Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди временно спиране на работата по консервацията и реставрацията на открития музей на столичното Ларго. Това съобщиха днес от пресцентъра на институцията.

Рашидов ще събере работна група от експерти, които да направят анализ на изпълнението на реставрационните работи. Така министърът реагира на сигнал на граждани, които смятат, че реставрацията не отговаря на оригиналния облик на находките.

През последните няколко месеца реставрацията на разкопките в центъра на София търпи критики, че е бутафорна, защото надгражда и изгражда с чисто нови материали арехеологическия обект. По този повод зам.-кметът на София с ресор "Култура" Тодор Чобанов коментира, че сегашните реставрационни дейности след няколко години ще са трудно отличими от оригиналите и дори даде за пример сграда в Помпей.

Строителят трябва да предаде обекта на 15 ноември, а откриването се планира за догодина. Инвестицията е 15,5 млн. лв. по оперативна програма "Регионално развитие". Заключителният етап на проекта "Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" предвижда благоустрояването на зоната на площад "Независимост" и на зоната под бул. "Мария Луиза" с обща площ 8 000 кв. м.