напишат в закона, че министърът е крокодил, той няма да стане крокодил. И отправи намеци, че ако толкова ги притеснява, може да се промени законът.

Оказа се, че в преходните и заключителни разпоредби на Закона за дъравния бюджет за догодина, се прави опит именно за това - да се запише, че заплатите се определят всяка година при гласуване на бюджета. Срещу предложението се обединиха абсолютно всички, включително и правосъдният министър Христо Иванов, и председателите на върховни съдилища, като казаха, че формулиравката е поставяне на съдебната власт в зависимост от изпълнителната и законодателната. ВСС дори заплаши да алармира всички международни институции, имащи отношение към правосъдието.

В този му вид законопроектът за бюджета няма да бъде внесен утре на заседанието на Министерския съвет, каза Соня Найденова, цитирана от БГНЕС.

„Категорично заявихме, че предложената промяна в начина на формиране на магистратските възнаграждения, гарантирана в чл. 218, ал. 2 от ЗСВ, е неприемлива. За уволетворение мога да кажа, че министър Горанов възприе тази теза, заяви, че е доста спорна от гледна точка на съответствие на неговото предложение с конституцията и няма да доведе до конкретни финансови облекчения върху общия бюджет на държавата”, каза Найденова след поредната инфарктна среща с Горанов днес следобед.

От ВСС продължават споровете си с Горанов, че за да се индексират заплатите, догодина им трябват още 69,5 млн. лв. над предвиденото от него.