Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Референдумът за електронното дистанционно гласуване, който ще се проведе в неделя, е по-важен за бъдещето на България от местните избори, които ще текат успоредно в същия ден. Защото резултатите от вота са потискащо ясни. Дотолкова ясни, че до голяма степен го обезмислят.

Просто за пореден път ГЕРБ ще бъде първа политическа сила. Донякъде има интрига дали ДПС ще изпревари БСП за второто място. Но тя интересна само от гледна точка на криворазбраната патриотарщина. Защото дали ДПС ще е втора, а БСП трета или обратното, няма голямо значение. Недотам лицеприятният политически пейзаж няма да се промени особено.

В този пейзаж първата сила се титулува дясна и има успехи в усвояването на европейски средства. Но не иска и да чуе за малко повече европейско поведение в политиката. Основната лява сила пък е загрижена не толкова за интересите на пролетариата, колкото за това как наследниците на бившата номенклатура на БКП да не загубят привилегиите си. И как да докаже, че преди 1989 г. всъщност не беше чак толкова лошо. Третата голяма партия се води либерална, но е по-скоро етническа. Тя се бие в гърдите, че защитава правата и свободите на малцинствата, но всъщност ги държи във феодално подчинение, за да може да ги използва като сигурен електорат, чрез който да легитимира олигархичния модел на управление, известен още като модела #Кой.

Единственият начин изборите да не са толкова формални и пейзажът да се поразкраси малко е отдавна известен - като се променят правилата, по които избираме своето политическо представителство. Способите за това са няколко и въвеждането на електронно гласуване е един от тях. Другият е мажоритарният вот или поне силният мажоритарен елемент, който за съжаление отпадна като въпрос за референдума. Отпадането му не беше случайно, но това е друга тема.

Електронното гласуване определено ще освежи политическия процес у нас, защото ще даде възможност на много повече хора да упражнят своето право на вот. При това на хора, които са достатъчно интелигентни, за да боравят с компютър и които към този момент по една или друга причина не гласуват. Основно това ще облекчи вота на българите в чужбина, но и у нас мнозина ще се възползват.

Приказките, че електронното гласуване ще улесни изборната търговия са смешни и жалки. Нима има някой, който би могъл да твърди, че невъвеждането на електронно гласуване ще пресече контролирания вот? Този вот винаги е съществувал, продължава да съществува и държавата трябва да се бори срещу това явление. Партиите също биха могли да подпомогнат тази борба като озаптят активистите си по места. Но да се използва търговията с вот като аргумент срещу електронното гласуване издава само и единствено страх от страна на политиците. И този страх е напълно основателен, защото има реална опасност електронното гласуване да разбута така удобното за тях статукво. И дори да минимизира щетите от контролирания вот.

Има един много важен момент, който се спестява на избирателите. Вярно е, че по закон референдумът е валиден, ако в него са участвали не по-малко от включилите се в последните парламентарни избори и ако повече от половината от тях са гласували с "да". Този текст се използва за внушения, че няма смисъл да се гласува на референдума, защото някои партии, например ДПС, ще инструктират твърдото си ядро да не участва и прагът за валидност няма да бъде постигнат. Има обаче и още един текст в закона, който казва, че ако в референдума се включат 20% от гражданите с избирателни права, то предложението се внася в парламента и той би трябвало да се произнесе.

Ако се вярва на предварителните заявки на партиите, електронното гласуване би трябвало да събере мнозинство в пленарна зала. Ако пък решат да шикалкавят, което няма да е голяма изненада, гражданите вече добиха достатъчно опит в осъществяването на обществен натиск върху парламента. 20% избирателна активност е постижим резултат дори и без електората на ДПС.

Поради всички тези причини гласуването на референдума не е безсмислено. Точно обратното. Преди да влезем в тъмната стаичка ще ни дадат един куп бюлетини. Най-важната е именно онази, с която ще имаме възможност да подкрепим електронното гласуване.

