Броенето на бюлетините в София за местните избори тази година ще остане в историята като "заложническата криза" в "Арена Армеец". Хиляди членове на секционни избирателни комисии (СИК) висяха в залата повече от денонощие, докато общинската избирателна комисия (ОИК) приеме техните протоколи с резултатите от вота.

На утрешния балотаж този ужас едва ли ще се повтори, тъй като резултатите от вота ще се отчитата много по-лесно. Ако не се вземат мерки обаче, със сигурност на следващия местен вот в София ситуацията ще е същата.

Клуб Z се обърна за мнение към Александър Петров, бивш член и зам.-председател на ЦИК.

"По-рано протоколи се приемаха в зала "Христо Ботев", в зала "Универсиада" и в НДК. На три места по 6-7 района. В най-лошия случай всичко приключваше за 12 часа", спомни си Петров.

Според него единият вариант, за да се избегнат проблемите от тази година, е отново да има три места за приемане на протоколи, в които да има по 6 човека от ОИК. Те, разбира се, трябва да бъдат подпомагани от достатъчен брой технически сътрудници.

"Сътрудниците преглеждат всичко да е налично, правят някои сметки ако трябва, броят и след това го представят на член на ОИК да се разпише", обясни Петров.

Според него във всяка една от тези зали трябва да има между 12-15 гишета за приемане на протоколи, като на всяко от тях се въртят по двама-трима души. Другият вариант е вотът отново да се бори в "Арена Армеец", но там да има поне 30 гишета с 60 сътрудника.

"Няма да струва чак толкова много пари", убеден е Петров.

Той каза още, че сега отчитането на резултатите за София е много по усложнено, заради преференциалния вот и всички заложени контроли.

"Протоколът на София за общински съветници е 18 страници. Трябваше да си направят елементарна сметка", заключи Петров.

 

Той си спомни, че преди време за местния вот в София е имало 24 районни избирателни комисии. Всяка от тях е правела по един протокол и го е пращала в ОИК. Според него и сега може да се премине към подобен механизъм. Петров смята, че за това дори няма нужда от промяна в Изборния кодекс, а може да се направи с методически указания от ЦИК, защото е техническа работа.

Петров смята, че ОИК-София би могла да направи график за това коя СИК кога да дойде, за да си предаде резултатите. По подобен начин действа ЦИК с районите избирателни комисии (РИК) от страната, когато има национални избори. Според него е възможно да се направи регламент, при който чувалите с бюлетините и протоколите да се събират в определено помещение под охраната на МВР и всяка СИК да си ги взема преди да й дойде реда в ОИК. Така ще се избегне струпването на много хора на едно място.

Варианти за решаване на проблемите, свързани с местния вот в София, със сигурност има. И ще е по-добре ако законодателите в парламента помислят предварително какво трябва да се направи, вместо да се опитват да се възползва политически от ситуации като тази в "Арена Армеец".