За нов случай на общински съветник с висящи дела, разказа днес Нова тв. Мъж с висящо дело за кражба на ток и условна присъда за заплаха с убийство е един от кандидатите за място в Общинския съвет на Хисаря. Местното ръководство на партията, която го издига- Патриотичния фронт, не вижда проблем в това и го заявява открито. 

Ненко Костов от Хисаря е кандидат за общински съветник. Местните го наричат Императора заради страстта му към иманярството. За Императора обаче, пред камера, никой не смее да разкаже.

Справка в Пловдивския съд потвърждава, че Костов е с висящо дело за кражба на ток и една влязла в сила присъда за заплаха за убийство. Осъден е на девет месеца условно, с три години изпитателен срок. 

Местният лидер на ПФ Коста Стаменов обяснява обаче убедено, че става дума за "смел, честен и прям човек". "Електроразпределителното дружество, ако има дело, да си го води", казва той. И отрича Костов да е нападал друг кандидат за общински съветник. Въпреки условната присъда.

Това е поредният случай, който става публично известен. Да си кандидат за общински съветник с няколко висящи дела е едва ли не достойнство. Няколко пресни примера Юсни Ибрям - осъден за купуване на гласове, кандидат за общински съветник. Димитър Серафимов - осъден за длъжностно присвояване, кандидат за общински съветник. Трайчо Василев-Пиже, човекът със седем присъди, нападнал екип на Нова тв в Самоков.

"Много характерен сюжет", смята социалният антрополог Харалан Александров за поредния случай със спорен кандидат за местните избори. "В малките населени места политиката е единственото поле, на което да изтанцуваш танцът на победата. Това е единствената игра в града". Според него това пак е признак на феодализацията, която цари в тези места- следствие от недовършения процес на модернизация. Проявлението - вкорененото допускане, че не можеш да упражняваш власт без потисничество. 

Той коментира и случая "Пиже". "Природата на лидерството в гетата е перверзна. Ако решим да дадем политическо представителство на гетото, както е направило ДПС, то самото гето избутва напред криминалните елементи. Лидерите решават всичко в гетото. Те решават и кой къде ще отиде да работи", даде пример Александров. И разказа как български работодатели са му споделяли, че могат да наемат нискообразовани работници, но трябва да имат тартори, с които да се разбират. 

"Ролята на посредниците е ключова за разбирането на гетото", смята той. "Как правиш кадрова политика като партийните лидери общуват с гетото чрез посредници".

"Как може човек със седем присъди да е кандидат за общински съветник. Това са недопустими неща. Това е изкривена демокрация", коментира и проф. Огнян Герджиков.