Почти 680 млн. лв. не достигат на българската здравна система, за да функционира без лимити и ограничения, показват простите сметки за дефицитите в сектора. Сумата е сбор от общия недостиг в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), в това число и сумите, които има да плаща към западни здравни фондове, заедно с дълговете на лечебните заведения с над 50% държавно участие. Това обаче са само известните цифри. Неизвестните формират друг недостиг, който е само в тефтерите на финансовия министър. 

Точно преди ден Надзорният съвет на здравната каса потвърди, че бюджетът на институцията е сериозно пробит, защото не се е издължавала на партньорите си зад граница. Става дума за парите, които тя е длъжна да превежда за всеки българин, лекувал се по спешност или с нейно разрешение в чужбина. Според прогнозите на касата, просрочените задължения за 2015 и 2016 година ще прехвърлят 130 млн. лв. и могат да отворят не малка дупка в плащанията. Затова надзорниците решиха да изпратят официално искане до Народното събрание сумата да бъде предвидена в проектобюджета на касата за догодина.   

Молбата обаче може и да не бъде удовлетворена, защото увеличението вече е планирано. Според цифрите в проекта, изпратен за съгласуване в Министерството на финансите (стига междувременно да не се появи друг), догодина НЗОК ще разполага със 126 млн. лв. повече в приходната си част и само 14,4 млн. лв. допълнително в резерва. Това означава, че през 2016-а касата ще трябва да се справи с парите от 2015-а и да разчита на спестени средства от влезлите в сила нови секторни реформи (подбор на лечебни заведения според разпределението в Националната здравна карта, отстъпки за лекарства, лимити в болниците и прочие - б.а.).    

"Ако не се намери друго решение, цялото увеличение на практика ще бъде изядено от стари задължения. Затова единственият вариант за нас е тази сума да се подсигури допълнително. В противен случай касата пак ще харчи за текущи нужди, няма да се издължи на западните фондове и нищо чудно те да задействат съдебни процедури срещу нея", предупреди представителят на пациентите в надзора на касата д-р Станимир Хасърджиев.   

На този етап обаче гаранциите за изпълнението на бюджета са само на думи и надзорниците се опасяват, че догодина по същото време дефицитът в касата ще е още по-голям.   

Проблемът не е за подценяване, защото ведомството отдавна страда от недостиг и предвижда да приключи годината на минус с около 100-120 млн. лева. Сумата се формира главно от надлимитната дейност на лечебните заведения, която вече прехвърля 65 млн. лева. Припомняме, че от януари болниците са длъжни да харчат не повече от 90% от средствата, с които са разполагали през 2014-а, но схемата се оказа практически неприложима. До скоро здравната каса покриваше недостига с пари от резерва си, но отделените там 300 млн. лв. свършиха още в средата на годината. Освен това със същите средства бяха платени и дейности за последните два месеца на 2014-а. Затова от юли насам лечебните заведения формира само недостиг в парите за здраве. Средства не достигат за лекарства в онкологията, за спешна медицинска помощ и за лечение на пациенти извън установените лимити.   

„Недоимъкът в цялата тази ситуация е на базата на така нареченото 57-мо постановление, което започна да действа март месец. Но бюджетът за 2015 година беше леко нарушен с едни 120 милиона, които се платиха до март месец за извършени дейности в 2014 година и едни 80 милиона, които се пренасочиха от бюджета на НЗОК към Министерство на здравеопазването. Защо, как и кой е взел това решение и по какъв начин, това не можем да кажем, но точно тази разлика горе-долу от 80-те милиона само превод към МЗ се явяват дефицит в бюджета на НЗОК за 2015 година”, разясни ситуацията председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцеслав Грозев.  

Ето защо надлимитната дейност на лечебните заведения в страната трябва да бъде заплатена, твърди ръководството на съсловната организация. За здравния министър д-р Петър Москов обаче тази дейност е извън закона и няма как за нея да бъдат отпуснати публични средства. Със същия мотив въпросът отпадна и от дневния ред на последното заседание на Надзорния съвет на здравната каса. За актуализация на бюджета на НЗОК пък и дума не може да става, защото лично министър Москов се закле, че до подобен вариант няма да се стигне.  

При това положение е пределно ясно, че дефицитът в касата автоматично ще се пише на сметката на лечебните заведения в графата "Дългове". А те никак не са малко. По данни на Министерството на здравеопазването към 30 юни задълженията на общинските и държавни болници са над 430,6 млн. лв., 166 млн. лв. от които са просрочени. Става дума за неизплатени суми към доставчици на медикаменти и различни услуги, които въпреки усилията на болничните мениджъри, продължават да растат. Ако трябва да сме точни, веднага след Нова Година лечебните заведения ще осъмнат с над половин милиард дългове, заради които и през 2016-а системата няма да започне "на чисто".    

При това става дума за цифри от 2014-а. Какви ще са сумите през тази година можем само да гадаем.