Американските ТЕЦ-ове в Маришкия басейн „AES Марица изток 1“ и „Контур глобал Марица изток 3" са внесли заявления за напускане на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

"Писмото ни е изпратено още миналата седмица, но не смятаме за нужно да го коментираме", заявиха за Клуб Z от „AES Марица изток 1“ .

Същият бе и коментарът на „Контур глобал Марица изток 3". От топлоелектрическата централа добавиха само, че просто напускат организацията на едрия бизнес в България и че не смятат да се включват в каквато и да било негативна медийна кампания.

На въпрос на Клуб Z дали освен „AES Марица изток 1“ и „Контур глобал Марица изток 3" има и други членове на КРИБ, пожелали да прекратят членството си в оглавяваната от Кирил Домусчиев конфедерация, от пресслужбата на предприемаческото сдружение отговориха, че не могат да потвърдят подобна информация и че не знаят дали има фирми, които искат да напуснат.

Обещана ни бе информация по темата за утре.

Въпреки че  „AES Марица изток 1“ и „Контур глобал Марица изток 3" мълчат за мотивите си да напуснат КРИБ, тяхното оттегляне е съвсем логично и очаквано. 

Миналата сряда Българската стопанска камара разпространи информация за темите обсъждани на първата дискусия по внесения от НПРО (национално представителните работодателски организации - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Асоциацията на индустриалния капитал (АИК)) проект на Пътна карта за неотложни реформи в енергетиката.

От нея ставаше ясно, че четирите бизнес формации са предложили на вицепремиера Томислав Дончев, енергийната министърка Теменужка Петкова и финансовия министър Владислав Горанов "да се проучат възможностите държавата да предложи да изкупи акциите на „AES Марица изток 1“ и „Контур глобал Марица изток 3".

Хипотезата за национализация на частните американски инвестиции предизвика шумен скандал в енергийния бранш. От „AES Марица изток 1“ и „Контур глобал Марица изток 3" обясниха пред Клуб Z, че никой не ги е питал за подобно предложение. Освен това се оказа, че тази тема изобщо не е била обсъждана в секторния комитет по енергетика в КРИБ.

Имаше и остри критики от страна на бившия председател на бизнес организацията Иво Прокопиев, който нарече пътната карта за енергетиката "странен сбор от крайни идеи".

"Смисълът на бизнесорганизациите не е да защитават интереса на председателя си (Кирил Домусчиев - б.р.), а на членовете си. Има огромно недоволство, че КРИБ разпространява подобни декларации без да се консултира и съгласува с членовете си", каза Прокопиев.

Издателят на "Капитал" обвърза акцията с интерес на турски инвеститор към ТЕЦ-овете. 

Развитието на скандала продължи с вчерашната декларация на енергийни предприятия и браншови организации, които изпратиха до медиите протест срещу предложенията на четирите най-големи работодателски организации.

"В момента сме свидетели на усилията на институциите да възстановят стабилността на НЕК и на целия енергиен сектор. Ние подкрепяме политиката за либерализация на енергийния пазар с консултацията и експертизата на експертите от Световната банка. В същото време виждаме, че организации, които често претендират да представляват целия бизнес в България, предприемат некоординирани със секторните представители действия, които противоречат на логиката на свободния пазар, на принципите на неприкосновеност на частната собственост и  които действия като цяло могат да подкопаят избрания курс от реформи в сектора. Наскоро обявената „Пътна карта“ е ясен пример за такива действия", пише в декларацията.

Тя е подписана от Асоциация на топлофикационните дружества в България, Асоциация „Хидроенергия“, Българска ветроенергийна асоциация, Българска фотоволтаична асоциация, електроразпределителните дружества "ЕВН България" и "ЧЕЗ България", както и т.нар. американски ТЕЦ-ове - "ЕЙ И ЕС България" и "Контур Глобал Марица Изток 3".

Как ще продължи скандалът е трудно да се прогнозира. Според информация на Клуб Z e възможно да последват и още оттегляния на структуроопределящи компании от водещите работодателски организации.