Всички документи по случая с вноса на дарените детски ваксини от Турция ще бъдат предадени на прокуратурата, обяви здравният министър д-р Петър Москов. Официалното становище на министерството е в отговор на публикации в онлайн медии, според които в страната са били внесени неразрешени за употреба детски ваксини. По думите на Москов южната ни съседка също е готова да предяви иск към тези, които твърдят, че е дарила на страната ни опасен продукт.

Министърът потвърди още, че срещу представляваната от него институция отдавна се води черна кампания по въпроса, но този път нещата са излязли извън всякакъв контрол, защото са накарали хиляди майки да се притесняват за здравето на децата си. 

"Това вече не е атака към Министерството на здравеопазването, а атака към националната сигурност", коментира Москов.

По думите му внесените петвалентни ваксини са същите, които са спечелили последния търг за доставка през 2013 г. у нас и единствената разлика е, че имат натписи на турски. Заедно с нея Турция ни е дарила и монокомпотентна ваксина срещу Хепатит Б с идеята да покрие евентуална нужда от по-висока имунизация заради бежанската вълна.

Министър Москов призна, че продуктът съдържа консервант, който не се прероръчва за употреба от Европейската комисия, но отговаря на всички изисквания на Световната здравна организация. Освен това не е предвидена за употреба - държи се на склад за извънредни ситуации и дори тогава няма да бъде ползвана, ако Изпълнителната агенция по лекарствата не разреши. 

Конфликтът между министерството и конкретния производител на ваксини започна още в началото на годината, когато нито една фирма не се яви на обявения търг за доставка. Но по-сериозните атаки се появиха само месец след като ведомството успя да осигури нужните за страната ни количества чрез дарение от съседна Турция. 

Очаквайте подробности.