Точно 50 грама обработено месо на ден могат да ни разболеят от рак на дебелото черво или да увеличат риска от появата на това заболяване с цели 18%, обяви Световната здравна организация (СЗО) в последния си доклад, цитиран от Би Би Си. Най-новото откритие се позовава на изследвания, извършени от Международната агенция за изследване на рака и потвърждава заключението на редица учени, според които колбасите благоприятстват развитието на рак на гърдата.

В списъка с канцерогенни продукти попадат например бекона, наденичките и шунката, заедно с всички опушени, осолени и обработени с консерванти колбаси. Известно е, че готвенето на сурови продукти на висока температура също може да създаде канцерогенни химикали в храната. Рисково по отношение на онкоболестите било дори червеното месо, но учените все още нямат достатъчно доказателства, с които да подкрепят твърдението. 

"Рискът да се разболееш от рак на дебелото черво заради яденето на обработено месо е малък, но се увеличава с количеството, което приемаш", обяснява д-р Кърт Стрейф от СЗО.

Което означава, че сандвичите с бекон не са чак толкова вредни, колкото и цигарите, отбелязва Би Би Си, позовавайки се на последната актуална статистика. Числата показват, че около 34 хиляди смъртни случая годишно по света се дължат на "диета богата на преработено месо". За сравнение - тютюнопушенето убива почти милион души годишно, а алкохолът отнема живота на други 600 хиляди. 

Въпреки притеснителните данни, специалистите не съветват хората напълно да се отказват от консумацията на преработено или червено месо. Направените изводи са по-скоро добър повод да се намали консумацията или да се премине към по-здравословна диета, но не и да се стига до крайности. Експертите припомнят, че червеното месо има важна хранителна стойнст, защото съдържа желязо, цинк и витамин В12, които иначе се набавят трудно от суровите зеленчуци.

Само преди три дни с подобно заключение излязоха и здравните експерти от 10 държави, които се запознаха с доклада на СЗО по време на международна конференция. Според тях обработеното месо може да се нареди сред 5-те канцерогенни фактора за човешкия организъм наред с алкохола, азбеста, цигарите и арсеника.