България трябва да се готви за нова вълна мигранти да щурмува границата ѝ с Турция, когато ЕС вземе мерки да ограничи сегашния основен поток през Западните Балкани. За това предупреждава в писмо до Европейската комисия Европейската гранична агенция Фронтекс и предлага помощ за българската гранична полиция.

"След операция за засилване на изходния контрол от Гърция първият резултат ще е бежанците и мигрантите да се опитат да вземат на прицел други външни граници на ЕС", пише в писмото от изпълнителния директор на Фронтекс Фабрис Лежери, с копие от което Клуб Z разполага. 

"Трябва да бъдат създадени адекватни възможности за прием на голям брой хора, които ще бъдат блокирани в Гърция и в България заради процедурите на граничен контрол и даване на убежище. Не трябва да се разрешава мигрантите в приемните центрове да се движат свободно", се казва още в писмото. 

То ще е на вниманието на десет държавни и правителствени ръководители от Балканите и Централна Европа, между които и българският министър-председател Бойко Борисов, които председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер събира на извънредна среща в Брюксел в неделя заради миграционната криза в Западните Балкани.

Според Лежери вследствие на предприеманите мерки може да се очакват:

-"опити за нелегално пресичане на сухопътната граница между България и Турция, особено в източните гранични участъци;

- увеличаване на хората скрити в транспортни средства на българските и гръцките граници...;

- големи групи хора ще се опитат да си пробият със сила път през границата на Гърция с Македония или Албания и през турско-българската граница, отказвайки да сътрудничат заради фрустрация и гняв".

Без да споменава изрично взривоопасния термин "гореща точка", писмото посочва, че всички функции, които тя изпълнява, трябва да се извършват и в нашата страна: "систематична идентификация и вземане на пръстови отпечатъци на всички хора, пресичащи нелегално границата в Гърция и България; ефективна релокация на лица с право на хуманитарна защита и реадмисия на лица без право на хуманитарна защита в Турция или в страна на произход".

Документът подчертава, че силите на Фронтекс (допълнителни 775 служители, които държавите-членки трябва да осигурят) трябва да се използват за усилване на външните граници на ЕС, а не на Шенгенската зона. Те трябва да бъдат разположени по гръцките острови, и по границите с Турция, Македония, Сърбия. Специално е подчертано, че от усилване се нуждае изходният контрол по границите на България със Сърбия и с Румъния.

Агенцията предлага "да се развие оперативен подход към опити на големи групи хора да си пробият път със сила през границите на входа и на изхода, съчетан със съгласувана медийна стратегия за целия ЕС".