Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бихте ли дали 18 лв. за хапване "на крак" за двама или 14 лв. за килограм шоколад? Според Министерството на здравеопазването горе-долу толкова ще ни струва удоволствието да си купуваме "вредни" храни догодина, което постепенно ще ни накара да се откажем от тях. До 2020-а или ние ще сме преосмислили потребителските и хранителните си навици, или производителите ще са променили рецептите си, за да ни приучат да ядем здравословно. Поне такива са плановете. 

Натурални продукти вместо сладки изкушения

Захарта, солта, тауринът и частично хидрогенираните растителни мазнини ще са съставките в храните, които ще бъдат обложени с новия данък "обществено здраве", обяви здравният министър д-р Петър Москов. Очаква се да поскъпнат всички захарни и тестени изделия, газираните и енергийни напитки, чипсовете, сухите супи, сосовете и всички стоки от типа "fast food". Ставката ще е най-висока за продуктите, съдържащи трансмазнини и те ще са единствените, за които не се предвиждат минимални количества на вложените мазнини, става ясно от проектонаредбата на здравното министерство. Документът ще бъде публикуван на сайта на ведомството и ще му бъдат дадени две седмици за обществено обсъждане. 

"Облагаме само продукти, които имат своя по-здравословен заместител. Данъкът не включва нито един вид основни храни, в това число хляб, млечни и местни продукти, плодове и зеленчуци. Напротив, целта на данъка е да поощри употребата именно на тези храни", уточни министър Москов.

По думите му ефектът ще е същият като при облагането на найлоновите торбички. Дали заради високата цена или защото нанасят непоправими щети на природата с трудното си разграждане, но българинът определено е ограничил употребата им. Очакванията са същото да се случи и когато хората се сблъскат с повишената цена на обложените продукти и разберат, че консумацията им води до сърдечно-съдови заболявания, диабет, затлъстяване, нарушена бъбречна функция и различни онкоболести.

За целта въвеждането на данък "вредни храни" ще бъде съпроводено с мощна информационна кампания.

"Щандовете в магазините и обектите, в които се предлагат храни, обложени с данък, ще бъдат специално обозначени, за да могат хората да правят разлика", обяви министър Москов.  

Видът на маркировката тепърва ще се обсъжда, но идеята е повече хора да разберат, че има продукти, които действително вредят на тяхното здраве.

Ще бъде заложено и на страскащата статистика. Установено е, например, че увеличаването на приема на частично хидрогенираното растително масло само с 2% води до повишаване на риска от сърдечно-съдови заболявания с цели 23 на сто. Освен това благоприятства развитието на рак на гърдата и рак на простатата, коремно затлъстяване и инсулинова резистентност, депресия, Алцхаймер и други.

Големите количества сол в храната от друга страна пък водят до повишено кръвно налягане, а то е виновно за 62% от случаите на мозъчно-съдова болест и за 49% от случаите на исхемична болест на сърцето. Отделно дразни стомаха, нарушава функцията на бъбреците и води до остеопороза. Съвременните проучвания твърдят, че намаляването на приема на сол до 5-6 грама дневно намалява мозъчните инсулти с 24%, което на 100 души население са 24 спасени човешки живота, изтъкна здравният министър.

Само 3% данък "шоколад", но 78% за "имитация" на сирене

Според текстовете на проектонаредбата данъчното бреме ще се стовари върху храните с над 25 и над 40 грама захар в 100 грама продукт, където попадат бонбоните, шоколадът, шоколадовите изделия, сладоледът и конфитюрите. В същия списък са и негазираните сокове с под 40% натурално съдържание. За всички тях данъкът ще варира между 3 и 30% като процент от цената, а самото оскъпяване ще бъде между 40 и 80 стотинки.

Ще се облагат също стоките с повече от грам сол в 100 гр. продукт, в това число всички чипсове и снаксове, както и сухите супи и бульони (за които минималният праг е 0,7 гр./100 гр.), заедно с майонезата, соевия сос и кетчупа (с над 1,3 гр. сол в 100 гр. продукт). Ставката при тях ще е в рамките на 10-20%, а увеличението на крайната цена ще е с близо 1,50 лева. С толкова се очаква да поскъпнат и енергийните напитки, заедно с всички съдържащи таурин алкохоли.