Ключови думи

Коментари

ПОБЕДА НА ПЪРВИ ТУР ЗА ПОРТНИХ, АМА В ШЕСТЪК! ВАГОНИ С ЧУВАЛИ ТРЯБВА ДА ПОДМЕНЯТ ВРЪТКАДЖИИТЕ НА ГЕРБ. ИЗБОРИ ВАРНАБойко Борисов се ошашави в Нова тв заради Иван Портних. „КАКВО за Варна?!“, панира се „Бойко“ „В кой голям град очаквате да имате проблеми?“, попита Ани Цолова. „В Хасково.“, отвърна Бойко Борисов, а тежка сянка легна връз разтревожения му фейс. В Хасково имало „здрава местна власт“, подметна иронично лидерът на ГЕРБ. „А за Варна“?, вметна остро и очаквано за нас след текста ни от четвъртък – „Бойко Борисов в паника за Варна“ Ани Цолова. „КАКВО за Варна“, ошашави се Борисов.

дебелян пеевский

Това е поредната доза глупости. Както не може да има читаво е-банкиране без първо да има читав банков сектор, така не може да има читаво е-гласуване без читава изборна система, читаво е-банкиране и читави потребители. Забравихте ли колко пъти банките ограбваха популацията, преди да се въведат правила, които да ограничават грабежа? Банките отдавна работят и могат да се контролират изцяло "по интернет". Помогна ли "електронното" управление на банките да се спре фалита на КТБ? Не. Защо? Защото властта имаше интерес от фалит. Същото важи и за гласуването, с малката поправка, че читаво е-гласуване е много по-труден за решаване проблем т е-банкиране. "Хартиеното" гласуване предоставя механизъм за тайно, лично и свободно гласуване. В нашето общество този механизъм е окепазен и работи зле, защото това е в интерес на текущата власт. Гласуването по интернет засега НЕ ПРЕДОСТАВЯ такъв механизъм за тайно, лично и свободно гласуване дори на теория. В Естония уж разбират рисковете и са ги приели. Нашето общество нито разбира рисковете, нито знае какво приема, защото ние не сме обсъждали публично нито една конкретна схема за гласуване. В България е-гласуване, прието и изпедепсано набързо ще стане предпочитания механизъм на текущата власт за подмяна на вота, защото е много по-евтино и по-трудно за контролиране от "хартиения" вот. Затова - отсвирване на референдума и повече мислене при избора на местна власт.

читаво е-УПРАВЛЕНИЕ и читави потребители, които имат опит и навици с такива системи.

DogWoman

Бих искала да престане вече ДОСАДНОТО натякване, че изборите били "предизвестени". Никой нищо не може да предизвести, докато хората не отидат до урните, такова говорене е вредно, даже и в случая да е в полза на друга активност - за референдума.

B Petkov

Проблемът не е дали хората ще отидат до урните или не. Те си ходеха до урните и през комунистическото време. Въпросът е дали могат да предложат и изберат нормална личност, а не партийни гамени. Невъзприемането на мажоритарната система обезсмисля понятието избори. Погледни 25 години назад и прецени!

Най-смешното е, че в София ще има балотаж.

Малкото страни в Европа и щати в Америка, които са пробвали електронното гласуване, се отказват от него, заради невъзможността да се предотвратят и дори да се установят манипулации. От осем европейски страни, шест се отказват. В повечето случаи дори става въпрос за електронни избирателни секции, а не гласуване от личния компютър. Повечето хора, които ще гласуват с "Да" си представят как образованите българи в чужбина, както и мързеливите българи в България, ще започнат да си гласуват от компютъра вкъщи и ще неутрализират купените цигански гласове. Електорнното гласуване обаче не се случва от компютъра вкъщи и няма да се случва още дълго, даже необозримо време. Страните, които го въвеждат, първо пробват електронни гласоподавателни секции, в които се ходи с крака, а в повечето случаи след това се отказват от този тип гласуване. Нагласите ни, че всичко, което изглежда напредничаво, е полезно, може сериозно да ни подхлъзне в този избор. Да не се окаже накрая, че само ДПС ще бъде доволно, ако електорнносто гласуване се въведе.

Живко

а когато партиите злоупотребят и те принудят да гласуваш пред техен човек   знаеш как става на село. Ако не гласуваш с телефона или лаптопа си пред тях, губиш работа си в общината, кооперацията ..!

Ко? Не!

Референдумът ще ни спаси? Какво става тука, бе? Това е вече някакво религиозно отношение към тоя вот! И изпростяването трябва да има някакво граници!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.