Започват ремонти на 230 км второкласни и третокласни пътища в страната, съобщиха на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева и шефът на Агенция "Пътна Инфраструктура" Стефан Чайков. За ремонтите ще бъдат похарчени 31,5 млн. лв., от които 15,5 млн. лв. идват от спестени за зимна поддръжка пари, а 16 млн. лв. идват от бюджета на АПИ.

На някои места ремонтните дейности вече са започнали. Пример за това са трасетата в община Стрелча, които не са ремонтирани от 50 години, както и участъци в района на град Кнежа.

През следващите седмици ще започне и ремонтът на 4 кръстовища по направлението Слънчев бряг - Бургас, като се очаква дейностите да приключат преди началото на активния туристически сезон.

Изкърпване предстои и на участъци по най-натоварените направления – автомагистралите, първокласните и второкласните пътища.

През новия строителен сезон продължава рехабилитацията и превантивния ремонт на близо 1500 км републикански пътища. Общо по различните европейски програми, финансирани от Европейския фонд за регионално развитие, се обновяват около 150 км. По програма "Транзитни пътища V" тази година продължава рехабилитацията на около 500 км републикански пътища.

В края на лятото ще започне рехабилитацията на около 50 км от старите участъци на Автомагистрала "Тракия" на изхода на София и в близост до Пловдив и Пазарджик.

Зимното поддържане на републиканската пътна мрежа от ноември до края на март е излязло 44,5 млн. лв., сочат данните на АПИ. На пътноподдържащи фирми са наложени санкции на обща стойност 100 776 лева.