Облагането на хидрогенизираните мазнини ще се движи в най-широките, но и най-високи граници. Употребата им в продукти, които имитират млечните, ще се "наказва" със 78% данък от цената за килограм продукт. При маргарините ставката ще е 58 на сто, при тестените - 44 процента, а при "fast food" храните - съответно 17 на сто.

Според правилата стоките с повече от една вредна съставка над нормата ще бъдат облагани с повече от една ставка и обратно. Ако производителят намали количеството вложена захар и премахне частично хидрогенираните мазнини, например, няма да плаща данък, а продуктът му ще бъде изваден от "черния списък" (или цветния щанд) с вредни храни. Така например, пакетче бисквити от 150 гр. може да бъде обложено по три показателя - сол, захар и хидрогенирани мазнини над нормата, а цената му ще скочи с 0,97 лева. По същата схема 300 гр. картофи, пържени в хидрогенирано растително масло, ще покъпнат с 1,12 лв. за порция, а тези, приготвени в обикновено олио ще запазят сегашната си цена. 

По 150 млн. лв. годишно за спорт и храна в училище

Според предварителните данни данъкът ще носи на държавата около 150 млн. лв. годишно, които ще бъдат инвестирани за здравна профилактика, спорт и по-добро хранене в училищата и детските градини. Предвидено е 60% от постъпленията да се насочват приоритетно за превенция на незаразните хронични заболявания сред подрастващите. Други 20% ще се изразходват за обновяване на спортните съоръжения в училищата, а останалите 20% - за подобряване на храненето в учебните заведения. По думите на Москов има решение на Конституционния съд парите от данъка да постъпват по отделна сметка, като гаранция, че няма бъдат похарчени за друго.

Самото разпределяне на средствата ще се извършва от обществен съвет, в който ще участват лекари, специалисти по хранене, преподаватели, спортисти, държавни експерти и представители на индустрията. Съветът ще решава кои здравни дейности да се субсидират с приходите от акциза и кои учебни заведения да получат финансиране за нова спортна зала или игрище. С парите ще бъде изготвен и нов хранителен план за децата в училище, за да се влючат повече полезни продукти в менюто. Експертите ще следят и най-новите проучвания в областта на храните и ще имат пълното право да разширяват списъка с вредни съставки, подлежащи на данъчно облагане.

Един "непробиваем" данък ...

От юридическа гледна точка и по отношение на европейското законодателство данъкът е "непробиваем" и няма лоби, което да го събори, убеден е здравният министър. Системата за данъчно облагане на вредните храни е взаимствана от Унгария, защото там положителният здравен ефект вече е доказан. Освен това държавата е най-близка до България по отношение на брой население, икономически и социални показатели. Конкретните резултати от прилагането на данъка в Унгария са 27% спад на продажбите на обложените стоки и между 20 и 23 на сто по-ниско потребление. За сметка на това 80% от потребителите са изхвърлили от трапезата си по-скъпите и по-вредни за здравето им храни, а икономиката на страната е спечелила над 60 млн. евро допълнителни постъпления от своеобразния акциз. Данъкът е довел и до по-ниска консумация на захар и сол, най-вече сред подрастващите.

"Само идиот би спорил с такива данни, доказани от СЗО и от практиката", отсече Москов, отхвърляйки всички опасения, че облагането у нас няма да проработи. 

По думите му всички, които са против данъка, са лобисти на хранителната индустрия, защото липсата на ефект означава само едно - фирмите да не променят начина на производство. Истинският успех за държавата пък ще бъде нулев приход от облагането, който ще е ясен белег, че на пазара не се предлагат вредни храни.   

"Днес започваме битка и тя няма да е лесна. Знам за струпания финансов и лобистки ресурс срещу този закон, не мислете, че сме наивници на средна възраст. И тук е мястото на всеки родител да избере на коя страна застава – здравето на децата ни срещу желанието на определени лобисти да няма промяна. Начинът е да извървим този път заедно, за да имаме по-дълъг живот", заключи д-р Петър Москов.

По думите му данъкът е съгласуван с финансовото министерство и по всяка вероятност ще влезе в сила още от следващата 2016 година.

Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

Москов е завършен, ненужен идиот.

az se kazvan dani!

