Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Тази година "Лукойл" може за първи път от 7-8 години да излезе на печалба, обяви бившият енергиен министър и сегашен представител на държавата в директорския борд на бургаската рафинерия Румен Овчаров.

По време на първия управленски мандат на ГЕРБ "Лукойл" имаше проблеми бившия финансов министър Симеон Дянков, а бившият и сегашен шеф на митниците Ваньо Танов определи компанията като "нулев пряк данъкоплатец". 

 

Какво показват финансовите резултати на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД?

 

Компанията редовно попада в класациите на най-големите бизнеси в Централна и Източна Европа. В миналогодишното проучване на кредитния застраховател "Кофас" именно "Лукойл Нефтохим Бургас" АД се класира на най-предна позиция от всички български компании. Рафинерията е на 23-а позиция в цяла Централна и Източна Европа. Далеч след "Лукойл Нефтохим Бургас" АД остават компании като Българския енергиен холдинг и "Аурубис". 

Всяка година бургаската рафинерия отчита милиардни обороти, но що се отнася до печалбата картината е коренно различна. За последно "Нефтохим" е имал положителен финансов резултат през 2007 година. Тогава компанията е била на плюс със 103,5 милиона лева.

Тенденцията през следващите години обаче е неизменна:


Година    Чиста загуба в лева

2008    473 402 000
2009 г.    176 038 000
2010 г.    120 463 000
2011 г.    135 854 000
2012 г.      94 251 000
2013 г.    241 196 000
2014 г.    532 104 000

Данните са от годишните счетоводни отчети на рафинерията.

Така се получава, че за последните 7 години загубата на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД възлиза на 1 милиард, 773 милиона и 308 хиляди лева. 

Ключови думи

Коментари

n.s.petrov

Кой е луд да поддържа губещ бизнес ? И защо този чержен боклук е предстажител на държажата?На кого интереса защитава ?

Радев

Трябва също така да се прави разлика между "Лукойл Нефтохим" и дъщерното дружество "Лукойл-България" - търговеца на горива, което също има милиардни обороти и стотици милиони печалба.

Деян

Какви жестоки хора сме ние българите! Братята руси, обхванати от изпепеляваща любов към по-малкия си брат за затънали до гуша в загуби с едничката мисъл да ни помагат, да ни помагат и пак да ни помагат. А какво правим ние? Тези дни ни връчиха чрез шефа на посолството ни в Москва Б. Коцев официална нота, с която протестират срещу това, че се правят данъчни проверки на бургаската рафинерия. Не, това не е жестоко отношение към любимите на всяко българско сърце братя руси. Това е вулгарен садизъм. А те искат само доброто ни. Дядо ми в подобни случаи казваше - хората искат да му наврат късмета в гъза, а той, неблагодарника ниеден, се напъва да го изпърди.Та и ние сме си лика прилика с този неблагодарник.

Деянчо, много си прост моето момче. Тука разделителната линия не е между държавите, а между едрия бизнес и държавата домакин. Проблемът е не каква е по народност фирмата, притежаваща рафинерията. Проблемът е защо тази фирма лъже държавата. Навсякъде - и в Русия и в САЩ - капитализмът е еднакъв.

мда, трансферно ценообразуване, а за Бургас остава влошения въздух, а за България монополното положение и по-високите цени на горивата.

аналлизатор

това е нормална практика за рафинериите - трупат загуби, а печалбите се изнасят в чуждестранните търговски дружества.

Джо

И Овчаров който представлява държавата. Крадци ненакрали се...

OPS BILLA

Митко

"Така че подобно на други големи международни компании, вероятно "Лукойл" прави трансферно ценообразуване, при което ..." Не е "вероятно", а е "абсолютно сигурно".

Импала

Нищо не ме изненада в статията... освен може би споменаването, че подобна схема практикуват западните фирми. Такава обективност от български журналисти не очаквах. С две думи - всички са педерасти.

Aляк

Пълни глупости! Няма компания, която ще работи на загуба и то над седем години! А за червения боклук, крадец и комисионер Р. Овч. всички знаем!

