Скандал в парламента доведе до решението за закрито заседание, на което днес от 19 ч ще бъде изслушан вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Той ще дава обяснения по темата за предполагемото участие на общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев в международен канал и за връзките му с "Кокаиновите крале".

Парламентарният скандал се разрази, след като председателят на вътрешната комисия Атанас Мерджанов от БСП реши да изчете от парламентарната трибуна декларация по въпроса за работата на МВР в случая с Орлин Алексиев.
Червеният депутат поздрави МВР за акцията и за "умерените коментари" по случая. Мерджанов обяви, че фактът, че Алексиев е тясно свързан с ГЕРБ, не е станал повод за операцията, но този път връзките на Алексиев с бившите управляващи не са успели да го спасят. Според Мерджанов данните, въз основа на които е била извършена операцията, са били известни още на предишните управляващи. Той изрази съмнение дали не става въпрос за политически чадър, разпъван над определени лица по време на управлението "Борисов". 

"Сложи се край на спекулациите. Органите на МВР са си свършили работата безпристрастно”, добави Мерджанов. През 2012 година тази информация до голяма степен е била известна на властите. Оправдано е поставянето на въпроса за политически чадър. Защо не са били предприети действия през 2012 година, а не през 2014 година", каза още Мерджанов. 

Според него можело да се направи паралел между случаите на Орлин Алексиев и на наркобоса Евелин Банев Брендо, който бе задържан в рамките на операция "Кокаинови крале". Мерджанов каза, че зад всяко действие на МВР има сериозни данни от други европейски страни, като част от информацията е била известна и през 2012 г., когато е проведена операцията "Кокаинови крале".

Мерджанов предизвика гнева на опозицията най-вече с репликата си:

"След бивш вътрешен министър, подсъдим по няколко дела, но шеф на предизборен щаб (Цветан Цветанов - бел. ред.), след общински съветник, заловен с няколко килограма кокаин, но освободен от бразилски затвор по неясни причини (Гълъбин Боевски - бел. ред.), след шеф на бюджетната столична комисия с неясна роля в трафика наркотици - в размери, учудили цяла Европа (Орлин Алексиев - бел. ред.), е трудно да се отговори това политици ли са или престъпници."

Реакцията отдясно не закъсня в декларация, прочетена от Цветан Цветанов. Бившият вътрешен министър се почувства и лично засегнат, и поиска извинение.

„Призовавам Ви – излезте и се извинете”, каза Цветанов, като добави, че общинският съветник Орлин Алексиев може да си търси правата по съдебен път за клевета. 
„От името на ПГ на ГЕРБ искаме остро да се противопоставим на подобни продължаващи внушения и пропагандни действия, присъщи само на "Коалиция за България". Търси се отклоняване на общественото мнение, за да говорите на опорните точки. Призовавам Ви, г-н Мерджанов, да се извините, че отправяте обвинения към човек, на когото не са повдигнати никакви обвинения и хора, които по никакъв начин не са правили това, което твърдите".  
„Защо не давате отговор за цената на оградата на границата, за опита за палеж на врата на полицейския началник в Плевен, за кражбите на МПС. Защото информационният обмен в Европол е спаднал с 2 пъти”, изброи Цветанов някои от греховете, в които опозицията обвинява сегашното управление.

Цветанов все пак засегна и темата „Кокаинови крале”, но върна топката към времето на тройната коалиция: „Важно е да се знае, какво се случи през 2008 година. Италианските власти запознават българските институции за акция за 4 тона кокаин. Трябваше това да стане в сътрудничество с българските власти. Това не се случи заради изтичане на информация от българските власти”. По думите му, през 2011 г. италианските власти се обръщат отново към България. През 2012 година операцията се провежда и вече има първи присъди. 

В скандала не закъсняха да се включат и от "Атака". Десислав Чуколов излезе с предложението в парламента да бъде привикан вътрешният министър, който да обясни на закрито заседание пред всички народни представители какво се случва около кокаиновата афера, в която е замесено името на Орлин Алексиев.

 „От парламентарната група на „Атака” с интерес изслушахме изказванията на Атанас Мерджанов и Цветан Цветанов. Да видим дали ще има извинения. Това „извини се” е наша реплика", реши да бъде оригинален Чукулов. И после добави:
"Предлагаме министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев да дойде в Народното събрание и да бъде проведено закрито заседание. Изкарват се скандални факти, казват се много неща, ние трябва да бъдем информирани какво се случва, иначе си мислим, че това е част от предстоящата предизборна кампания”. 

Автокъщата на Алексиев беше претърсена след като при голяма международна операция бяха открити 1400 кг кокаин в гуми на камиони, участвали в ралито „Париж – Дакар”. По-късно в интернет се появиха документи, от които ставаше ясно, че председателят на бюджетната комисия в Столичния общински съвет е бил подслушван.
В поредица от тв изяви Алексиев даде да се разбере, че се смята за "натопен", а м акцията срещу него могат да се търсят и политически мотиви.