БРЮКСЕЛ—Европейската комисия опроверга днес спекулации, че България е заплашена да загуби цялото еврофинансиране за развитие на селските райони за 2013 година, или 396 милиона евро.

Комитетът по земеделие при Съвета на министрите днес ще гласува за одобряването на българските разходи в тази програма, но вотът има консултативен характер, каза Роджър Уейт, говорител по селското стопанство в Комисията.

Комитетът е част от администрацията на Съвета, в която в работен порядък се обсъждат въпроси на земеделието.

„Няма нищо близко до 400 милиона евро на масата, що се отнася до България,“ каза Уейт.

„Комисията ще информира държавите-членки, че още не сме в състояние да одобрим българските сметки за миналата година,“ добави той. „Това не означава автоматично, че ще искаме да бъдат удържани суми на България за нейната програма за развитие на селските райони. Това означава, че ни трябва повече време да обработим заявените разходи“.

Европейското финансиране се осъществява като Комисията осребрява с пари от бюджета на ЕС разходи, които получателите са заявили по осъществените от тях проекти. Тя може да откаже да осребри фактури за тези разходи, ако контролът и одитът установят, че са направени в разрез с правилата.

Това не е изключено да стане с част от българските разходи развитие на селските райони през миналата година, но още не е ясно каква ще е тя.