Ще предложи ли Европейската комисия процедура за наднормен бюджетен дефицит срещу България? Това ще разберем идния месец, след като тя публикува есенната си икономическа прогноза

"След публикуването на есенната прогноза на 5 ноември, Комисията ще направи редовните оценки за спазването на Пакта за стабилност и растеж за всички страни, включително и за България", каза днес пред Клуб Z говорителка на Комисията.

Вчера Евростат промени прогнозата си за българския бюджетен дефицит за миналата година на 5,8 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) при предвиден по-рано недостиг от 3 на сто от БВП.

Причината беше методическа - по препоръка на Европейската комисия Фондът за гарантиране на влоговете беше включен в сектор "Държавно управление", докато преди официалната статистика у нас го третираше като самостоятелна финансова институция.

След промяната разходите му за обезщетяване на вложителите в КТБ стават част от разходите на правителството и бюджетният му дефицит почти се удвоява - от 2,5 милиарда лева на 4,8 милиарда лева. Така той надхвърля горната граница от 3 на сто от БВП, която европейският Пакт за стабилност и растеж позволява.

Само по себе си това не означава, че ЕС ще открие процедура за наднормен дефицит срещу България, която би включвала задължителни указания за свиването му.

Страната ни би могла да избегне такъв сценарий, ако Комисията прецени, че надхвърлянето на дефицита е малко и временно. Тогава правилата на пакта ѝ позволяват да не предлага на Съвета на финансовите министри да открият процедура. Комисията ще подготви доклад за българския дефицит, в кйто ще направи цялостна оценка на състоянието на публичните финанси на страната, основаващ се на предстоящата ѝ икономическа прогноза.