Развеселен

започна се. Абсолютната, тотална, всеобхватна държава. Решава какво да ядем, какво да пием. Всички трябва да бъдат здрави индивиди, които да плащат безброй данъци на всесилната власт. Това е най-лошата новина, която чета от години насам, а Москов доказа, че е фашизоиден кретен. Искрено се надявам тази наредба да не мине в Парламента, в противен случай сериозно ще преосмисля кои партии подкрепям.

Az se kazvam dani

БАЦЕ

СВЕЩИ ДА СИ КУПУВАТ С ТИЯ ПАРИ ГНИДИТЕ ГРОБАРСКИ,ДРЕМЕ ИМ ,СИТИЯ НЯМА КАК ДА ПОВЯРВА НА ГЛАДНИЯ,ПОВЕЧЕТО КОМШИИ РУМЪНИЯ СЪРБИЯ И ДР НАМАЛИХА НАЛОЗИТЕ ВЪРХУ ХРАНИТЕ НАШАТА ЛАКОМИЯ НЕНАДМИТАТА ОТ БАНКЯ НАЛОГ ВРЪЗ НАЛОГ И СЕ НЕ МУ СТИГА ,КАТ СТЕ ОФЦЕ ПЪК ЩО ДА ВИ ГИ НЕ ДИГАТ ДАНЪЦИТЕ,НАЦИЯ..........

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

B B

Масовият българин се чуди какво да яде, а някои малоумници му предлагат здравословна храна!

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

123

За да компенсират безумната офшорна ставка от 10% /никъде в ЕС не е толкова ниска/ на корпоративния данък правят чудеса от храброст. За сметка на средния бъргарин!

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

започвам да заеквам

Тази откачалка Москов е изключително вредна за здравето ни. Не го ли е научила баба му, че всичко, което е с мярка е добро за организма и че не шоколадът или захарта, или каквото и да било друго ни вредят, а прекомерната им употреба. Ако и това безумие мине, ще се присъединя към Манол Глишевия екстремизъм, за да разкараме тия луди хора от властта. А вярно ли е казал месТни продукти или писалия информацията се е поизложил? Досега не съм забелязал Слава Аначакова да е допускала такъв тип грешка.

az se kazvam dani

s.anachkova

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

s.anachkova

Всъщност идеята на данъка е да се пребори именно с прекомерната употреба, но не по отношение на потреблението, а на производството. Грешката с "месТните" продукти е напълно вярна, но трябва да призная, че и аз самата не обърнах внимание. Изборите са виновни :-D ПП: Долният коментар беше изтрит по грешка.

Д.Г.

...Единственото,което си помислих накрая е, че всяко 3то дете не може да яде повече от веднъж месо в седмицата,няма нито колело,нито нови дрехи/днес в новините изнесоха тези данни/ ...т. е на всяко 3 дете семейството изнемогва .....В 2016 година /когато влезе закона за вредните храни/ тези семейства няма да могат да купят обикновена вафла или бисквити по празниците на децата си,защото са вредни ....това е абсурдна ситуация ...Иначе принципно - добре звучи - но малко сме в повечко бедни,за да бъдем прененциозни!!!

s.anachkova

Всъщност, вафли пак ще се купуват, но при всички положения срещу повечко пари. "Здравословните" ще са например с краве масло и захар в нормите (ако рецептата го позволява), което със сигурност ще ги оскъпи, защото маслото е по-скъпо от хидрогенираните мазнини. "Вредните" пък ще са "финансово и здравно неизгодни",защото хем ще вредят, хем ще струват повече. Въпросът е дали всичко това няма да ни тласне към още по-съмнителни, но евтини продукти. Освен ако не се появи "черен" пазар на вафли :)

Не знам как ще се отрази това на здравето на министерството.

Доктор

#оставка москов некадърник комонуизд

пстоев

не мога да повярвам колко тролове се ширят из сайта... потърсете си работа, съветски подлоги...

москов, излез от интернет и подписвай оставката.

Развеселен

другарю - не само в СССР обичат шоколад

Оги

Обмислят как да вземат данъци от хората още 150 млн. и да ги разпределят помежду си ,понеже трябвало да се изхарчат,така ,че в бюджета да влиза 0 лв. Ще ги харчат уж за благородни цели. Трябва да е много притеснително за простия народ,когато държавата наднича в чинията му ,за да му наложи допълнителни данъчни тежести

Селска пръчка

отиде си и туршията и сланината.

