ПЛАМЕНА ТОДОРОВА

СВЕТОСЛАВ МЕТАНОВ

Случаят "Сметна палата" повлече крак. След като управляващите приеха със скандали и обвинения в "кадруване на послушковци" нов закон за държавния одитор, чистката в държавните институции продължава с бясна скорост.

И започва със... Сметната палата. 

Днес стана ясно, че ДПС, под чието давление бе приет новият закон, ще получи приятно количество места в новото управление на одитора. Така властта изпълни заканата си и да накаже палатата заради това, че ведомството не изпрати експремиера  Бойко Борисов на прокурор за Авиоотряд 28.

Нов приятел на "новия политик" Николай Бареков и громител на т.нар. кръг Капитал и на президента Росен Плевнелиев пък е гласен за председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

В разгара на скандала с ЕГН-тата бе сменен и целият състав на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), а начело застана съпругът на депутатка от БСП - Венцислав Караджов. 

1,2,3... до 9

След като депутатите отхвърлиха президентското вето за промените в Закона за сметната палата, там се отварят девет апетитни работни места. Досега ръководството  бе от четирима души, но след промените се увеличава с още пет.

Очакванията са във ведомството да се върнат бивши негови членове. Най-сигурна изглежда кандидатурата на бившия депутат от ДПС Хюсеин Чауш. След края на парламентарната си кариера той бе избран за член на Сметната палата и работеше като такъв до края на 2010 г. Именно Чауш бе един от хората, които написаха новия закон за Сметната палата, с който досегашното ръководство се сменя. 

За вероятен нов член на ведомството се смята и Горица Кожарева, която е съпруга на прокурор Михаил Кожарев от Висшия съдебен съвет. Името й е широко коментирано във ведомството заедно с това на Лидия Руменова. И двете бяха членки на ръководството на палатата до края на 2010 г.

Клуб Z се свърза с друг от спряганите за нови членове на комисията - професорът по счетоводство в УНСС Иван Дуранкев:

"Никой не ми е предлагал пост в ръководството на Сметната палата. Никой не е говорил с мен", каза той.

Управляващите вдигнаха мерника на председателя на ведомството проф. Валери Димитров, след като одита на дейността на Авиоотряд 28 по време на правителството на Бойко Борисов приключи с констатации за нарушения, но не и за престъпления. И съответно не бе изпратен на прокуратурата.

Неофициалното е официално

Председателят на "Екогласност" Емил Георгиев пък се кани да оглави КЗП.

Пред Клуб Z Георгиев коментира, че официални разговори с него все още не са водени, но очаквал един такъв утре. Той идвал от парламента. Въпреки че председателят на "Екогласност" не посочи от кого, по всяка вероятност става въпрос за новия "кадровик" в Народното събрание - шефът на бюджетната комисия и член на икономическата - Йордан Цонев (ДПС). 

"Сигурно са ме забелязали, защото често участвам в заседанията на икономическата комисия", коментира още Георгиев.

"Знаете, че съм работил дълги години в областта. Бил съм шеф на център за контрол на качеството. Имам три специализации в областта на защитата на потребителите - две в Лондон и една в Брюксел", изброи квалификациите си той.

Дежа вю

Не е много ясно обаче какво точно ще оглави лидерът на "Екогласност", тъй като наскоро депутатът от БСП Румен Гечев внесе изменение в Закона за защита на потребителите в икономическата комисия, между първо и второ четене, според което КЗП трябва да се превърне в изпълнителна агенция към икономическото министерство. Така реално, вместо да е колегиален орган, както сега, звеното ще се ръководи от изпълнителен директор, назначен от ресорния министър.

И се повтори сценарият с новия закон за Сметната палата, внесен от Гечев и Цонев.

Около дебата по гласуването на измененията в закона за потребителите, който иначе е предложен от Министерския съвет, настоящият председател на Комисията за защита на потребителите Веселин Златев предположи, че се цели предсрочно прекратяване на мандатите на членовете на комисията. 

"Очевидно е, че тази изпълнителна агенция няма да има относителната независимост като държавен орган, каквато независимост има сега КЗП", посочи Златев.

Йордан Цонев пък обяви, че има своя идея за статута на комисията, но щял да я сподели по-късно.

Ляв, център, еко

Иначе около Георгиев отново се заговори напоследък, след като той изневери на досегашния си партньор БСП, приставайки на партията на Николай Бареков "България без цензура". Той бе гост на учредителния конгрес на формацията в началото на февруари и дори произнесе приветствено слово, с което отреди сигурно място на ББЦ в следващия парламент. За Николай Бареков пък и партньорството им пък каза:

"Ние от "Екогласност" отиваме при хората и това ни приближи до Бареков и неговия екип. Бареков и екипът му се опитват да поправят изкривяванията около нас, а изкривяванията трябва да се изправят. Когато ти идваш до хората, това не е популизъм. Така че да не прехвърлят на Бареков такива грехове като популизъм, напротив - това е нормално и естествено поведение". 

Трън в очите на "Екогласност" от години е фирмата, свързана с бзиенсмена Иво Прокопиев "Каолин", а напоследък и президентът Росен Плевнелиев. Георгиев не спира да изтъква тесните връзки между Прокопиев и Плевнелиев, като двамата никога не са крили, че имат такава.

Така наскоро "Екогласност" внесе сигнал в прокуратурата срещу държавния глава, според който той, в качеството си на министър на регионалното министерство, както и наследничката му, сега депутат - Лиляна Павлова, са злоупотребили с около 1,5 млн. лв. Става въпрос за екопроект в Стара Загора.

Отделно, Георгиев твърди, че откакто Плевнелиев станал президент, били спрени няколко проверки срещу "Каолин", включително такива на ДАНС.

Председателят на "Екогласност" е бивш общинар от Хасково. При проверка на кандидатите за кметове на местните избори през 2007 г. бе огласен от комисията за досиетата като секретен сътрудник на бившата Държавна сигурност към ОУ на МВР във Видин с псевдоним Станислав.

Бързи, смели, сръчни

Във вторник пък парламентът одобри бързо и лесно новия състав на Комисията за защита на личните данни, предложен от Министерския съвет. По закон тя се ръководи от председател и четирима членове, като мандатът на предишните шефове е изтекъл преди почти две години.

Така за председател на комисията бе избран Венцислав Караджов, съпруг на червената депутатка Деница Караджова. Цветелин Софрониев, бивш кандидат за депутат от БСП в изборите за парламент пък стана секретар. Членове станаха Цоло Цолов, Мария Матеева и Веселин Целков.