Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Във втората част от интервюто си пред Люба Кулезич банкерът в изгнание Цветан Василев говори за Делян Пеевски, но така и не отговори пряко на въпроса как точно се е свързал с него и кой му го е изпратил.

Делян Пеевски на един етап е бил едно необходимо зло за мен. В бизнеса в България има обстоятелства, с които човек трябва да се съобразява.“

Пеевски компенсирал „недостатъци на системата, която аз съм изграждал“, обясни банкерът. Депутатът от ДПС осъществявал директните срещи при развитието на бизнеса.

Не бива да подценяваме качествата на Пеевски. Пеевски може да е необразован, но не е неук“.

Следващият въпрос към Василев бе #Кой създаде Пеевски?

Много са бащите на Пеевски и аз имам своя дял и своя принос в неговото израстване. Освен мен, като се започне през Негово величество, мине се през Доган, стигне се до Борисов и Цветанов. Този сплотен екип от бащици на практика му дадоха възможност и той се е възползвал по най-добрия начин. Разполагат със сериозна база компромати – те взаимно се държат по някакъв начин“, обясни Василев.

Той каза още, че първоначалният кандидат на Пеевски за главен прокурор бил Бойко Найденов, но в последствие се насочил към Цацаров.

Не мога да кажа дали съм виждал Пеевски и Цацаров заедно и в контакт, но твърдя, че те са в контакт и Пеевски имаше активна роля в избора на Цацаров за главен прокурор“.

За Станишев и Бареков

Цветан Василев разказа, че след изборите за Европейски парламент на 25 май 2014 г. той имал уговорка с тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев за оттегли подкрепата си за правителството на Пламен Орешарски. Червеният лидер не бил разбрал, че зад гърба му Делян Пеевски уреждал обществени поръчки с името на Цветан Василев напред.

"Станишев бе маша на Пеевски".

Василев призна, че се е доверил на Николай Бареков и финансирал неговия политически проект. Сега бил разочарован, защото Бареков е "ограничен човек". В момента бил изнудван от Делян Пеевски, който "държи в прокуратурата сигнала на "Протестна мрежа" срещу него.

За „Виваком“

Цветан Василев нападна и бизнесмена Иво Прокопиев, който бил представител на „посредническия, компрадорски капитал“

Аз бих се срамувал от сделки като приватизацията на БТК, на ЕРП-тата, докато ние създавахме в предприемачески стил национален капитал“.

В момента БТК била подарена на руската банка ВТБ, „с активното участие на много хора, на тези, които организираха атаката срещу банката, под мъдрото ръководство на представителите на ВТБ в ръководството – братя Велчеви“.

Цветан Василев предположи, че премиерът Бойко Борисов бил заблуден през есента на 2014 г., когато изпуснал исторически шанс за оздравяване на банката.

Тогава се предвиждаше оздравяване на всички активи, включително „Виваком“, НУРТС и „Петрол“.“

 

СЛЕДВА ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ИНТЕРВЮТО:

Ние с Прокопиев изповядваме различни идеали. Аз винаги съм се срамувал от ролята на така наречения посреднически – компрадорски, капитал. Ролята на Прокопиев в последните 20 години е била основно такава – той е посредничел между държавата и чуждия бизнес. Аз бих се срамувал от сделки като приватизацията на БТК, те не се срамуват. Аз бих се срамувал от сделки като приватизацията на ЕРП-тата. Ние създавахме друг тип - предприемачески тип национален капитал. Нашият стил е стилът на националния капитал. И той е там, няма къде да избяга. И знаете ли каква част от тези активи, които Корпоративна банка придоби чрез своите компании бяха зарязани точно от западните инвеститори. Самата "Виваком" е най-красноречивият пример за това. Натъжава ме фактът, че "благодарение" на активните действия на тези хора и падането на КТБ в момента "Виваком" е подарена на една банка, която не може и не трябва да има абсолютно никакви претенции към собствеността на "Виваком". 

- Коя банка? 

VTB. 