Деян

Логиката на този данък е изцяло погрешна. Някой виждате ли продава продукти с вредни съставки, но той ще мине метър, а потребителят на тези продукти ще се глобява яко. Ами това е все едно да съдите и глобявате наркоманите, а производителите и дилърите на дрога да ги оставите на мира. Трябва да се ударят производителите на вредни продукти, като за някои от тях деянието да се криминализира. А сега какво се получава? Консуматорите на такива стоки са бедните. И при цялата им беднотия им тръсваме и една тлъста глоба, защото ги има. Бедността не е порок, но Москов иска тя да се наказва. А в същото време същите тези стоки ще продължат да се продават. Контрабандно. И това, което ще влезе в бюджета от данъка ще се стопи от липсата на постъпления от продажбите при нормална търговия. В заключение - ударете производителите и разпространителите, и вредните стоки ще изчезнат.

Развеселен

значи ти искаш директно да забраниш шоколада и пържените картофки? Хвала на такива демократи!

Москов е изцяло погрешен, както всички останали прасомолски лаборант-командоси. Полуграмотни, без опит, но нахъсани, убедени в правотата си фърчат напред с устрем. А ако не мине номера в ДСБ и РБ, скачат по другите партии.

И сега 1 кг шоколад струва 14 лв (100 г - 1.40 лв). А идеята на д-р Москов е ОК. Дано успее да я приложи. За жалост, българите сме най-големите тлъстаци в Европа. И пълзим към световната класация...

Ебати и "шоколада" за лев и четиресе, браточец. Сигурно смърди кофти, щото го ядеш за пети път.

Аре, стига бе!

Москов не е компетентен ,нито министерството му има компетенция за храните ,за да прави аматьорски предложения за увеличаване на данъчната тежест върху населението на основание вредност на храни. Компетенция за храните има Министерството на земеделието и храните,а за данъците Министерството на финансите.На най-високо ниво се демонстрира типичната за България ситуация хора да се занимават с неща от които не разбират и не им е работа да правят. Дилетанство на висше държавно ниво.

s.anachkova

Всъщност Москов не се занимава с безопасност на храните, нито пък е казвал кои храни са вредни. Терминът "вредна храна" го въведоха медиите. А Москов се ограничава само до обяснения какво причиняват от здравословна гледна точка прекомерната употреба на сол, захар и хидрогенирани масла. Това е и мотивът те да бъдат обложени с данък "обществено здраве". Така допълва действието на солидарната здравна система - при нея всички плащаме осигуровки, но ползват само хората в нужда. За да е справедливо обаче, всички би трябвало по равно да се грижим за здравето си. Който не желае да подбира храната си, плаща повече за това. В противен случай всички ще плащаме стентовете на онези с чипсовете и колата "на корем".

Като ми кацнете на операционната ,друга песен ще запеете!

Операционната е на хирурзите, анестезиолозите сте там на гости.

И в същото време на децата ми в детската градина се поднасят макарони със захар и корнфлейкс със захар, а на въпроса ми не може ли поне тази захар да се слага отделно, ако само детето пожелае, се отговаря, че не можело, защото си имало рецептурник... А тази захар кой ще я обложи с данък - и кой ще го плати този данък?

Да увеличат заплатите на хората, за да могат да си позволят качество, а не количество!!!

Класната

"С толкова се очаква да поскъпнат и енергийните напитки, заедно с всички съдържащи таурин алкохоли." Само едно уточнение, моля :) Тауринът е аминокиселина, причислен е условно към есенциалните, въпреки че е не незаменим. И всъщност е доста полезен, влиза в състава на енергийните напитки, защото увеличава издръжливостта и концентрацията, но няма стимулиращ ефект върху ЦНС както кофеинът, който е ксантинов алкалоид. От изречението звучи така, сякаш има алкохолни напитки, със съдържание на таурин. Твърдението е грешно, тъй като в при взаимодействие с алкохол, аминокиселината се разпада. Искрено се учудвам на незнаението на съставителите на закона, защото предстои една полезна съставка да влезе в "черния списък", само защото влиза в състава на енергийните напитки.

