Денят е неделя, 3-ти ноември 2013 г. Пресцентърът на ДПС въпреки почивния ден разпространява до медиите изненадващо кратко съобщение:

„По молба на г-н Христо Бисеров, почетният председател на ДПС г-н Ахмед Доган и председателят на партията г-н Лютви Местан приеха оставката му като заместник-председател и член на ЦС и на ЦОБ на партията.”

Освен това Бисеров мълниеносно напуска и състава на 42-ото Народно събрание. В онзи момент е зам.-председател на парламента от квотата на ДПС, а също така - председател на правната комисия, през която минават почти всички закони. А и е просто безпрецедентно човек на такава висока позиция в Движението да се оттегли по такъв драматично тих начин.

Още на 5-и „Капитал“ пише, че ДАНС и данъчните са извършили щателна проверка на него и на фирмите, в които членове на семейството му имат участие.

На 7-и, четвъртък, прокуратурата обявявя, че е получена справка от ДАНС, „съдържаща информация за евентуално извършени престъпления против финансовата и данъчната система за Христо Бисеров и Ивайло Главинков", доведен син от първия брак на съпругата му Мария Иванова.

Прокуратурата обръща специално внимание, че предстои данъчна проверка, вдигане на банковата тайна и запитване по реда на международната правна помощ до компетентните власти „на поне две европейски държави“. През цялото време главният прокурор Сотир Цацаров набляга, че при него справката е дошла на 6-и, сряда, следобед. Въпросът е – какво е дошло и къде, за да се изтегли Бисеров от всички постове още на 3-ти. Жокер – надали ще е от въпросните партньорски държави, които видимо стоят зад задвижването на ДАНС...

Всичко това се развива при тандема Цветлин Йовчев – вътрешен министър и Владимир Писанчев – шеф на ДАНС. Между другото, назначението на последния е от 19 юли същата 2013 г. С подписа на Пламен Орешарски (законът неотдавна е променен така, че президентът Плевнелиев да не участва, б.р.). Правителството е на БСП-ДПС, а предишният шеф на ДАНС е знаем кой.

Периодът е и такъв, в който тандемът между въпросния „знаем кой“ и Цветан Василев изглежда непоклатим, инвазията им на всички фронтове процъфтява, а напълно независимите БЛИЦ и „Шоу“, като че са си плюли в устата, завъртат версията, че Бисеров страда от тежко заболяване и това е единствената причина за оставката.

Владимир Писанчев

За да приключим темата с разминаването на датите, далечен жокер може да представлява и фактът, че Цветлин Йовчев „изхвърча“ моментално, още преди второто правителство „Борисов“ да дойде на власт на 7 ноември 2014 г. Писанчев – напротив, се оказва твърде ценен и за новия-стар премиер, който пък междувременно е започнал да се къпе в симпатиите на цялата медийна машина, която слуховете и някакви миноритарни проценти свързват с ДПС. Накрая Писанчев си тръгва де, но по трудния начин...

Но да се върнем в 2013 г. На 15 ноември в ново официално съобщение държавното обвинение изрежда „прегрешенията“ на двамата привлечени. За Бисеров: неистинска декларация пред Сметната палата, в която е „забравил“ че има сметки в Швейцария и по-тежкото - финансови операции с имущество, за което е знаел или предполагал, че е придобито чрез престъпление - т. нар. пране на пари.

Главинков е обвинен, че е придобил по банкова сметка 314 529 щатски долара и 117 192 евро, за които е знаел или е предполагал, че са придобити от престъпление. По-късно става ясно, че въпросните суми пастрокът е превел на сина от швейцарска в македонска банка. Инкриминираният период е 13.12.2012 г. – 21.02.2013 г., т.е. - дори и днес сме далеч от давността.

Зареждат се година и кусур. Като заговорихме за медии, в този период Сотир Цацаров е обвиняван непрекъснато, основно от медиите „Капитал“ и „Дневник“, че нарочно прокуратурата „мотае“ казуса.  Той през цялото време дава почти един и същ отговор - че случаят ще завърши с внасяне на обвинителен акт.

Включително „Дневник“ праща запитване до швейцарската служба по правосъдие, откъдето отговарят, че прокуратурата не е отговорила на тяхно искане да си допълнят информацията, за да бъде свалена банкова тайна.

През октомври 2014 г. българската прокуратура е отправила подобно искане, но според отговора на швейцарците – то е било непълно.

„Заради това в края на ноември е поискана допълнителна информация, но такава така и не е постъпила досега“, пише „Дневник“. Датата е 23 януари 2015 г.

Има и контратеза – че вероятно разминаването в нормативната база на двете държави е причина за бавенето на обвинителите как точно да оформят запитванията си, защото позволението зависи и от предявените обвинения в различни противоправни деяния.

Прокурор Боряна Бецова в съда.

През февруари 2015 г. френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан написва онова: „Боряна Бецова каква ябълка е?“. Става въпрос за друго, де – за прокурорката от Софийската градска прокуратура, на която се е паднал сигналът срещу „Протестна мрежа“... Но преди това тя е водила безрезултатните разследвания срещу Делян Пеевски и срещу Христо Данов от несъстоялото се Министерство на инвестиционното проектиране. И, оказва се, работи по Христо Бисеров. Цацаров реагира остро с думите, че Бецова е прокурор, "който съвестно и отговорно изпълнява служебните си задължения".

На 9 април 2015 г. СГП внася първия обвинителен акт срещу Христо Бисеров. Той е за 3 умишлени престъпления - за избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери (чл. 255 от НК), за нарушаване на Валутния закон относно задължението за деклариране на сделки с валутни ценности (чл. 251) и за затаяване на истина в декларацията пред Сметната палата (чл. 313). По първото се предвижда от 3 до 8 години плюс конфискация, за второто – до 6 г. или глоба 700 960,60 лв., а по последното – до 3 г. или глоба 100-300 лв.

Веднага се набиват на очи две липси – в обвинителния акт ги няма Ивайло Главинков и прането на пари.

Ивайло Главинков

Що се отнася до изключително успелия доведен син, който има 6 дружества за производство и търговия с ток от възобновяеми енергийни източници, материалите срещу него не са „потънали“, а са отделени в друго досъдебно производство, което още се води.  От прокурор Бецова. Не се знае докъде е то, тъй като има следствена тайна, за да не се ориентират „лошите“ в обстановката.

Относно прането на пари най-вероятно прокуратурата се е отказала, защото чл. 253 ал. 1 от НК (от 1 до 6 г. затвор плюс глоба 3000-5000 лв.) е тежък, но изисква т. нар. предикатно престъпление. Задължителна предпоставка е наличие на предхождаща престъпна дейност, или с думи прости - ще трябва да се доказват други закононарушения, чрез които двамата са придобили "мръсните“ пари, за да ги изпират.

Съдът връща обвинителния акт за отстраняване на нередности и на 28 юли прокуратурата отново го внася. За същите престъпления.

От 29 септември срещу фамилията вече има и гражданско дело от Комисията за отнемане на незаконно имущество срещу Бисеров, съпругата му Мария Иванова и Главинков. На политика са запорирани активи за над 1,2 млн. лв., а на доведения му син - за 300 000 лв.

И така до датата 29 октомври, т.е. - утре, когато е насрочен стартът на дълго чакания процес.

Страна по делото ще е и Министерството на финансите.

Заради обвиненията, които са над 5 г. затвор, Бисеров няма право да не присъства на заседанията на първата инстанция. До днес следобед от него не беше постъпила молба или друг документ, който да предполага отсъствието му, казаха от Софийския градски съд.