- Как е подарена "Виваком"? 

С активното участие на много хора. На тези, които организираха атаката срещу банката, на тези, които имат интерес в момента "Виваком" да вегетира. Защото "Виваком" в момента влошава всичките си показатели. Намалява пазарния си дял под "мъдрото" ръководство на представителите на руската банка във "Виваком".  

- Кои са те?

Братя Велчеви - Милен Велчев – бившият финансов министър, и Георги Велчев. Те са в ръководните органи на компанията. И те са владеещи несобственици. Заявявам го открито. VTB и техните представители в България са владеещи несобственици. Под благия поглед и на правителство, и на прокуратура. С една-едничка цел – да елиминират моето участие. Ако аз съм искал нещо да постигна с "Виваком", то е било само в интерес на банката и на нейните кредитори. А в момента това, което ще се постигне, първо, стойността на "Виваком" ще бъде намалена, и второ, не знам какво ще се върне в банката и в масата на несъстоятелността. Ако би била обаче останала тази компания там в масата на несъстоятелността, както организаторите на атаката бяха намислили, щеше да се случи това, което в момента наблюдаваме с останалите активи под тяхното управление. 

- Това не е ли наистина заплаха за националната сигурност? VTB е руска банка, независимо от това, че Милен Велчев и Георги Велчев са българи. Това означава ли, че Русия по някакъв начин или кръгове от руския капитал, бизнес, политика проникват през такива врати в България. 

Поне вратата е отворена.

- Защо Борисов и неговото правителство гледат на това разсеяно, за да не кажа равнодушно? 

Аз смятам, че Борисов пропусна един исторически шанс през есента на 2014 година, когато беше направено предложение за оздравяване на банката. В предложението всъщност се включваше придобиване на собствеността от консорциум между държавата и Оманския държавен фонд на всички основни стратегически активи, включително и на "Виваком", и на "Петрол", и на НУРТС. 

- Защо Борисов пропусна този исторически шанс? 

Аз лично считам, че той е бил подведен и се надявам да е бил подведен. 

- Подведен. От кого? 

От тези, които най-вероятно са му обяснили, че чрез възстановяването на банката евентуално бих бил възстановен и аз. А това, изглежда, не влиза в техните планове. От друга страна, при възстановяването на банката едва ли би имало място за техните очаквания и печалби. 

- Но много интересно, че Борисов е нападал и продължава да напада и Пламен Орешарски лично, и Петър Чобанов, макар че напоследък забрави да го споменава, като основни виновници за краха на КТБ. А отказва да се възползва от възможността банката да бъде възстановена или оздравена. Исторически шанс. Това е странна, това е двойна игра. Какво е това? 

Може и да е тройна, защото обвиненията срещу Орешарски всъщност заглъхнаха. Напоследък не съм чувал вече Орешарски да има вина. Напротив – напоследък се търсят други решения, включително да обосноват, както казах, моята вина. И невинността на тези, които атакуваха банката. Споменахме за въпросната извънредна парламентарна комисия. Преди това, разбира се, са поръчковите доклади на одитиращите компании, на база, на които в крайна сметка беше отнет и лицензът на банката. Сега очакват с голям интерес доклада на разследващата американска компания. 

- Как е наета тази компания, колко й се плаща, какво е открила тя досега? Изчезналите пари открила ли ги е? 

Аз мога да кажа едно – значи те търсят изчезналите пари там, където не трябва да ги търсят. Изчезналите пари са в тези активи, за които аз говоря. И тези активи трябва да бъдат възстановени - дали като активи на кредиторите на банката, дали национализирани, но по справедлива цена, и след това - препродадани. 

- Кажете, защо мене като обикновен данъкоплатец ме засяга това? На какво ви прилича това нещо. На мен, това, което вие говорите, за разграбването на активите, за предлагането на някакъв брокерски принцип, ми прилича на някаква трета приватизация, която е по-ужасна дори и от първите, които ни сполетяха. 

Тя не е приватизация. Тя е с експроприация. 

