Агенти на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) разпитват чрез преводачи част от задържаните в четвъртък късно вечерта под моста в местността Рибарска среща, край Средец, афганистанци предаде Дарик.

Още вчера главният секретар на МВР Георги Костов оповести, че ДАНС задължително ще се занимае с нелегално влезлите у нас. Разпитите се провеждат в Окръжна прокуратура - Бургас.

На 15 октомври през нощта афганистански мигрант беше прострелян при инцидент на около 30 км от югоизточната граница на България с Турция. Мъжът почина на път за болницата. Според версията на полицията агресивна група от 54 нелегални имигранти отказала да се подчини на заповед от страна на българските гранични служители. Разследването и аутопсията твърдят, че при изстрел във въздуха и рикошет от моста във врата е бил ранен един от тях, който по-късно е починал. По думите на главния секретар на МВР комисар Георги Костов групата на афганистанските мигранти била хомогенна - състояла се от агресивни момчета в добра физическа форма.

Междувременно пред Нова тв полицаи, пожелали да останат анонимни, заявиха, че убитият мъж „може да е бил водачът на групата от 54 афганистанци”. Според служителите на реда нямало как „човек да се ориентира в района от границата до моста, край който се случи инцидента, без да има специален водач, който да навигира”.

„Вълкан е в гранична полиция от създаването на Районното управление в Средец. Той е стар и опитен полицай. Спокоен човек е, не е агресивен. Познавам семейството му. Това са едни добри хора”, заяви сутринта пред същата телевизия приятел на граничния полицай Вълкан Хамбарлиев, произвел фаталния изстрел в четвъртък вечерта.

Според него хората, преминали нелегално границата не били бежанци. А по повод рикоширалия куршум той заяви:

„Инцидентът е станал в тъмната част на деня. Вълкан няма как да знае какво има над него”.

По непотвърдена информация убитият мъж е на 56 години.