На 26-ти октомври 1985 г Док Браун се появява във вече летящия Делориан и качва Марти Макфлай и приятелката му за едно дълго пътуване - в бъдещето. Док наглася машината на времето, вградена във вече много подобрената кола от 80-те, и тримата скачат на датата 21-ви октомври, 2015 г...

Така започва "Завръщане в бъдещето 2", продължението на едноименната забавна и изключителна фантастична комедия на Робърт Земекис и Боб Гейл. И докато в първата част Док и Марти пътуват в миналото, във втората имат шанс да видят бъдещето....

...Което най-после дойде. След няколко поредни измами с Фотошоп на онзи ключов кадър от филма, най-после наистина сме в онзи ден от бъдещето, който виждаме във втората част на "Завръщане в бъдещето".

Какво познаха Земекис и Гейл?

Учудващо много, въпреки откровено комедийните елементи в техния поглед към тогава съвсем малко по-близката 2015 г (втората част излиза през 1989 г).

 

1. Хоувърборда

Може би най-запомнящата се джаджа от "Завръщане в бъдещето 2" е летящия скейтборд, показан във филма като нещо нормално. В някакъв смисъл Земекис и Гейл сгрешиха - все още не се разхождаме с хоувърбордове по улицата, но тяхното въображение предизвика няколко проекта, от които наистина работещи са два - макар технологията да не е все още способна на евтино масово производство.

Ето оригиналната сцена от филма:

Ето и впечатляващия прототип на Лексус:

Компанията Хемдо също разработи подобна технология, с асистенцията на скейт-легендата Тони Хоук, но все още с не толкова впечатляваща демонстрация:

 

2. Видеоразговорите

Да говориш по телефона и да виждаш на екрана човекът срещу теб всъщност е стара идея - още през 60-те и 70-те има телефони с екран и камера. Просто доскоро цената на подобно нещо не си струваше лукса да виждаш на миниатюрен екран човекът, с когото говориш. Но "Завръщане в бъдещето" не показва това, а именно съвременната, луксозна, удобна и евтина версия на технологията, която всеки има вградена в лаптопа, телефона, и може дори да пусне през телевизора си, както в оригиналната сцена:

 

3. Очила за виртуална реалност

Във филма виждаме няколко от героите да ползват нещо средно между Google Glass и Oculus Rift - очила, които те вкарват във виртуална реалност. Разбира се, още не са нещо масово, но за по-богатата част на света са почти достъпни - и горните два примера са само най-успешните за момента, още десетки компании търсят начин да направят по-евтини, по-удобни и по-практични дигитални очила. 

А и по-стилни, поне спрямо вкуса ни през 2015 г...

 

4. 3D филми и ужасяващо много продължения

Малка шегичка с поредицата "Челюсти" се появява в 2015 г на Марти и Док (не и в нашата, слава богу). Кратка сценка показва триизмерна холограмна реклама на поредната, 19-та част на филма на Спилбърг. Макар в действителност "Челюсти" да получи само три продължения, всяко от които по-ужасно от предишното, свързаните помежду си филми на "Марвел" засега са 11, ще станат 12 до края на тази година, а според плановете на студиото, до 2018 г ще са 19 или повече.

3D филмите станаха ежедневие. Дори холограмата на акулата от следващото клипче е технолочигно възможна, макар да не се прилага по толкова директен начин като реклама.

 

5. Обувки с автоматични връзки

Мразехте ли като дете да си връзвате обувките? Именно към това чувство е насочена кратката сцена в "Завръщане в бъдещето 2", където Марти просто слага чифт обувки и те се завързват сами.

Преди няколко години Nike създаде копие на обувките от филма, но само визуално - връзките си останаха ръчни. Но от фирмата твърдят, че до края на тази година, истинската 2015, ще пуснат на пазара и истински самовръзващи се обувки. Дотогава се радвайте на оригинала:

 

Какво не познаха Земекис и Гейл?

За наш късмет, вече не ползваме факсове така, както демонстрира филмът. Уличните телефони си отидоха. Адвокатите, които във филма са вече забранени като професия, все още си изкарват хляба в съдебната система...

За жалост, нямаме летящи коли, дрехи, които се изсушават сами, или ядрени реактори в колите ни. Все още не плащаме всичко с пръстов отпечатък, но дори на родна почва има идеи в тази посока. 

САЩ все още нямат жена президент, както четем в специалния брой на USA Today във филма, но може би Хилари Клинтън ще изпълни това предвиждане с малко закъснение. Принцеса Даяна, за жалост, няма никакъв шанс да стане кралица, както пише горе вдясно на вестника. Добрата новина е, че той все пак не струва 6 долара днес - само 2.