Главният секретар на МВР Георги Костов пристигна рано тази сутрин в управлението на „Гранична полиция“ в Елхово, за да даде извънредно изявление за снощния инцидент, при който един имигрант бе убит, а 54 други бяха арестувани.

Случаят е станал около 22 часа снощи. По този повод премиерът Бойко Борисов напусна извънредно Европейския съвет в Брюксел.

Граничен патрул от трима служители в района на Граничното полицейско управление - Средец, в местността Рибарска среща близо до град Средец, се е натъкнал на група от над 50 души.

„Видимо не са български лица, с рисков профил на поведение“, каза Георги Костов.

Тримата полицаи се опитали да задържат 54-мата, но срещнали съпротива.

„Един от служителите твърди, че е произвел изстрел във въздуха“.

По разказа му, последвал рикошет, единият от имигрантите бил ранен, а по-късно починал. В момента са задържани всичките 54-ма.

„Всички на видима възраст между 20-30 години, мъже, в добра спортна форма“.

Главният секретар на МВР няколко пъти отказа да отговори директно на въпроса дали някой от имигрантите е бил въоръжен. Не уточни и каква точно съпротива са оказали.

54 срещу трима. Как може да се устои на това число?!“, отговори видимо ядосан Костов.

Интегрираната система за охрана на границата е регистрирала пробива и това е бил поводът тримата патрули да са точно в тази местност, която е на около 30 километра от границата.

Окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова съобщи, че е образувано досъдебно производство. Иззет е пистолет със 7 патрона в пълнителя, който има вместимост за 8. Иззета е и раница с два мобилни телефона, вероятно собственост на убития.

Нито един от задържаните няма документи за самоличност. Представят се за афганистанци. В момента са в Средец, предстои да бъдат транспортирани до приемния център в Елхово. Там ще бъдат разпитани и в присъствието на агенти на ДАНС.

Очаквайте подробности.