Рекордно ниски цени на петрола, международни санкции и скъпа интервенистка външна политика - могат ли нещата да станат още по-зле за руската икономика? Капитаните на руската индустрия дават различен отговор пред CNBC.

Според Световната банка тази година икономиката на държавата ще се свие с 3,8%. Заради обезценяването на рублата в реални измерения заплатите отчетоха спад от 8,5% през първото полугодие, което увеличи бедността и доведе до спад на вътрешното търсене.

Според Олег Дерипаска, милиардерът-президент на компанията "Русал", втория по големина производител на алуминий в света, най-лошото още не е настъпило. Или поне няма да се случи в следващите три тримесечия.

"Все още сме в криза и не виждам дъното ѝ, като има много проблеми, които трябва да бъдат решени, не виждам дъното да се случи през следващите 9 месеца", казва Дерипаска.

Алуминиевият бос смята, че за да има подобрение в икономиката, трябва да се стабилизират пазарите на суровини, да се намали зависимостта на хазната от държавните предприятия, както и да се вземат мерки срещу неефективността на руския дългов пазар и като цяло финансовата система.

Но Алексей Яковицки, изп. директор на държавната банка "ВТБ Капитал" смята, че икономиката вече е стигнала или е близо, до своята най-ниска точка.

"Икономиката на Русия премина през много сериозни корекции, основно поради външни шокове. Бих казал, че или сме на дъното, или близо до него. Смятам, че виждаме ранните знаци за възход, икономиката се пренастройва бързо", добавя той.

Яковицки прогнозира малък, но позитивен резултат за ръст на руската икономика през следващата година, което е в унисон с прогнозите на Световната банка за ръст с 0,7% през 2016 г.

През септември Русия отчете и първия приток на капитали за тримесечието от $5,3 млрд. Нещо, което не се беше случвало от 5 години насам.