Отсъствие на един от съдебните заседатели отложи днешното заседание по едно от делата срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за 22 май.

Става въпрос за това, по което е обвинен в длъжностно присвояване на малко 50 000 лв. от бюджета на МВР в полза на бившия шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров. 

Според прокуратурата 12 000 лв. от общата сума Тодоров получил под формата на заплати за времето, в което през 2011 г. се е намирал в следствения арест.

На Тодоров бил отнет и допускът до класифицирана информация, но пък Цветанов не го отстранил от поста, въпреки че законът му го вменява. Така му дал възможност да пусне молба за освобождаване от МВР, вследствие на което е получил обезщетение от още над 38 000 лв.

На днешното заседание трябваше да бъдат разпитани като свидетели бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров и министърът на вътрешните работи в служебния кабинет на Марин Райков Петя Първанова.

Двамата се явиха, но неявяването на съдебния заседател ще ги върне отново в съда на 22 май. 

Станимир Флоров пък отказа всякакви коментари. Знаел какво щели да го питат медиите.

През април м.г. прокуратурата образува разследване за получаване на подкуп в особено големи размери срещу бившия антимафиот номер едно, но повдигнато обвинение година по-късно все още няма.