Администрацията на президента Барак Обама е прекратила програмата на Пентагона на стойност 500 милиона долара за обучаване и въоръжаване на сирийските бунтовници.

Това заявиха източници от Белия дом пред в. "Ню Йорк таймс". Така те признават за провала на опита да бъдат създадени сухопътни сили, способни да се бият срещу "Ислямска държава" (ИД) в Сирия.

От Пентагона ще потвърдят новината до няколко часа, след като шефът ма Ащън Картър се завърне в САЩ от посещението си в Лондон.

"Не бях щастлив от първоначалните усилия на програмата. Изработихме редица различни подходи", каза Картър на пресконференция с британския си колега Майкъл Фалън.

Вече няма да има вербуване на т.нар. умерени сирийски бунтовници за обучение в Йордания, Саудитска Арабия, Катар или ОАЕ, заявява пред "Ню Йорк таймс" източник от военното ведомство, пожелал анонимност. Вместо това в Турция ще бъде създаден много по-малък тренировъчен център. Там ще се обучава малка група "пълномощници". Става дума предимно за лидери на опозиционни групировки. Те ще бъдат обучени на някои оперативни действия като например повикване на самолети за нанасяне на удари.

Макар че много детайли от новия подход тепърва трябва да бъдат изработвани, президентът Обама подкрепил промяната на стратегията. Той заявил това на две срещи на високо равнище със своите съветници по националната сигурност и външната политика миналата седмица.

Така ще бъде потвърдено нещо, за което се говори, но официално не се казва. А то е, че програмата се е провалила. Миналия месец например за битка са били обучавани само четирима или петима души. А стартиралата през декември 2014 г. предвиждаше подготовката на поне 5400 бойци. тази година и 15 000 през следващите три.