Моника Панайотова, шеф на младежкия ГЕРБ и досегашен евродепутат, реши да се откаже и от двете места в политиката. В официално съобщение тя обяви, че не иска да участва в предстоящите евроизбори и напуска председателското място в младежката организация на ГЕРБ. 

"За да бъдат избегнати всякакви спекулации в публичното пространство, свързани с предстоящото обявяване на евролистата на ГЕРБ, бих искала да Ви информирам, че поради предстоящия ключов етап от своята докторантура, както и поради тазгодишното навършване на годините за членство в младежката организация на ГЕРБ, освобождавам поста председател на МГЕРБ и помолих ръководството на ГЕРБ да не участвам като кандидат в изборите за Европейски парламент", обяснява тя. 

30-годишната Панайотова е решила да даде път на младите:

"Предстоящата кампания за европейски избори на 25 май е отлична възможност нови и по-млади хора да се наложат като умения и експертиза, както и на бъдещия председател на МГЕРБ да се наложи като млад лидер". 

След като изброява успехите си, Панайотова поименно благодари на структурите в 24-те области, от които е получила номинации за евродепутат. Уточнява и че остава в отбора на ГЕРБ.

Първите четирима в евролистата на ГЕРБ са Томислав Дончев, Андрей Ковачев, Мария Неделчева и Владимир Уручев. Преди време Бойко Борисов обяви, че няма един от сегашните парламентаристи на ГЕРБ в Брюксел няма да е отново евродепутат.