Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

БЕРЛИН - Баварският премиер и лидер на съуправляващия в Берлин Християнсоциален съюз Хорст Зеехофер обостри риториката си спрямо бежанците, а така и срещу канцлерката Ангела Меркел.

“Кандидатите за убежище все повече сами искат да си избират в кой град да живеят, те дърпат внезапните спирачки във влакове, за да слизат. Отказват да се качват на автобуси, налице са бунтове и гладни стачки, най-вероятно защото храната не им харесвала или пък се взимат решения, които не са им угодни”, заяви за в. “Билд” Зеехофер.

Той оповести, че днес неговото правителство заседава в баварската столица Мюнхен. Целта е да се набележат “извънредни мерки” за овладяване на проблема с бежанците в Бавария.

Зеехофер обяви за “Билд”, че една от набелязаните мерки е повечето от бежанците, пристигнали на австрийско-баварската граница, незабавно да се връщат. Онези, за които имало надеждни доказателства, че не са икономически, а политически мигранти, веднага да се пренасочват от Бавария към вътрешността на Германия и да се преразпределят между федералните провинции.

Отделен е въпросът, че една федерална провинция няма право да променя национална стратегия, ако тя е приета от централната власт в Берлин. Доколко баварците ще са в състояние да се противопоставят на Меркел и дали изобщо биха могли да се справят без помощ от Берлин, ще се разбере при офицалното оповестяване на техните извънредни мерки. Това се очаква да стане по-късно днес.

Зеехофер уточни също, че по време на днешното извънредно заседание на кабинета в Мюнхен ще се обсъждат и още въпроси, свързани с мигрантите – интеграция и образование.

Австрия оповести, че ще реагира незабавно на “извънредните мерки”.

“Ако Бавария започне процес на забавяне на бежанските потоци и въведе по-строг контрол, то тогава и Австрия ще е длъжна да го направи – забавяне на потока и въвеждане на по-интензивен и обхватен контрол”, заяви вътрешната министърка на Виена Йохана Микл-Лайтнер.

Както е известно, повечето от бежанците достигат до Бавария от Унгария през Австрия.

Мюнхен недоволства, че съседката Австрия пропуска без всякакъв контрол бежанския поток към Бавария. Така всеки ден хиляди мигранти пристигат в баварската столица.

Проблема призна австрийският външен министър Себастиан Курц: “Налице е ситуация, при която заради свръхнапрежението някои държави пропускаха бежанците, махайки им с ръка и това е лошо, независимо кой го прави. Това положение ще продължи дотогава, докато не сложим ред на външните граници на ЕС.” 

Курц допълни, че редом с Германия Австрия е приела най-много бежанци, смятано на глава от населението.

Да се върнем на изявленията на Зеехофер за “Билд”. Той не отстъпва от критиката си спрямо канцлерката, която неотдавна изрече: “Ще се справим!” 

“Погрешни сигнали от Германия бяха приети в бежанските лагери в Близкия изток като послание: “Германците искат да поемем към тях.” Ето защо сега Ангела Меркел трябва също така ясно да заяви: “Ние оставаме на хуманните си позиции, ще помагаме, но възможностите ни са ограничени”, призовава Зеехофер.

Той е категоричен, че бежанският поток към Германия трябва да се ограничи и заявява:

“Просто да изречеш, че е налице преселение на народите и ние ще се справим, това няма как да стане. Не при броя на бежанците, не и при бързината, с която пристигат.”

Кой ще се наложи – Меркел или Зеехофер, това е въпрос с еднозначен отговор. По-важното е какви ще са последствията за политическата кариера на Ангела Меркел, ако положението наистина излезе извън контрол.

Ключови думи

Коментари

висок

Меркел е политически пътник, но отива директор в Газпром или Атомекспортстрой!!!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.