"Премиер, когото искам да..."

Това е сексисткият прякор на Джъстин Трюдо - лидер на Либералната партия в Канада, пише в. "Индипендънт". Тя спечели убедително федералните парламентарни избори и Трюдо е почти сигурният бъдещ министър-председател.

На английски език прякорът му е Pilf. Абревиатурата означава prime minister (or politican) I’d like to f**k - "премиер (или политик), когото искам да..."

Прозвището е лепнато на Трюдо заради привлекателния му външен вид. 

Освен това, още по време на предизборната си кампания той даде заявка да бъде един от най-прогресивните лидери в историята на страната си. Джъстин Трюдо се обяви за феминист и обеща да се бори за правата на жените да абортират. Политикът се зарече и да легализира дрогата.

Трюдо ще бъде вторият най-млад премиер в историята на Канада. Той е едва на 43 години. Политиката е в кръвта му.

Неговият баща Пиер Трюдо (1919-2000) бе министър председател в периодите 1968-1979 и 1980-1984 г. По време на управлението му са извоювани редица исторически за страната постижения като признаването на английския и френския като официални езици на федерално ниво.

 

Орисан от Ричард Никсън

 

Пиер Трюдо.
Снимка Уикипедия

По тази причина Джъстин Трюдо е в светлината на прожекторите още от бебе, отбелязва Би Би Си. Когато е едва на 4 месеца, тогавашният президент на САЩ Ричард Никсън прогнозира, че един ден "това дете ще управлява Канада". На гала вечеря в Отава Никсън се обръща към Пиер Трюдо с думите: "Искам да вдигна тост за бъдещия премиер Джъстин Пиер Трюдо".

Джъстин Трюдо учи в университета "Макгил" в канадската провинция Британска Колумбия, където получава диплома по педагогика. По-късно става учител.

През 1998 г. по-малкият му брат Майкъл загива при лавина. Тази трагедия принуждава Джъстин да се върне в публичното пространство. Той и семейството му стават активисти за по-голяма сигурност в зимните спортове.

Когато Пиер Трюдо умира през 2000 г., Джъстин държи вдъхновяваща реч на погребението му. То се излъчва пряко по телевизията и мнозина виждат за първи път потенциала на Трюдо-младши за политическа кариера.

През 2004 г. Джъстин Трюдо се жени за Софи Грегоар - радио и телевизионен репортер от провинция Квебек. Двойката има три деца.

 

Политическата кариера

През 2008 г. и 2011 г. Джюстин Трюдо е избран за депутат. След като няколко пъти отказва да оглави либералите, през 2012 г. той най-сетне обявява намерението си да се кандидатира за лидер на партията. И макар да е критикуван заради липсата си на опит и заради това, че преди не е заемал политически постове, печели с внушителните 80% от гласовете на съпартийците си и оглавява либералите от 2013 г.

Трюдо има намерение да увеличи данъците за гражданите, които печелят над 200 000 канадски (154 000 американски) долара на година. В същото време той предвижда намаляване на налозите за средната класа. Бъдещият премиер обеща по-големи разходи за инфраструктурата, които в краткосрочен план ще въздадат умерен бюджетен дефицит, но ще помогнат за съживяване на икономиката.

Трюдо вече заяви, че няма да следва социалните политики на своя предшественик Стивън Харпър. Така например той е срещу предлаганата забрана за носене на обществено място на никаб - мюсюлманско було, което покрива лицето изцяло и има само тесен процеп за очите. Според Трюдо това е основно право за канадските граждани.