Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

БЕРЛИН

Германия не може да приема и интегрира по повече от един милион бежанци годишно. Трябва да се направи всичко възможно броят на пристигащите мигранти да бъде намален. Дебатът не може да се води между две позиции – ще се справим и лодката е пълна, в противен случай ще се стигне до разделение на обществото.

Това са акцентите от съвместна статия на вицеканцлера и лидер на германските социалдемократи Зигмар Габриел и на външния министър, също социалдемократ, Франк-Валтер Щайнмайер, публикувана в днешния брой на сп. “Шпигел”.

Франк-Валтер Щайнмайер
Зигмар Габриел

“Какво дължим на застрашените от война и насилие хора? Какво и до колко можем да понесем? Кога е постигната горната граница на възможното? Всеки от тези три въпроса е оправдан. Ако обаче дебатът се води единствено между коренно противоположни позиции – ще се справим (позицията на канцлерката Ангела Меркел- б. р.) и лодката е пълна, то тогава  бежанският въпрос заплашва да разедини обществото ни. Нужна ни е честна дискусия по реалните ни възможности”, пишат авторите на публикацията.

Те признават, че повечето от пристигналите и пристигащите мигранти действително бягат от горещи конфликти. Много хора обаче идвали от Западните Балкани, те нямали никакъв шанс да получат политическо убежище в Германия и незабавно трябвало да бъдат връщани.

“Въпреки безпримерната готовност на германците да оказват помощ, ние сме длъжни да направим всичко възможно да бъде намален броят на пристигащите в страната. (Меркел е точно на обратното мнение – няма горна граница за прием и даване на убежище – бел. ред.)

Ние не можем всяка година да приемаме и интегрираме над милион бежанци”, категорични са Габриел и Щайнмайер.
Според тях динамиката при миграцията не може да се повлияе от водения в Германия вътрешнополитически курс. Това можело да стане единствено с общите усилия на държавите от ЕС, но дори и тогава тази тенденция не можела да се спре от днес за утре.

“Длъжни сме да работим с постоянство и решимост за намиране на международни и особено на европейски решения, за да може да бъде свалено напрежението в Германия. Нужно ни е доверие. Националният егоизъм не води до изход от положението. Съвместните ни действия обаче са от полза за всички. Решението на ЕС за преразпределение на 120 000 бежанци е добро, но то не е достатъчно. Необходим ни е постоянен механизъм за разпределение на мигранти”, смятат двамата видни политици.
Те предлагат да се създаде европейска гранична полиция, както и да бъдат подпомогнати Гърция и Италия при изграждането на приемни центрове, известни като “горещи точки” (Hot Spots), където бежанците да бъдат регистрирани и веднага след това разпределяни между държавите от ЕС.

"Европейски решения обаче могат да са ефективни, само ако се стигне до споразумение с ключовите съседки на държавите от ЕС, най-вече с Турция. По този въпрос Европейската комисия предложи план за действие, който ние можем да доразвием чрез двустранен диалог по въпросите на миграцията. Длъжни сме да подпомогнем и онези държави, които понастоящем приемат голяма част от бежанците. Наред с Турция това са предимно Йордания и Ливан. Най-важната и постоянна задача на външната ни политика е да преборваме бежанската криза там, където тя възниква. Ето защо ние с всички сили се застъпваме за намиране на политически решения в кризисните и конфликтни огнища в Средния изток и в Северна Африка. Необходими са и разговори с Русия, която действа конструктивно при приетото ядрено споразумение с Иран. Трябва да не се допусне окончателно разпадане на държавните структури в Сирия, което би довело до още по-голям бежански поток", посочват Габриел и Щайнмайер.
Те призовават към реализъм и убедителна политика.

"Към политиката ни ще има разбиране, само ако не злоупотребяваме с готовността на хората в страната ни за оказване на помощ. Те ще ни приемат, само ако не се чувстват пренебрегнати, но и ако се отнасяме сериозно към техните потребности и проблеми. Намираме се на кръстопът – между континент, на който отново ни разделят бариери, огради и национален егоизъм и континент, на който се удава да намира общ отговор чрез европейска политика по даване на политическо убежище и съвместна борба срещу причините, пораждащи миграция. Един континент, който гледа трезво на голямото предизвикателство и е решен да подходи към него без илюзии", заключават публикацията си в "Шпигел" Зигмар Габриел и Франк-Валтер Щайнмайер.

Ключови думи

Коментари

Лошото е, че това са социалдемократически пачаври, които уж милеят за Германия, а всъщност се чудят как да навредят на Меркел и най-вече на Зехофер, но не и да решат някой проблем. Милион на година, дрън-дрън. Някоя нова партия ще ги отвее, рано или късно.

Ами..,

Когато баба Меркел пълнеше лодката,не си ли даде сметка,че може и да потъне?? С нея Меркел ще потопи цяла Европа..

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.