Десетки сигнали от граждани и наблюдатели валят в офиса на Асоциация „Прозрачност без граници“ от началото на изборния ден. За пореден път организационните нарушения рязко преобладават в първата част на деня – към 13 ч. те са 75% от всички получени сигнали в Асоциацията от наблюдатели и от безплатната телефонна линия за граждани 0800 11 224.

Те са свързани на първо място с неправилно боравене с бюлетини (предварително откъсване на бюлетините и предварително поставяне на печат, което не става непосредствено пред избирателя предварително откъсване на контролни номера от бюлетините). Налице са случаи на подписване в избирателния списък преди гражданите да са пуснали бюлетините в урната. В отделни секции цари организационен хаос, като са допуснати множество избиратели вътре в изборното помещение и струпване на лица без обозначителни знаци в помещенията (Буковлък-Плевенско; Столипиново-Пловдив; Сливен). Наблюдатели сигнализират за значително забавяне при гласуването. В някои общини се прилага противоречива практика за последователно влизане на два пъти в тъмната стаичка (Стара Загора, Смолян). Очевидно на членовете на секционни комисии са дадени противоречиви указания относно достъпа до тъмната стаичка.

Разнопосочни указания за гласуването на референдума

Разнопосочни указания на секционните комисии за това кога да предоставят бюлетина за гласуване на националния референдум предизвиква вниманието на наблюдателите на Асоциация „Прозрачност без граници“. Нееднозначните практики поставят пред сериозен риск избирателната активност за националния референдум. В секции в София, Шумен и Хасково например са установени случаи на изрично запитване на гражданите дали желаят да гласуват. В Пловдив и Монтана са отбелязани случаи на предоставяне на бюлетини за референдума, само ако избирателите изрично си поискат такава. В Кърджали е установена практика гражданите да се пренасочват към избирателния списък и бюлетини за местнияп вот, с което на практика се възпрепятстват да участват в националния референдум. Няма основания за подобен подход на разделяне на местния вот и референдума на на практика задължителен и пожелателен. Особено имайки предвид колко жизнено важно за нашата крехка демокрация е по-активното гражданско участие в управлението.

Обясненията за големия брой и относителен дял на организационните нередности могат да се търсят в няколко посоки, но основната причина е незадоволителното ниво на подготовка на членовете на секционните комисии. 

Обучението на секционни комисии за пореден път беше оставено за последно – седмица преди вота. И този път основно се разчиташе на опита на членовете от предходни избори, макар че за първи път тази година съчетаваме произвеждането на местни избори с национален референдум. Според изискванията на новия изборен кодекс към ЦИК трябваше да заработи обучително звено, което да компенсира отчасти липсата на професионална и стабилна изборна администрация. До момента обаче всичко в подхода на обученията на членове на секционни комисии е по старому.

На обучителния портал на страницата на ЦИК например е качен само един видеоклип за работа с копирните машини. Очевидно подготовката на секционните комисии остава критично слабо звено в изборния процес.

Към това следва да се добави и фактът, че работата на ОИК в София, а и в по-големите градове като Варна и Пловдив e изключително тежка като обем. ОИК в София-град подпомага работата на над 1500 секции и ще отговаря за приемането и обработката на изборни книжа от тях. 

Рецидиви на контролирания вот 

За пореден път изборният ден е белязан от тежки рецидиви на контролиран вот. В ранните часове на деня бяха регистрирани сигнали за масово струпване на избиратели, организирано съпровождане на избиратели от „мъже в добра спортна форма“ (Сливен) и отбелязване по списъци (от застъпници – в Стопилиново; от кандидат за кмет в общ. Садово, Пловдивско).

В допълнение на познатите схеми за контролиран вот чрез организирано съпровождане на избиратели до СИК, се регистрират и нови форми. Например кандидатка за кмет стои пред секцията и отмята в списък кой е минал да гласува (с.Богданица, общ. Садово – Пловдив). 

За поредна година продължават проблемите при провеждане на избори в с. Буковлък (Плевенско). И при предходни избори, и сега нарушенията се повтарят. Докато при предходни избори са допускани кандидати да наблюдават процеса на гласуване, днес се регистрират опити за контролиран вот чрез нарушения в работата с бюлетините (напр. предварително откъсване на контролния номер в долната част на бюлетината).

Докато контролираният вот остава по-значимият дял от сигналите за организиран натиск върху избиратели (12% от всички сигнали към 13 ч.), продължава регистрирането на сигнали и за купуване на гласове (Пазардишко, Врачанско). В рамките на наблюдението на изборния процес през последните години Асоциацията е регистрирала разнообразни форми на купуване на гласове: предлагане или раздаване на пари, раздаване на храна или други продукти (дърва за огрев) срещу гласуване, раздаване на допълнителни премии или изплащане на дълго забавени заплати или премии, оповестяване на „тарифи“ за гласуване, изплащане на дългове и други.

Невъзможността на институциите да се противопоставят на тези грозни страни в изборния процес може да бъде компенсирана само от активното гражданско участие. Заслужаваме гласът на гражданите да бъде чут, както при формиране на органите на местна власт, така и по отношение на прякото участие в управлението. Очертава се дълъг и труден ден за българската демокрация. Но и ден, който ще бъде важен тест за демократичното бъдеще на обществото, в което живеем заедно.

Линка Тонева е част от екипа на Асоциация "Прозрачност без граници".