Журналистът Атанас Чобанов от сайта Биволъ е на разпит днес в  Национална дирекция на полицията.

Чобанов е извикан заради материал, след който министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов стана известен като "френския безработен министър". Сайтът Биволъ публикува документи от службата по заетостта в Париж. От тях стана ясно, че на Данов са изплащани помощи за безработни. На пресконференция в края на февруари той се появи с пенсионирани френски полицаи, които го оневиниха за получаването на помощи. 

Данов каза, че се води разследване за източване на банковата му сметка във Франция. От материала на Биволъ става ясно, че "източването" е абонамент за списания на стойност 30 евро. От златната карта Visa на министъра парите били дръпнати автоматично. 

 Според Биволъ,  от септември 2004 г. до май 2005 г.  Данов е получил неправомерно 150 000 евро от френските социални служби. Той подавал 8 месеца декларации, че е безработен и си търси работа във Франция.


Потърсихме колегата Атанас Чобанов за коментар и го хванахме на път за полицията.

Получихме информация, че сте привикан в 11 часа в Национална дирекция полиция?

Точно така, отивам в момента.

Какво очаквате от този разговор?

Очаквам да разбера на какъв етап е разследването, очаквам да ми зададат интересни въпроси. Ако не, аз ще си настоявам да запишат някои отговори, за да се разбере, че този човек е извършил престъпление по българските закони. И има документи, доказателста, които по неоспорим начин го потвърждават. 
Той е подал документ с невярно съдържание, че е безработен, търси си работа и е на разположение за намиране на работа, и на базата на тези документи, които е подписал, получавал всеки месец пари от френските социални помощи.

Очаквате ли някакъв натиск?

Очаквам. Имам данни, че се изземат в спешен порядък документи от бившата му работа в Университета за архитектура и строителство. Освен това преди повече от 15 дни подадох заявление по Закона за достъп до информацията в същия този университет, за да получа справка за неговата кариера, която до момента не ми е дадена. Ще отида да разбера защо не спазват закона и не дават справката. Какво е това мълчание - мълчалив отказ, или чисто и просто ще има отказ да дадат тази информация. Ключова информация.

Това първата ви разходка до полицията ли е?

Първа ми е на мен, по това дело не знам някой колега да е бил. Имаме често разходки по други дела. Но за пръв път физически се явявам.