След като стана ясно, че малко известният сайт "Хаштаг-БГ" е на път да си заработи солидните 160 000 лв. от отпусканите от държавата медийни пакети за агитация на вота, в ЦИК замразиха няколко поредни заявки на Инициативни комитети и партии за сключване на нови договори с медията. Общата им стойност е малко над 100 000 лв.

Както Клуб Z писа, оказа се, че сайтът, комитетите и партиите, които вливат почти целите си медийни пакети (всеки от които на стойност 40 000 лв.) в него и Институтът за модерна политика на бившия депутат на НДСВ, за последно кандидат на левицата - Борислав Цеков, са свързани помежду си. Това оставя съмнение, че в е ход схема, при която държавните пари за агитация "за" и "против" въпроса на референдума отиват при едни и същи лица и то без да е много ясен ефектът от тази скъпо струваща агитация.

Така, в няколко заседания подред тази седмица Централната избирателна комисия не успя да приеме нови порции траншове към "Хаштаг". Пакет от 37 000 лв. искаше да насочи към сайта ИК с председател Емил Иванов, 31 290 лв. ИК на Павла Цветкова и 30 000 лв. ИК на Ивайло Петров.

Проверка на "Сега" показа, че Павла Цветкова и Емил Иванов членуват във видинските неправителствени организации "Младежка банка" и "Активно общество". Шеф и на двете организации е Радослав Георгиев. В сайта на Института за модерна политика (ИМП) се посочва, че Радослав Георгиев е негов представител във Видин. Също така е и член на партията на Цеков "Модерна България". Ивайло Петров пък е бил застъпник за "Модерна България" на парламентарния вот през 2013 г. 

ЦИК реално не одобри тези три искания за пренасочване на медийни пакети към "Хаштаг", тъй като според част от членовете й посочените в тях параметри са твърде амбициозни за оставащото до деня на вота време за агитация. От сайта са изпратили писмо до Комисията, в което се посочвало, че са в състояние да изпълнят договорите. С или без договори обаче банерите на ИК на Павла Цветкова и Ивайло Петров се въртят на заглавната страница. 

Без никакъв дебат ЦИК не прие и запитване на партия "Бургас" за нов договор с "Хаштаг-БГ" за 17 520 лв. "Бургас" може да опита отново, изпращайки нова заявка. Иначе вече веднъж насочи пакет от малко над 19 000 лв. към сайта. И тази формация е свързана с Цеков. Тя бе част от коалиция "Модерна България" на предсрочните парламентарни избори през 2013 г.

Иначе другите "спонсори" са: 

Инициативен комитет, оглавяван от Радослав Маринов, член на Асоциация на младите юристи, учредена от Борислав Цеков;

Инициативен комитет на Борислава Стоянова, също бивш наблюдател на избори в полза на ИМП;

"Нова алтернатива" на ексминистъра на НДСВ Николай Цонев, партньор на "Модерна България";

"Движение за европейска интеграция", сочена за проруска партия;

"Социалистическа партия Български път". Нейни членове и симпатизанти като Мирослав Паскалев - Зорец и Стоян Тодоров, бяха чести гости на бившия премиер на левицата Пламен Орешарски в рамките на срещите му с неправителствения сектор и участници в т.нар. контрапротести.