След тричасово заседание Надзорният съвет на Националната здравна каса (НЗОК) подкрепи идеята на ресорния министър д-р Петър Москов, според която от догодина ще влизаме в болница, или ще пазаруваме в аптека, само чрез пръстов отпечатък, предаде Дарик.

Без да могат да обяснят точно как ще се случва това и колко ще струва, както и дали ще спести средства на системата, надзорниците са възложили на експерти да изготвят техническите параметри на новата система.

За решението на НЗОК да застане зад идеята на Петър Москов, която мнозина определиха като „екзотична”, съобщи д-р Станимир Хасърджиев, който представлява пациентите в Надзорния съвет на касата.

Хасърджиев също подкрепя предложението. Според него не ставало дума за пръстови отпечатъци, а за пръстови идентификатори, но и той не успя да обясни в какво се състои разликата. Не било ясно и кой ще събира данните от пръстите, нито как ще стане това.

За всичко обаче имало разработени алгоритми, а системата щяла да даде възможност на пациентите да контролират по-добре здравната система.

Според представителя на пациентите в Надзорния съвет интегрирането на подобна система за пръстови отпечатъци щяло да се случи по възможно най-евтиния и най-лесен начин. Не е ясно как точно. Хасърджиев не можа да отговори и как възрастни и деца ще посещават лекари, както и училищни лекари.

Според собственици на аптеки идеята на д-р Петър Москов е „екзотична и невъзможна”, а според директори на болници подобна система ще кара пациентите „да се чувстват като престъпници”.