Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Трябва да се намери изход за парите, които се дават за лечение на пострадали при катастрофи, защото това носи на болниците невероятни загуби годишно.

Това каза в предаването на bTV „Тази сутрин” проф. Милан Миланов, ръководител на клиника по интензивно лечение в „Пирогов”.

Той даде пример с болница „Св. Георги” в Пловдив, която по думите му губи 4,5 млн. лв. ежегодно и този дълг рано или късно ще бъде платен от държавата, т.е. от нас, гражданите. Въпросът не е кой да плаща, а как и колко, посочи проф. Миланов.

Искаме да намерим в лицето на застрахователите съмишленици, а не противници, допълни той.

Искаме да отцепим фонд, който да гарантира приходи на болницата, а не да има отношения между нас и пациента, обясни Миланов.

Той даде пример, че когато в "Пирогов" се лекува западен пациент, накрая болничното заведение праща примерно фактура за 40 000 на застрахователя. Те си имат специалисти - лекари, преглеждат, казват: "Тази и тази манипулация няма да покрием". И се отива примерно на 32 000 и всичко е наред, но няма парични отношения между пациента и здравното заведение.

Лекарите били "за" и у нас застрахователита да имат подобни експерти.

Готови сме за решение, но не през „Гражданската отговорност”, заяви Пламен Ялъмов, изпълнителен директор на застрахователно дружество.

Според него може да се предложи друг продукт, който може да реши проблема.

„Хората започнаха да си правят здравни застраховки, не са много, но ръстът е голям. Очакваме, че ще има интерес, особено ако се предложи подходящ продукт, който да покрива само това”, допълни той.

Той цитира статистика, според която лечението на травма на крайник достига от 4-5 хиляди до 9 хиляди лева, а за политравма – средно 28 000 лв. "Колко плащат застрахователите – при първия случай нашата статистика сочи, че ние плащаме между 10 и 20 хиляди лева на клиент. Политравмата е над 50 000 лева", обясни Ялъмов.

Проф. Миланов обаче даде пример за абсурд, че с тези пари "се лекува колата, а не човекът". Той каза, че пациенти в тежко състояние - целите овързани с кабели и омотани с бинтове, се тюхкат, че им е отишъл калникът или стъклото на автомобила.

В момента шарят едни нечисти сили по болниците. Казват ти: ей сега ще им отрежа главите на застрахователите - 100 000 лв. ще им взема. И накрая - ето ти 2000 лв., жив и здрав! Искаме да се осветли работата, заяви медикът.

Ключови думи

Коментари

"Готови сме за решение, но не през „Гражданската отговорност”" - това е много интересна позиция за пред КФН, щото по закон ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ГО покрива именно имуществени и неимуществени вреди от ПТП. Само дето КФН гони вестниците, които пишат за реалното положение в банката на Цеко.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.