Ощавен маркиз

Хмм. Твърде взискателни зехме да ставаме към бедняшката си софрица. И вместо да подхождаме научно-технологично-санитарно към проблема, ние ше го борим „данъчно”. Точно с това, в което сме най-кекави. Японски учени отдавна стигнаха до надеждна рецептура за месен концентрат от човешки екскременти. Теоретично, според експертите, подобен продукт не е опасен - стига въпросното месо да мине достатъчна топлинна обработка преди консумация, която да унищожи вредните патогени. Изследователите добавили и соев протеин за усилване на вкуса, както и оцветител, за да изглежда червено месото. Идеята е не по-различна от тази да се ядат растения, ръсени с естествена тор. Мексикански учени експериментално са доказали, че гъбите кладница могат да погълнат 90% от изхвърлените памперси в рамките на два месеца и са напълно ядливи. Холандски учени пък синтезираха свинско в епруветка, превръщайки прасешки стволови клетки в ивици месо. Глобалният свят не спира да работи в изпълнението на единствения верен, хо-хо, завет на Владимир Илич: „Само яденето ще спаси човечеството от гладна смърт”. Друг въпросът, „фекалиите” да се обработват правилно и човеко-щадящо. Ние имаме богата традиция в техното разумно използване при приготовлението на шкембе чорба, кебапчета и кюфтаци, които се папат с ръкавици, и проч. вкуснотии. Просто се изкалпазанихме с тая фносна хран-вкусова химия. НАРОДЕ?! Можеш да изхранваш още пет като себе си! Стегай се в кръста и не се прави на улав „висш канцеларист и гурме-пътешественик”. Сей боб, леща, ориз, грах, картофе, бамя, памидори и огурци, репи и тикви … квото и да бучнеш, ше ти поникне в таз разгевезена райска земица. Развъди пак краве и овце, прася и кози, патки и пилци, биволе и коне. За да не се докараш, да ядеш в близко време японски лайна в целофан и мексиканска кладница… А д-р Москов нека си въвежда ред и правда в здравословното хранене, нека се пробва и там, може и да стресне този-онзи хептен разгащил се бг-храно-вкусновик. Макар че, лично язе, вервам единствено у силата на пазаря и умния избор на клиента. Което ше рече, че требе купуващият да е с акъла си, тогава и пазарят си сяда на гъза. А не с данъчни брадви, отделни щандове, надписи от сорта „Яденето вреди сериозно на Вас и другите около Вас” и т. н. И да не забравя -парАта за здравословно и физически активно израстване на децата български първо трябва да бъде изстискана от ТЛЪСТИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ /альо, альо, Лукойл, не съм в Масква, в Бургас съм си…/!!! От гладния само … фекалии можеш да дочакаш, и то, ако вече не му е фанал паяжина анал/итич/ния отвор.

плагиата

"Значи, вместо да обложи с данък производителите на вредни храни и така да ги принуди да променят съдържанието им, нашият гениален законодател наказва потребителя за това, че е беден и не може да си купи екстра върджин зехтин, ами е принуден да си купи маргарин. За това, че не може да си купи био органик бисквити понеже са 5 лв, ами си купува обикновени щото са 50 ст. За това, че не може да си купи от скъпото овче сирене, а си купува имитация. Тоест, този данък ще засегне социално слабите и пенсионерите. Пак слагаме каруцата пред магарето, за да не засегнем капиталиста, ами консуматора. Какво точно трябва да си купи една баба с 200 лв пенсия? Аз, като веган и привърженик на здравословното хранене, имам представа какви са цените на здравословните храни. А под здравословни разбирам не просто храни без сол и Е-та,а нерафинирани храни, растителни култури отглеждани без химически торове и т.нат. Щото и моите картофи и леща са торени с химия, а не с кравешки фъшкии. Е, в САЩ вече торят с преработени човешки лайна, та внимавайте какви американски храни ядете, ама тука сме още на вредна химия. Пиша толкова статуси на тази тема, защото тоя данък е поредния пирон в ковчега на българина. Нима не е ясно,че ако той имаше високи доходи, нямаше да си купува вредни боклуци, а качествени храни? Проблемът е икономически,а бандата апологети на тоя закон се опитват да го изкарат проблем на манталитета и хранителните навици на хората. Бедният яде каквото може да си позволи,а не каквото е полезно. Сега и вредното няма да може да си купи и трябва да мине на фотосинтеза. Очевидно, законодателят желае да го постави на целогодишен лечебен глад. Този закон е дискриминационен и трябва да бъде отменен." Мая Тонева

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.