Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество запорира коли и имоти на стойност 1 840 650 лева на кмета  на община Несебър Николай Димитров и имущество на стойност 874 905 лева на главния архитект на общината Валентин Димов, съобщи ведомството.

Двамата са подсъдими по делото, станало популярно  като "Дюнигейт". Инспекторите на комисията са установили разминаване за близо 2 милиона лева между  доходите на Николай Димитров и придобитото от него имущество за последните 10 години. За Валентин Димов несъответствието за същия период е малко над 1 млн. лева.

По искане на комисията Бургаският окръжен съд е допуснал обезпечение на пет жилищни имота, три от които в Несебър, шест ниви в землищата на различни селища, дружествени дялове, банкови сметки и автомобил "Мерцедес" на обща стойност 1 840 650 лева, собственост на кмета Николай Димитров и на членове на неговото семейство.

Бургаският окръжен съд е допуснал и обезпечение на 11 имота  на територията на общините Поморие и Несебър, сред които двуетажна къща в Поморие и недовършена сграда в Несебър, лек и товарен автомобил, дружествени дялове и банкови сметки на обща стойност 874 905 лв. - собственост на главния архитект на  Несебър Валентин Димов и на членове на семейството му.

Според разпоредбите на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество в тримесечен срок, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество трябва да внесе в съда искове за отнемане на имуществата на Николай Димитров и на Валентин Димов.

Скандалът "Дюнигейт" гръмна през декември 2012 г. Тогава терен в местността Кокалу, където влиза и защитена територия с пясъчни дюни, бе продаден от Министерството на земеделието и храните на физическото лице Димитър Петров за сумата от 581 212 лева. Ден по-късно Петров продава имота на фирма "СЛЕ ГРУП"ЕООД на четири пъти по-висока цена.

Няколко седмици след продажбата кметът на Несебър Валентин Димов издава разрешение за строеж на 122 жилищни сгради в имота. Това решение доведе до екопротести в цялата страна. РДНСК извърши проверка и издаде заповед за спиране на строителството върху земята.