„След тези местни избори според мен най-разумното би било да бъде съкратен мандатът на сегашната Централна избирателна комисия от 5 на 2 години”.

Това каза пред Нова телевизия говорителят и член на ЦИК Цветозар Томов. Според него ЦИК трябва да анализира практиката си, като паралелно да бъдат обсъдени промени в изборното законодателство и след това да приключи мандатът й. Това щяло да е правилното решение, но то трябвало да се реализира „без да се създава хаос за приключването на изборния процес”.

Попитан защо се е стигнало до „заложническа криза” в „Арена Армеец", където и до момента има хора, които чакат да предадат бюлетините си, Томов заяви, че случилото се е „нечовешко”, а причините са в големия брой секции, лошата организация, малкият брой на приемащите и проверяващите бюлетините, както и Изборният кодекс.

Нужно ли е било процесът да продължи толкова време?

„Чак толкова много време, не. Бяха назначени допълнителни сътрудници към ОИК, но за да се разшири ОИК на 39 члена, изискваше отново според ИК, да бъде разширен състава на всички общински комисия в страната, тъй като законът недопуска това да става само в София", каза Томов.

И добави:

„Нека да не се оправдаваме и ние. Моето лично мнение, е че нашата грешка, на ЦИК е, че не взехме решение по целесъобразност, дори да бъде тълкувано като дописване на закона. Беше обсъдено да се увеличи съставът на ОИК - София, Варна и Пловдив, но не се получи мнозинство в комисията".

Не по-малко абсурдно обаче звучало само заради София да се увеличи съставът на 265 комисии.

В същото време депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова видя в „заложническата криза” в зала „Арена Армеец” нова афера „Костинброд-2”.

„Това е на 48-ия час след приключване на изборния ден. Това е нов сценарий „Костинброд", каза тя пред Нова тв.

Според нея също ЦИК трябва да подаде оставка.  Случилото се било заложено в Изборния кодекс. Според закона, писан от бившата депутатка, а сега омбудсман Мая Манолова, 19 души трябва да обработват протоколи на повече от 1500 секции.

Атанасова смята, че забавянето на преброяването ще създаде проблеми пред провеждането на балотажи, където трябва да има такива, защото вече трябва да почне печатането на бюлетини.

От своя страна Мая Манолова за пореден път заяви, че има възможност за назначаване на експерти за ускоряване на процеса по предаване на бюлетините. Вчера тя предложи именно този вариант като решение на проблема. Снощи ЦИК се събра на извънредно заседание и разреши назначаването на десетки сътрудници, които да подпомогнат приемането на протоколи в ОИК-София.