Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Всички, които премълчават, че са носители на различни инфекциозни заболявания, да бъдат подвеждани под отговорност, поиска Българският лекарски съюз. Идеята за криминализиране на укриването беше представена по време на кампания за изследване на спешните медици в страната за наличие на хепатит В и С, тъй като според статистиката всеки осми лекар у нас е изложен на риск от заразяване с хепатит и в най-голяма степен това се отнася за персонала в спешните центрове.

От съсловната организация още не са решили какви да бъдат наказанията за укриване на заболявания, но са категорични, че такова трябва да има. Най-вече заради хората, които умишлено скриват диагнозите си от лекари и медицински сестри.

"Когато попаднат пациенти в болнично заведение и на тях им се налага някаква планова операция, често те скриват, не декларират, че носят вируса на хепатит B и C, а в същото време знаят, че са болни. БЛС ще настоява да носят наказателна отговорност, когато попълват декларация с невярно съдържание", коментира заместник-председателят на организацията д-р Галинка Павлова.

Проблемът обаче има и друга страна. По неофициални данни засегнатите от хепатитни вируси в България са около 500 000 души, но голяма част от тях не знаят това. Съответно сами нямат представа, че поставят околните в риск и едва ли могат да бъдат подвеждани под отговорност.

„Около 10 до 20% от случаите успяват да се излекуват след инфектиране, а останалите остават хронични носители на вируса. Обикновено тези 80%, които остават, при тях не са се появили никакви симптоми. Ето затова хепатитните вируси B и C са толкова страшни и опасни. Всеки един от нас може да ги носи в себе си, не знае и в един момент, като разбере, е прекалено късно, защото налице са вече усложненията като чернодробна цироза, рак на черния дроб, а това са необратими последствия", обясни председателят на фондация "Позитивен избор" Тодор Петров.

По този повод фондацията, съвместно с Центъра за защита на правата в здравеопазването, организират кампания за изследване на спешните медици в страната за наличие на коварното заболяване. Кампанията ще продължи до края на следващата година. Към момента са направени изследвания на спешните лекари в Асеновград и Пловдив и не е открит нито един случай на хепатит, изтъкват още организаторите.

Ключови думи

Коментари

socialen

Неолибералната "реформа" в Здравеопазването е как да опазим лекарите, а не как да помогнем на пациентите. Пациентите се криминализират с пръстови отпечатъци и се наказват двойно и тройно. Здравеопазването е толкова катастрофално, че трябва да стане отново държавно, за да се съвземе, например, като в Куба. Там 1 лекар получава месечно 200 $, един таксиметров шофьор, 50 $ на ден. И Здравеопазването им е ефективно, висококачествено и Куба е единствената страна, която ефективно пребори 2 пъти Ебола в Африка. Да си лекар трябва да е призвание, а не стимул за бизнес! Който иска да печели, да учи микроикономика.

z-526

Като се криминализира нападението срещу лекари, какъв е резултата,колко са осъдени, спряха ли нападенията? ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Наказание за неизлекуване на заболяване. В началото пациента бива информиран от какво боледува, може ли да бъде излекуван в срок определен от лекаря. Ако не, пациента да си търси алтернативни варианти. Ако да, но в последствие неизлекуван, да се наказва псевдо-лекаря, доказал се като такъв, защото не го е излекувал, загубил му е ценното време, в което е могъл да се излекува, ако не го бяха заблудили, разбили здравето, застрашили живота или фатално, поради вече доказаната некомпетентност, взели живота! МАСОВА ПРАКТИКА Е У НАС И В ЧУЖБИНА ДА СЕ ЛЕКУВАТ ТЕРМИНАЛНИ ПАЦИЕНТИ, КАТО ПО ТОЗИ НАЧИН СЕ ВЗЕМА И ПОСЛЕДНОТО ИМ ОТДЕЛЕНО НА ТАЗИ ЗЕМЯ ВРЕМЕ ЗА ДОСТОЕН ЖИВОТ, МАКАР И МИНИМАЛНО, С ЦЕЛ ДА СЕ ВЗЕМАТ ГОЛЕМИ СУМИ ПАРИ, ПРОДАВАЙКИ ИМ НАДЕЖДА! ТОВА Е НЕЧОВЕШКО!

...

Преди операция беше задължително изследването за хепатит, сега никой не се интересува... А това изследване е от полза и за двете страни, понякога и пациентът не знае за хепатита.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.