Всички, които премълчават, че са носители на различни инфекциозни заболявания, да бъдат подвеждани под отговорност, поиска Българският лекарски съюз. Идеята за криминализиране на укриването беше представена по време на кампания за изследване на спешните медици в страната за наличие на хепатит В и С, тъй като според статистиката всеки осми лекар у нас е изложен на риск от заразяване с хепатит и в най-голяма степен това се отнася за персонала в спешните центрове.

От съсловната организация още не са решили какви да бъдат наказанията за укриване на заболявания, но са категорични, че такова трябва да има. Най-вече заради хората, които умишлено скриват диагнозите си от лекари и медицински сестри.

"Когато попаднат пациенти в болнично заведение и на тях им се налага някаква планова операция, често те скриват, не декларират, че носят вируса на хепатит B и C, а в същото време знаят, че са болни. БЛС ще настоява да носят наказателна отговорност, когато попълват декларация с невярно съдържание", коментира заместник-председателят на организацията д-р Галинка Павлова.

Проблемът обаче има и друга страна. По неофициални данни засегнатите от хепатитни вируси в България са около 500 000 души, но голяма част от тях не знаят това. Съответно сами нямат представа, че поставят околните в риск и едва ли могат да бъдат подвеждани под отговорност.

„Около 10 до 20% от случаите успяват да се излекуват след инфектиране, а останалите остават хронични носители на вируса. Обикновено тези 80%, които остават, при тях не са се появили никакви симптоми. Ето затова хепатитните вируси B и C са толкова страшни и опасни. Всеки един от нас може да ги носи в себе си, не знае и в един момент, като разбере, е прекалено късно, защото налице са вече усложненията като чернодробна цироза, рак на черния дроб, а това са необратими последствия", обясни председателят на фондация "Позитивен избор" Тодор Петров.

По този повод фондацията, съвместно с Центъра за защита на правата в здравеопазването, организират кампания за изследване на спешните медици в страната за наличие на коварното заболяване. Кампанията ще продължи до края на следващата година. Към момента са направени изследвания на спешните лекари в Асеновград и Пловдив и не е открит нито един случай на хепатит, изтъкват още организаторите.