Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Венецианската комисия има резерви към текста от промените в Конституцията, който регламентира прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС). Това научи Клуб Z от депутати в кулоарите на парламента. 

Докладът на Венецианската комисия по конституционните промени от няколко дни е депозиран в Народното събрание, но е засекретен. Причината за това е, че този доклад е предварителен и е само за служебно ползване.

Депутати казаха, че резервите на комисията не са казани в прав текст, а по-скоро са написани витиевато. 

Според приетите на първо четене промени в прокурорската квота влизат 4-ма прокурори, 1 представител на следствието и главния прокурор, както и 6 представители на парламента. Критиците на това разпределение - например ДПС - изтъкват, че това може да доведе до политическа намеса в работата на прокуратурата. Застъпниците му обаче смятат, че така ще се засили отчетността на държавното обвинение и ще главният прокурор ще бъде лишен от възможността да контролира работата на колегията.

Като цяло според депутати становището на експертите от комисията е в подкрепа на проекта. Според депутати Венецианската комисия няма нищо против явното гласуване във ВСС, както и разделянето му на две колегии - съдийска и прокурорска.

Официалният доклад на комисията ще бъде оповестен след 23 октомври.

Ключови думи

Коментари

DogWoman

Засекретено, засекретено, днес в трети новинарски сайт го чета :) Нашите депутати ако пазят така и държавна тайна, мале-мале.

лупи

Това с Венецианската комисия не е ли вмешателство в суверенитета на страната? Когато посланиците изкажат мнение е недопустимо, а когато е тази комисия е добър съвет и дори звучи като разрешение.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.