Избирателите в общините, в които ДПС е първа сила на местните избори, са били най-пасивни по отношение на провеждащия се заедно с тях референдум за електронното гласуване. Това гласят данните на Института за развитие на публичната среда. Десетте общини, чиито жители не са били особено активни на допитването са Венец, Никола Козлево, Хитрино, Черноочене, Каолиново, Самуил, Сърница, Ардино, Момчилград, Върбица. С изключение на Никола Козлево кандидатите на ДПС печелят още на първи тур с между 70 и 90% от гласовете.

В определени общини в Северозападна България като Криводол и Хайредин, които бяха посочени от лидера на ДПС Лютви Местан като пример за разширяване на географията на движението, избирателите също не са били особено активни на референдума.

Интересът на българските избиратели в Турция към референдума също бе минимален. За него бяха подадени едва 40 заявления, докато за парламентарните избори през миналата година те бяха 2700. Тогава имаше 136 секции за гласуване, докато сега те бяха само 7.