Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Всички документи по случая с вноса на дарените детски ваксини от Турция ще бъдат предадени на прокуратурата, обяви здравният министър д-р Петър Москов. Официалното становище на министерството е в отговор на публикации в онлайн медии, според които в страната са били внесени неразрешени за употреба детски ваксини. По думите на Москов южната ни съседка също е готова да предяви иск към тези, които твърдят, че е дарила на страната ни опасен продукт.

Министърът потвърди още, че срещу представляваната от него институция отдавна се води черна кампания по въпроса, но този път нещата са излязли извън всякакъв контрол, защото са накарали хиляди майки да се притесняват за здравето на децата си. 

"Това вече не е атака към Министерството на здравеопазването, а атака към националната сигурност", коментира Москов.

По думите му внесените петвалентни ваксини са същите, които са спечелили последния търг за доставка през 2013 г. у нас и единствената разлика е, че имат натписи на турски. Заедно с нея Турция ни е дарила и монокомпотентна ваксина срещу Хепатит Б с идеята да покрие евентуална нужда от по-висока имунизация заради бежанската вълна.

Министър Москов призна, че продуктът съдържа консервант, който не се прероръчва за употреба от Европейската комисия, но отговаря на всички изисквания на Световната здравна организация. Освен това не е предвидена за употреба - държи се на склад за извънредни ситуации и дори тогава няма да бъде ползвана, ако Изпълнителната агенция по лекарствата не разреши. 

Конфликтът между министерството и конкретния производител на ваксини започна още в началото на годината, когато нито една фирма не се яви на обявения търг за доставка. Но по-сериозните атаки се появиха само месец след като ведомството успя да осигури нужните за страната ни количества чрез дарение от съседна Турция. 

Очаквайте подробности.

Ключови думи

Коментари

"наТписи" ?

Е ти какво искаш -- потписи ли?

МАЧКАЙ, МОСКОВ. ГАЗИ ВСИЧКИ НАРЕД, АЗ СЪМ ЗА ТЕБЕ НА РЕФЕРЕНДУМА.

Развеселен

да не искаш да го като канадеца?

:)

Наистина дразнещ правопис, но така е когато назначенията в редакцията са "по оня начин" :) НБУ - то не прощава!

s.djam

Назначенията в редакцията са моя работа, а не ваша :-)

Тоталитаризъм

Ако властите бяха честни и обясняваха на хората, нямаше да има притеснени родители. Изказването на Москов напомня за един отминал период, когато всички, които задаваха неудобни въпроси, бяха "врагове на народа".

zakkwylde

Скапаняк си Москов - агресивен, но безобразно некадърен скапаняк. След като не си способен да закупиш ваксини за българските деца и си подложил задник за дарения и то от Турция, а отгоре на всичко си позволяваш да плашиш с прокуратурата всяко противно мнение, ти си пълен боклук. GSK продават ваксини в 170 страни, само уродливата Москова банда не купува. Ако родителите на децата знаят подробностите защо за децата няма ваксини, никаква прокуратура не е нужна - ще има публично пребиване с камъни.

Развеселен

за ваксини не знам, но на доктора му препоръчвам да пие халоперидол - сутрин по едно, вечер по две. Помага при шизофрения.

не ти е помогнало....

А,ако прокуратурата стигне до теб,какво правим?

БАЦЕ

ТОЯ НЕНОРМАЛНИК КЪФ ГО ИГРАЕ,ПОБЪРКА ДЪРЖАВАТА ТОЯ СМОТЛЬО,НА ПЪТ Е ДА ЗАДМИНЕ И ТИКВАТА ПО ПРОСТОТИЯ

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.