За втори път през последната седмица българският премиер Бойко Борисов коментира личните качества на външния министър на Русия Сергей Лавров. Това стана на откриването на нов православен храм в столичния квартал "Младост".

"Многократно съм казвал, че руската дипломация е изключителна. В момента, може би, външният министър Лавров е най-добрият дипломат в света и Русия използва всеки един случай да създава внушения", каза днес министър-председателят. 

Изказването му бе в коментар на медийни публикации, че посланикът ни в Москва Бойко Коцев е бил викан в руското външно министерство по повод репликите на премиера, че Русия продава най-скъпия газ в Европа на България. 

"Да, има нота, но не е по този повод, а във връзка с проверките в „Лукойл". Ние проверяваме всички петролни компании. Когато направят нещо добро като завода, ивестициите си в Бургас, лично отивам, поздравявам ги. Когато проверяваме и търсим максимално доброто за потребителя - качествено и евтино гориво, никой не може да се сърди за това и да ни упрекне", заяви Борисов.

Според него откакто са започнали проверките, горивата в България са поевтинели. Освен това се подобрило и качеството им. Борисов посочи, че е чувал медиите да го упрекват, че е приятел с директора на „Лукойл".

"Животът показва, че просто сме принципни, за добро и за лошо", отбеляза философски премиерът.

Той уточни, че с Лавров се е срещал не веднъж и че той е изключителен дипломат. 

"Той използва всяка възможност на подобни изказвания като на уважавания от мен социолог Кольо Колев, за да събужда напрежение в обществото", каза още Борисов и продължи:

"С кое е прав от изказването си? За гьола „Белене" - не е ли върла корупционна схема? Един прекратен гьол, оборудването изнесено за 90 млн. долара, което струва милиарди и накрая останал един гьол. В първите ми дни като премиер ви заведох да го видите. Бургас- Александруполис беше направен, така че цял Бургас въстана заради екологията. Каква вина имам аз? „Южен поток" беше спрян, защото те не искаха да спазят Третия либерализационен пакет". 

Премиерът коментира, че винаги е искал газовият проект да се построи и затова е предложен вариантът с газовия хъб. 

"Не работим срещу Русия. Военният министър ми предложи схема за изтребителите да се ремонтират в Полша, защото там не плащаме ДДС и излиза по-евтино. Какво лошо сме направили, за да го нервираме така?", попита министър-председателят.

Енергийната тематика предизвика и по-задълбочени размишления от страна на Борисов за двустранните отношения с Москва. 

"Няма да се поддадем на руската дипломация. Винаги съм знаел, че православната ни църква и народът обичат руската нация, както и самият аз. Едното е история, памет, признателност, другото са сметки. Когато е факт, че ни продават най-скъпия газ от десетилетия наред, не можем да сме доволни от тях и търсим диверсификация, по-добри цени. Ако за това ме упрекват, имат основание. Проверяваме Shell, OMV, но от тях още не съм получил нота", подчерта Бойко Борисов.

Министър-председателят уточни, че народът иска евтино гориво, поне каквато е себестойността му, както и да е качествено.

"Като изразител на тази воля, сме длъжни да направим всичко необходимо и го правим", обясни позицията си Борисов.

Той честити и новият християнски храм на жителите на "Младост":

"Честит празник на всички. Честито и на район „Младост" след булевардите, метрото, южната дъга, бизнес центъра, вече имате църква".

Премиерът обяви и че по същото време в Бяло поле, Благоевградско, също се открива "много голяма и красива нова църква". Борисов пожелава на патриарх Неофит да е жив и здрав по повод рождения му ден и да се правят по две нови църкви всяка седмица.

"Православният ни народ трябва да има къде да се помоли и за хубаво, и за лошо. Мисля, че всички хора го оценяват", каза премиерът.

На въпрос от журналисти какъв подарък е получил от тенисистът Григор Димитров, Борисов коментира:

"Нека личните неща си останат лични. Григор е отличен тенисист. Макар и някое колебание да има, всеки голям спортист има такова в кариерата си. Той е знаме за българския тенис. Да ни е жив и здрав, мисля, че тепърва ще ни радва". 

Освен това Борисов не пропусна и актуалната за цялата държава спортна тематика - волейболът.

"Нашите момчета направиха максимума. Кой българин не е гледал волейбола? Мисля, че цялата страна го гледа", каза Борисов. 

И добави:

"2 на 2, 20 на 20. Мисля, че това беше моментът, в който трябваше Господ да ни погледне с едно око, но и това, което направиха е много добро", анализира спортно-техническата част на срещата премиерът.

Той бе категоричен, че с толкова нови зали, които са направени, бъдещето на волейбола ще е възходящо поне до 2018 г.

"Нека да не сме максималисти. Чудесна игра, хубаво играят, публиката се радва, всички се радват. Нека да не се правим на много големи специалисти по волейбол", заключи премиерът Бойко Борисов.