Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Паметникът пред НДК, наричан от софиянци с нелюбезни имена, се сдоби с клонинг в Италия. Силуетът на статуята, проектирана от архитекта Даниел Либескинд, е във вид на кубистична спирала, възхождаща към небето, и е много подобен на композицията на проф. Валентин Старчев "1300 години България" в центъра на София. Тамошният паметник се харесва на италианците, за разлика от нашия, който се разпада и предстои да бъде демонтиран.

Скулптурата на Либескинд е изработена от него за керамичната фирма "Казалгранде Падана". Намира се на околовръстното шосе на Казалгранде. Изглежда по-ярък от нашия монумент, облепен е с ромбоидни фасети от порцелан.

Творбата, наречена "Короната", е създадена като част от кампанията на фирмата за сътрудничество с изтъкнати архитекти, в духа на "Керамичния облак" в Казалгранде от Кенго Кума.

Издигната край фабриката на две кръстовища, разположени на пиемонтската магистрала, свързваща Казалгранде и Сасуоло, скулптурата посреща влизащите в града и се е превърнала в местна забележителност. Триизмерната форма изследва иновативни методи и експериментира с последно поколение керамика. Покрита с "фрактални" порцеланови плочи, имитиращи камък, структурата се извисява на двадесет и пет метра и подчертава вертикалността на волуметричната проекция, създавайки усещането за ръчна обработка.

Площад Славейков

Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

Като за задния двор на завод е окей. За централния градски площад на "европейска столица" можеше да е малко по-така ;)

Теодор

А кога най-накрая ще го демонтиран?

хехе

не е шестоъгълник, а петохуйник

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.