Паметникът пред НДК, наричан от софиянци с нелюбезни имена, се сдоби с клонинг в Италия. Силуетът на статуята, проектирана от архитекта Даниел Либескинд, е във вид на кубистична спирала, възхождаща към небето, и е много подобен на композицията на проф. Валентин Старчев "1300 години България" в центъра на София. Тамошният паметник се харесва на италианците, за разлика от нашия, който се разпада и предстои да бъде демонтиран.

Скулптурата на Либескинд е изработена от него за керамичната фирма "Казалгранде Падана". Намира се на околовръстното шосе на Казалгранде. Изглежда по-ярък от нашия монумент, облепен е с ромбоидни фасети от порцелан.

Творбата, наречена "Короната", е създадена като част от кампанията на фирмата за сътрудничество с изтъкнати архитекти, в духа на "Керамичния облак" в Казалгранде от Кенго Кума.

Издигната край фабриката на две кръстовища, разположени на пиемонтската магистрала, свързваща Казалгранде и Сасуоло, скулптурата посреща влизащите в града и се е превърнала в местна забележителност. Триизмерната форма изследва иновативни методи и експериментира с последно поколение керамика. Покрита с "фрактални" порцеланови плочи, имитиращи камък, структурата се извисява на двадесет и пет метра и подчертава вертикалността на волуметричната проекция, създавайки усещането за ръчна обработка.

Площад Славейков