Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ще предложи ли Европейската комисия процедура за наднормен бюджетен дефицит срещу България? Това ще разберем идния месец, след като тя публикува есенната си икономическа прогноза

"След публикуването на есенната прогноза на 5 ноември, Комисията ще направи редовните оценки за спазването на Пакта за стабилност и растеж за всички страни, включително и за България", каза днес пред Клуб Z говорителка на Комисията.

Вчера Евростат промени прогнозата си за българския бюджетен дефицит за миналата година на 5,8 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) при предвиден по-рано недостиг от 3 на сто от БВП.

Причината беше методическа - по препоръка на Европейската комисия Фондът за гарантиране на влоговете беше включен в сектор "Държавно управление", докато преди официалната статистика у нас го третираше като самостоятелна финансова институция.

След промяната разходите му за обезщетяване на вложителите в КТБ стават част от разходите на правителството и бюджетният му дефицит почти се удвоява - от 2,5 милиарда лева на 4,8 милиарда лева. Така той надхвърля горната граница от 3 на сто от БВП, която европейският Пакт за стабилност и растеж позволява.

Само по себе си това не означава, че ЕС ще открие процедура за наднормен дефицит срещу България, която би включвала задължителни указания за свиването му.

Страната ни би могла да избегне такъв сценарий, ако Комисията прецени, че надхвърлянето на дефицита е малко и временно. Тогава правилата на пакта ѝ позволяват да не предлага на Съвета на финансовите министри да открият процедура. Комисията ще подготви доклад за българския дефицит, в кйто ще направи цялостна оценка на състоянието на публичните финанси на страната, основаващ се на предстоящата ѝ икономическа прогноза.

Ключови думи

Коментари

тука е така

Така да видим дали съм разбрал,значи фонда за гарантиране на влоговете е прибавен към "Държавно управление", което води до дефицит по препоръка на еврокомисията,и същата таз еврокомисия сега очакваме да ни каже,ще чакаме да ни каже ще имаме ли глоба за това или не.Абе това да не е някакъв съвременен феодализъм:сложете фонда тук по наша препоръка пък ще видим след година може и да ви глобим,ама миже и не!Алоо,като хвърчаха банки в исландия,какво точно се случи?

socialen

Квото наредят Големите Началници, тва! Ние нямаме правителство. Ние имаме васали, изпълняващи 1:1 това, което Големите Началници мислят, че е добре за нас. Това е Неоколониализъм. И Борисов е банановият генерал.

socialen

Цветан Василев е прав като твърди, че бюджетният дефицит е 8% и че свищовският пишмянфинансист Горанов прави шашми, за да го замаже пред погледа на нищо неращбиращия, неграмотен Борисов.

socialen

Разбира се, че е бюджетен дефицит! Понеже финансовият сектор и банките у нас са дерегулирани и либерализирани, няма никакъв контрол в/у тях, то Фондът за Защита на Влоговете е из цяло с бюджетни средства.

socialen

Неграмотният, необразован Борисов не е никакъв държавник, защото освен, че унищожи от глупост 245.000 работни места и остави близо 1 милион българи без доходи и препитание, Борисов предизвика проблемите с КТБ като наду двойно държавните пари в КТБ с нулев контрол от страна на Държавата, и Борисов зацементира 10% олигархичен плосък данък! Как няма да има бюджетен дефицит с 10% олигархичен плосък данък! Която развита страна има плосък данък! Това го имат само банановите републики, "управлявани" от бананови генерали като Борисов.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.