Трябва да се намери изход за парите, които се дават за лечение на пострадали при катастрофи, защото това носи на болниците невероятни загуби годишно.

Това каза в предаването на bTV „Тази сутрин” проф. Милан Миланов, ръководител на клиника по интензивно лечение в „Пирогов”.

Той даде пример с болница „Св. Георги” в Пловдив, която по думите му губи 4,5 млн. лв. ежегодно и този дълг рано или късно ще бъде платен от държавата, т.е. от нас, гражданите. Въпросът не е кой да плаща, а как и колко, посочи проф. Миланов.

Искаме да намерим в лицето на застрахователите съмишленици, а не противници, допълни той.

Искаме да отцепим фонд, който да гарантира приходи на болницата, а не да има отношения между нас и пациента, обясни Миланов.

Той даде пример, че когато в "Пирогов" се лекува западен пациент, накрая болничното заведение праща примерно фактура за 40 000 на застрахователя. Те си имат специалисти - лекари, преглеждат, казват: "Тази и тази манипулация няма да покрием". И се отива примерно на 32 000 и всичко е наред, но няма парични отношения между пациента и здравното заведение.

Лекарите били "за" и у нас застрахователита да имат подобни експерти.

Готови сме за решение, но не през „Гражданската отговорност”, заяви Пламен Ялъмов, изпълнителен директор на застрахователно дружество.

Според него може да се предложи друг продукт, който може да реши проблема.

„Хората започнаха да си правят здравни застраховки, не са много, но ръстът е голям. Очакваме, че ще има интерес, особено ако се предложи подходящ продукт, който да покрива само това”, допълни той.

Той цитира статистика, според която лечението на травма на крайник достига от 4-5 хиляди до 9 хиляди лева, а за политравма – средно 28 000 лв. "Колко плащат застрахователите – при първия случай нашата статистика сочи, че ние плащаме между 10 и 20 хиляди лева на клиент. Политравмата е над 50 000 лева", обясни Ялъмов.

Проф. Миланов обаче даде пример за абсурд, че с тези пари "се лекува колата, а не човекът". Той каза, че пациенти в тежко състояние - целите овързани с кабели и омотани с бинтове, се тюхкат, че им е отишъл калникът или стъклото на автомобила.

В момента шарят едни нечисти сили по болниците. Казват ти: ей сега ще им отрежа главите на застрахователите - 100 000 лв. ще им взема. И накрая - ето ти 2000 лв., жив и здрав! Искаме да се осветли работата, заяви медикът.