Россия готовится к запрету поставок нефти в Европу Минэнерго РФ готово к снижению добычи нефти в России и введению санкций Евросоюзом на поставки российской нефти в Европу, заявил замминистра энергетики Алексей Текслер после обсуждения энергостратегии РФ до 2035 г. в аналитическом центре правительства.

Автора завършва материала така...Законно ли е. Напълно...казва той....обаче ядец. Нека автора прочете дефиницията на скрито разпределение на печалба и тогава да прави заключения. Петрола е борсова стока. Винаги се знае цената му. Лукойл - завода защо не внася петрола направо от Русия...а, се налага документално да минава през Швейцария...за да се надуе цената колкото ни трябва и тогва се фактурира на Лукойл Бургас-завода. Това са доставки между свързани лица, и цената не може да се отклонява много от борсовата. Автора нека се опита да разбере по какви цени фактурира Литаско на завода в Бургас.

До края на годината има повече от два месеца. Как така Р. Овч. ще знае, че тая година ще е на печалба. Явно поради причината която изтъкнах по-долу. Финансовия резултат може да бъде такъв какъвто поръча Лукойл Русия. Това е. Всичко друго е от лукавия.

Ощавен маркиз

Язе като бех малък и после млад, Нефтохимът вкарваше докъм четири милиарда долара годишно у бг-хазната. Известно и Понятно е, че като го зеха тея азиотско-безизвестни мафеоте, се закриха маса печеливши СУПЕР ПРЕРАБОТВАЩИ инсталации. Хубаво. Да им тегля калема на полвин - два милярда гущера годишно. Е, умножавайте. А па язе, че им душа фунтята, вий поне сте далече.

Кавили

След като румънската прокуратура разкри огромни данъчни измами по същата схема в тяхната рафинерия Лукойл, нашите се постреснаха и с половин уста продумаха, че таз година щели май да са на печалба. Мамицата ви червена комунистическа ченгесарска! Да пукнете, в нефт да се удавите и на нефт да станете, мамицата Ви руска!

гумен речев

Тоест излиза че това за което реват атакистите и други болни комунисти, че западните компании "изнасяли печалбите си от България", всъщност важи само за гигантската руска компания Лукойл, която изнася печалбите си навън, без да плаща стотинка данък в България. Къде са атакистите/комунистите да се обадят сега???!!!???

God

Всъщност трансферните цени се санкционират от данъчните закони, но не и у нас. У нас НАП е учудващо добър към Златев и сие.

" Не е луд който е изял зелника, а който му го е дал!". Ами това си работа на правителството! След като години наред в хазната няма данъчни приходи от производство, което е печалившо по целият свят, кой трябва да реши проблема? Това си е слабост ма законовата ни уредба, създадени са условия за данъчна измама. Тогава защо трябва да се сърдим на някого? При добро желание, какво пречи да се направи допълнение към съответният закон, данъчните задължения да се определят не на база икономическият резултат, а на база количеството проиведен търговски продукт. Така търговецът може да си практикува трансферно ценообразуване, но ще си плаща данъците и няма да ощетява държавата ни. Икономическият му резултат си е негов проблем и негово е правото да реши дали да упражнява определен род производство или не. Решаването или нерешаването на проблема зависи от това каква част от невнесените в хазната 27 милиарда са усвоени от разните му там "овчари" или власт имеещи.

Аман от простотии,оборота им е около 40 милиарда на година,и чрез алабализми отчитат загуби,а Златев подари яхта за 1 000 000 долара на жена си която не може да плува.Стига с глупостите че са на загуба

Анонимен

Егати и мафията няма отърване от Лукоил! Мазни ,гадни копелета как ги изчислиха 1милярд и отгоре! Коя е тази фирма която ще работи на загуба 8 години и няма да фалира? Егати и факирите!

gonzalez

При положение,че в България има най-ниския данък-печалба,защо не е изгодно за Лукойл да си плаща данъците тук!?

Лукоил не е единствен - много западни правят същото на наша територия. В случая с Лукоил, вероятно одчитат печалбите в русия за да си стимулират икономиката.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.