- Още по-отвратително. 

При това менторите на тая експроприация, менторите на обществения интерес не подбират средства за собственото си обогатяване. 

- Знаете ли колко дълго съм се питала – при вашата ерудиция, която съм забелязала още при първите ни контакти – образованост, интелигентност, как въобще се свързахте с фигура като Делян Пеевски. Защо? Защо беше необходимо това

Делян Пеевски в крайна сметка на един етап е бил едно необходимо зло за мене. Защото така или иначе в бизнеса в България има обстоятелства, с които човек трябва да се съобразява. 

- Кажете ми едно такова. Значи вие се обзавеждате с Пеевски, което ми подсказва, че други бизнесмени, банкери, предприемачи се обзавеждат с нещо друго подобно, за да се пазят. Нещо такова. 

В общи линии – да. Това е в крайна сметка е част от изграждането на цялостната система и наличието на подобни фигури. Разбира се, Пеевски е компенсирал до голяма степен определени недостатъци на системата, която аз съм изграждал. Аз съм имал изпълнителни директори чудесни технократи. Но те не бяха готови, не бяха публични, за да разговарят с определени субекти. 

- И колко публичен е Пеевски? 

Пеевски се наложи лека-полека. Не бива да подценяваме качествата на Пеевски. Пеевски може да е необразован, но Пеевски не е неук. Пеевски има своите качества и аз наистина съм се заблуждавал, че като човек, на когото аз съм помогнал много да се развие, той би трябвало да бъде лоялен и коректен към мен. Оказа се дълбока заблуда и аз се оказах един наивник на над средна възраст. 

- Някой изпрати ли ви Пеевски, или вие сам влязохте в този капан? Това, което ви питам е – кой създаде Пеевски? 

Нещата с Пеевски се развиха в продължение на години. Така че много са "бащите" на Пеевски. И аз имам своя дал и своя принос в "бащинството" в неговото израстване, но освен мене, разбира се, като се започне от Негово величество, мине се през Доган, стигне се през Борисов, Цветанов. 

- И все пак – кое го направи толкова могъщ. Аз просто не мога да повярвам, че толкова много сфери в държавата зависят от тази фигура. 

Този "сплотен" екип от бащици, които изброих, на практика му дадоха възможност, а той се е възползвал по най-добрия начин. Естествено, предполагам, че разполагат със сериозна база данни от компромати. С която на практика да държат в подчинение тези, които им трябват. 

- Няма ли компромати и за самите тях? 

Предполагам, но взаимно се държат по някакъв начин. Тези хора, които са го лансирали, са част от онова задкулисие, за което всички говорим в България. 

- Да, но вие сте били част от това задкулисие... 

Аз не съм бил част от това задкулисие. Мене ме използваха като ракета носител и аз не се усетих. А в момента, когато се усетих и опитах да скъсам с това, разчитах, че ще намеря подкрепа от обществото, но аз не я намерих. На мене ми хареса много една приказка на мой приятел, който казва: "Имах един мексикански работник в къщата си в Америка, и го попитах – защо в Мексико има толкова много корупция и бандити? И той му казал – ако искате да живеете в Мексико, трябва да сте малко корумпиран и да сте малко бандит. Иначе не можете да оцелеете". Аз наистина знам, че съм допуснал грешки и плащам цената за тези грешки. И не се срамувам да го призная, но не мога да приема едно – че хората, които са в основата на всичкото това нещо, са моите морални ментори. 

- Виждали ли сте Цацаров и Делян Пеевски в контакт? 

Аз не мога да кажа дали съм ги виждал заедно в контакт – Пеевски и Цацаров, но твърдя, че те са в контакт. И твърдя, че Пеевски имаше активна роля при избора на Цацаров за главен прокурор. 

