Венецианската комисия има резерви към текста от промените в Конституцията, който регламентира прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС). Това научи Клуб Z от депутати в кулоарите на парламента. 

Докладът на Венецианската комисия по конституционните промени от няколко дни е депозиран в Народното събрание, но е засекретен. Причината за това е, че този доклад е предварителен и е само за служебно ползване.

Депутати казаха, че резервите на комисията не са казани в прав текст, а по-скоро са написани витиевато. 

Според приетите на първо четене промени в прокурорската квота влизат 4-ма прокурори, 1 представител на следствието и главния прокурор, както и 6 представители на парламента. Критиците на това разпределение - например ДПС - изтъкват, че това може да доведе до политическа намеса в работата на прокуратурата. Застъпниците му обаче смятат, че така ще се засили отчетността на държавното обвинение и ще главният прокурор ще бъде лишен от възможността да контролира работата на колегията.

Като цяло според депутати становището на експертите от комисията е в подкрепа на проекта. Според депутати Венецианската комисия няма нищо против явното гласуване във ВСС, както и разделянето му на две колегии - съдийска и прокурорска.

Официалният доклад на комисията ще бъде оповестен след 23 октомври.