Без пищни тържества и скъпи подаръци ще посрещне 70-та си годишнина Негово светейшество патриарх Неофит. Това е изричното желание на предстоятеля на БПЦ, съобщава православният сайт dveri.bg.

Той ще отбележи рождения си ден на 15 октомври в Троянския манастир, където е постриган за монах, в кръга на владиците от Св. Синод, епископи и духовници от БПЦ. За празника не са поканени гости от чужбина.

На 15 октомври от 9,30 ч. патриарх Неофит ще оглави св. Литургия в манастирския храм, в която ще вземат участие митрополити, епископи и свещеници. След това ще бъде отслужен молебен.

Вместо да му бъдат изпращани подаръци и цветя предстоятелят на БПЦ призовава средствата да бъдат използвани за благотворителност. Те ще послужат за закупуването на подвижен ехограф за акушеро-гинекологична болница „Шейново” в столицата, както и за подпомагане на прицърковните кухни за бедни в София.

Средствата могат да бъдат превеждани на следната сметка:

Св. Синод на БПЦ – БП; гр. София, ул. „Оборище“ № 4;

ИН по ДДС BG 121294143;

ЕИК по БУЛСТАТ 121294143;

IBAN BG 74 UNCR 9660 1067 9899 12;

BIC UNCRBGSF – УНИКРЕДИТ БУЛБАНК,

в платежното нареждане да се отбележи предназначението на паричната помощ.

"Двери" публикува и пространен поздрав, плюс разказани съвместни спомени и подробна биография на патриарха от митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф.

"Познавайки го добре, ще си позволя да го поздравя с юбилея - ОТ АМЕРИКА – С ЛЮБОВ", пише задокеанският владика.

Дядо Йосиф разказва за дългогодишната си дружба с днешния патриарх, гарнирана и с лични спомени в чест на предстоятеля на БПЦ:

"Веднъж след всенощно бдение в „Св. Александър Невски” ни спря една група от хора, надошли с рейсове от цяла България на протест около Народното събрание и ни попитаха: „Абе, отци, защо не ни поведете в борбата, ами стоите настрана?” Дядо Неофит ми рече: „Дядо Йосифе, поговори ти с тях.”

Попитах ги тогаз: „Откъде сте, добри хора? Какви сте?” Отговориха ни: „Учители сме от Добруджа.” „И търсите водач – ги попитах аз? – Ами ние с дядо Неофит току-що приключихме бдението в храма. Обръщахме се няколко пъти към народа, но вас не ви видяхме.”

Те се спогледаха и си продумаха един-други: „Да, прави са отците. Ние не ходим на черква.” Рекох им: „Тогава, като дойдете на църква и ви видим с нас, бъдете сигурни, ще ви поведем на тучни пасбища и ще останете доволни. Бъдете здрави и Господ да ви пази!”

"Двери" публикува и кратка биография на патриарха във връзка с годишнината му:

Патриарх Неофит (в света Симеон Димитров) е роден на 15 октомври 1945 г. в София. През 1965 г. завършва Софийската духовна семинария при гара Черепиш. През 1971 г. се дипломира в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София. От есента на 1971 до 1973 г. е на богословска специализация в катедра "Църковно пение" при Московската духовна академия. От 1 септември 1973 г. е преподавател по Източно-църковно пение и диригент на студентския хор при Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София.

Постриган е за монах с името Неофит на 3.8.1975 г. в Троянската св. обител от покойния патриарх Максим под духовното старчество на тогавашния игумен архимандрит Геласий.

От 30.9.1975 г. е диригент на Софийския свещенически хор, а от 15.7.1977 г. е и старши преподавател по Източно-църковно пение и богослужебна практика в Духовната академия в София.

На 21.11.1977 г. в столичния катедрален храм "Св. Неделя" е възведен в архимандритско достойнство от Българския патриарх Максим. От 1.1.1981 г. до м. декември 1985 г. архимандрит Неофит е протосингел на Софийската митрополия. На 8.12.1985 г. е хиротонисан в епископски сан с титлата "Левкийски" в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и е назначен за втори викарий на Софийския митрополит.

От 01.12.1989 г. епископ Неофит е ректор на Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, а на 26.7.1991 г. е избран и за пръв декан на възстановения Богословски факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". Този пост той заема до м. януари 1992 г.

От 27.1.1992 г. е назначен за главен секретар на Св. Синод и председател на Църковното настоятелство при патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

На 27.3.1994 г. е избран за Доростолски и Червенски митрополит, а след 2001 г., когато с негово съгласие се отдели Доростолската епархия, той се титулува Русенски митрополит.

На 2.12.2008 г. митрополит Неофит получава званието "доктор хонорис кауза" на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Званието е връчено за цялостен принос в развитието на духовността в СУ и за активното му участие във възстановяването на Богословския факултет.

На 24 февруари 2013 г. Русенският митрополит Неофит е избран за Български патриарх и Софийски митрополит. Интронизацията е извършена същия ден в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".