Само 86 мигранти от Италия са преместени в други страни на ЕС по схеми за солидарност, по които държавите-членки преговаряха от май до септември, призна днес Европейската комисия. Те предвиждаха пренасочването на общо 160 000 нелегално влезли в Италия и Гърция, които имат право на международна закрила.

От общо десет "горещи точки", или центрове за идентифициране, регистрация и пренасочване, които трябваше да се създадат в двете страни, работят два - на островите Лампедуза и Лесбос. Всеки ден хиляди влизат в ЕС и поемат по т.нар. Западнобалкански маршрут - от Гърция, през Македония и Сърбия към Хърватия, Словения и Австрия.

Цитираните схеми предвиждат преместванията да станат в рамките на две години. Следващите страни, които ще обявят, че могат да приемат няколко десетки мигранти ще бъдат Финландия и Испания, съобщи още Комисията.

Представители на правителствата от Балканите и Централна Европа днес ще имат първата си видеоконференция, за да координират действията си по управлението на миграционния поток през Балканите, съобщи говорителят на Комисията  Маргаритис Схинас.

Лидерите на десет страни от региона, включително България, се споразумяха да поддържат редовна оперативна връзка и да обменят информация, за да избегнат непредвиден миграционен натиск по границите.

Те се съгласиха и да създадат 100 000 места за временен подслон на бежанци, половината от които ще бъдат в Гърция.

Схинас подчерта, че "няма време за губене" правителствата да изпълнят този ангажимент. "Време е ангажиментите да се превърнат в действия на място", каза той.

"Не бива да позволяваме хората да спят по полетата, в  дъжда и в студа", каза Наташа Берто, говорителка по въпросите на миграцията и убежището.

Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер е разговарял вчера с австрийския канцлер Вернер Файман и двамата са се съгласили, че оградите нямат място между държавите от Шенгенската зона, каза Берто.

Австрия обяви вчера, че ще постави "технически заграждения" на границата си със Словения, които няма да са ограда, а ще служат за насочване на потоците от мигранти към КПП-та, за да бъдат контролирани.

Загражденията трябва да бъдат поставени на по няколко километра от двете страни на КПП Шпилфелд на автстрийско-словенската граница.