- Ще ви разкажа една много интересна случка. Когато бях в ТV7, а в ТV7 бях заради вас, не заради Делян Пеевски, но така или иначе, когато трябваше да се избира главен прокурор, аз исках да поканя в моето предаване тримата кандидати за главен прокурор – Цацаров, Сарафов и Тонева. Николай Бареков, за когото след малко ще ви питам и за вашата необичайна привързаност към този човек, ми забрани да поканя Тонева и ми каза: "Нали знаеш кой е кандидатът на нашия приятел". И аз казах - не. Цацаров, каза той. И аз попитах: "Кой е нашият приятел?", като мислех, че е Борисов или Цветанов, защото телевизията беше някак си подкрепяща. Той не ми отговори, но разбрах, че има "нашият приятел". Много по-късно разбрах, че това е г-н Пеевски. И вие сте го знаели още тогава. 

Не, първоначалният кандидат на Пеевски беше Бойко Найденов. 

- Откъде знаете? 

От общуване, от ухо на ухо, от уста на уста. След това беше намерено решение компромисно с другия силен лагер. И беше решено Цацаров да бъде главен прокурор. Затова очевидно г-н Цацаров им се отблагодарява сега. 

- В едно интервю, предишно, което бяхте дали, премълчахте две неща – едното беше – какво сте си говорили с Борисов на 6 юни 2014 година, когато вие сте го потърсили и него, за да го предупредите какво се готви срещу КТБ? Какво можеше да направи? 

Как какво можеше да направи? Борисов можеше да говори с въпросния главен прокурор, защото, кажете ми, какво направи прокуратурата? Със своите действия в стил слон в стъкларски магазин... 

- Предпазлив ли е Борисов, или е страхлив? 

Трудно ми е да определя какво е било водещото в онзи момент, за да не се намеси, но аз считам, че той направи грешка тогава. 

- А Станишев – говорили сте със Станишев. Какво е можело да направи Станишев? Зависим човек ли е?

Със Станишев имахме договорка той да оттегли подкрепата си за правителството на Орешарски. Договорихме се, след като загуби изборите на 25 май. Той знае, че загуби изборите катастрофално за това, че беше позволил на Пеевски да се разпорежда в държавата България безотговорно. Това е най-голямата безотговорност на политически лидер. 

- В качеството си на какъв вие ще се договаряте със Станишев да оттегли подкрепата си за Орешарски?

Нали не сме забравили факта, че това правителство ми беше вменено като мое правителство и то от настоящия премиер. 

- А не беше ли ваше правителство по някакъв начин? 

Оказа се, че не само не е мое правителство, а е и моят гробокопач. 

- Вие участвали ли сте по някакъв начин в тези политически игри? 

Станишев беше много разочарован да разбере през април и май, че през цялото време Пеевски го е заблуждавал. Че Пеевски се е възползвал от ситуацията, за да може да профитира и да работи против интересите на правителството и на соцпартията. И той го направи по най-вулгарния начин. А Станишев просто не намери сили да прибегне до единственото спасение за БСП към оня момент.

- Как е разбрал Станишев, че Пеевски... 

Разбра много неща Станишев. Разбра, че всичките обществени търгове, които са печелени, са печелени с моето име напред, а всъщност ползвател са били Делян пеевски и неговите фирми. Разбра, че кадруванията по определени сектори са се случвали само и единствено в интерес на Делян Пеевски. Той поне играеше ролята на наивник към оня момент и беше готов на думи, за да спаси своята чест, да спаси в крайна сметка социалистическата партия от пълен погром – положението, в което тя е сега. Аз не виждам шансове да излезе от тази криза в следващите години. Социалистическата партия до голяма степен е в тази ситуация заради абсолютно продажническата позиция по време на управлението с ДПС на правителството на Орешарски. 

- Значи вие имате морална отговорност към правителството на Станишев...

Аз казвам следното – аз смятах, че след първото правителство на Борисов не може да бъде по-лошо. 

- Защо? 

Основната причина беше абсолютно папагалското прилагане на политиката на рестрикции на икономически ограничения в среда, която абсолютно не изискваше подобни мерки. Просто му беше наложена на Борисов тази политика от неговите експерти в правителството и то я следваше сляпо. И другото – въздействието на един кръг около него върху бизнеса. 

