Безплатни очни прегледи за деца в Разград замесиха една от най-големите и престижни болници у нас – "Александровска", в политически скандал.

За да получат подкрепата на повече хора в Разград на предстоящия местен вот, кандидатите за кмет и за общински съветници решават да организират безплатни очни прегледи за деца от 3 до 6 години. За целта даряват част от средствата за предизборната си кампания, но допускат сериозната грешка да се "рекламират" с името на престижната държавна болница.

Във всички регионални медии, а даже и във фейсбук, са публикувани обяви, според които "прегледите ще се извършат от екипа на доц. Виолета Чернодринска, ръководител на отделение по детски очни болести в Александровска болница - София", а самият скрининг е организиран "по инициатива на кандидатите за общински съветници на БСП и кандидатът на кмет на община Разград Денчо Бояджиев". Заплануваните дати са 16 и 17 октомври, но неловката ситуация лъсва постфактум.

Безплатните прегледи сами по себе си не представляват проблем, но използването на имиджа на друга институция, при това държавна, за политическа облага (повече гласове на изборите), действително е неприемливо. Организаторите на кампанията и самата доц. Чернодринска обаче не приемат скандала като политически.

"Очите на децата нямат партиен цвят. Отидох в Разград с благородна цел. Не знаех, че събитието е организирано от политическа партия. Разбрах за него от моя пациентка", опита да се оправдае пред камерите на бТВ доц. Чернодринска.

От местната структура на левицата пък разпространиха официална позиция, от която става ясно, че шефката на детската очна клиника в "Александровска" няма никакви взаимоотношения с предизборния щаб на БСП. Версиите за останалото обаче категорично се разминават.

"Името на лечебното заведение е споменато само във визитката на доц. д-р Виолета Чернодринска, така, както е публикувана в различни интернет сайтове. Изборът на екипа за прегледите е случаен - по препоръка на родители, лекували децата си при доц. Чернодринска, и по никакъв начин не е свързан с Александровска болница. Самата д-р Чернодринска не е била в Разград нито по време на прегледите, нито преди тях", твърдят от БСП - Раград.

Защо тогава името и снимката й са използвани в обявленията обаче така и не става ясно.

За да се изясни дали доцентката действително е преглеждала деца в града и дали е знаела, че въвлича себе си и лечебното си заведение в предизборна кампания, ръководството на "Александровска" започва проверка по случая. В официално писмо до медиите болницата твърди, че не приема името й да бъде използвано с политически цели.

"Ръководството на УМБАЛ "Александровска" категорично не приема името на болницата да се замесва в предизборните кампании, на която и да е от политическите партии. За марката "Александровска" са работили и работят най-добрите лекари на България, то е синоним на качествени здравни грижи, достъпни за всички. Дълг на ръководството на болницата е да пази това име и затова тази ситуация е крайно неприемлива. Още повече, че информацията за нея става ясна през медиите", гласи становището на болничното ръководство.

Очаква се днес директорът доц. Костадин Ангелов да обяви какви действия ще бъдат предприети към доц. Чернодринска за уронване престижа на унивеситетската болница.