- Кой кръг – Симеон Дянков? 

Не – един кръг, който искаше да играе ролята на посредник за всяко нещо, което се случваше в държавата. 

- Кой е този кръг?

Различни кръгове имаше около Борисов – едни ги наричаха Котараци, други – не знам какви. Във всички случаи измислени хора, които само навредиха на Борисов. Но водещото беше абсолютно неадекватната политика - икономическа и финансова. Затова смятах, че няма как да бъде по-лошо. Оказа се, че може да бъде по-лошо. 

- Това означава, че вие сте се опитвали да играете роля в определянето на политическата игра, без да се виждате, невидимо? 

Смятате ли, че някъде едрият бизнес няма никакво право и никаква дума при определянето не на политическата, а на икономическа - дотолкова доколкото тази икономическа политика е вързана с политиката – това вече е друг въпрос. Ние имаме една обърната пирамида в нашата страна. Вместо в основата да са бизнесът и икономиката, ние сме сложили в основата политиката и затова се клатим непрекъснато на този неустойчив връх. Всеки, който идва на власт, се опитва да покаже, че без него бизнесът е никой. Това е най-голямата грешка. 

- Зависим ли беше Станишев от Пеевски пряко? 

Не. Той не беше зависим, той беше маша на Пеевски. 

- Премълчахте ли, че сте се виждали с Ахмед Доган тогава? 

Тогава аз се видях и с Доган. 

- В сараите? 

На друго място. Тогава показах неща, които сега стоят на едно място при едни нотариуси, за което аз споменах и които ще излязат при определени обстоятелства. 

- Това не е ли рекет? 

Това не е рекет. Това е защита. 

- Доган какво ви каза тогава? 

Доган ми каза, че е късно, а не знам какво точно е било късно. Но това означава едно - че съм бил наклеветен. Твърдо. Мене просто ме бяха харесали да ме употребят. И по един или друг начин те успяха. 

- Вие сте го допуснали. 

Аз го допуснах. Факт. 

- В тези книжа, които сте дали на двама нотариуси и за част, от които сте споменали на Ахмед Доган, има ли схеми, в които политиците имат собствености и крият по този начин? 

Има. 

- Те владеят ли, да кажем, медии? 

Собствеността в медиите е само легитимация на правото да въздействаш върху политиката на медията. Не е никакъв особен плюс да имаш собственост в медия, защото те 100% са губещи. Но усещането, чувството, да притежаваш част от тази медия, показва, че ти можеш да й въздействаш. И да пърхат около тебе определени журналисти или журналистки, на които ти да обясняваш какво трябва да се случи. И да промиваш мозъците. 

- Но не са само медиите. Казвате, че играчи от политическата върхушка през схеми за скриване на собственост владеят не само медии, но и други бизнеси? 

Това е тяхното най-голямо нещастие. Защото не могат да се появяват. Те много желаят да покажат колко са влиятелни и колко са богати. Но не могат. И това е тяхната карма. Те вечно ще останат там в миманса, анонимни, макар и много, много неприлично богати. Има ги и в момента. И сред управляващи, и сред опозиция. Хората, които влизат в голямата политика, излизат неприлично богати. Аз нееднократно съм заявявал, че ако има истински олигарси в България, те не са сред бизнеса. Сред бизнеса може да има измамници, ДДС-ари, контрабандисти и всякакви други, но олигарси в класическия смисъл на думата, няма. В България олигарси са политиците, защото те материализират своето политическо влияние в пари и активи. 

- Проспахте ли Николай Бареков? 

Никога не съм се заблуждавал в моралните качества на Николай Бареков. 

- А защо възложихте на него да бъде другия политически проект, алтернативния, който да се конкурира с Борисов? 

Защото мислех, че има малко акъл в главата си. А се оказа, че и това няма. Че е толкова слаб, сламен човек, че в първия момент, в който го натиснаха, а го натиснаха, защото до последно Пеевски му държеше разработката по сигнала на Протестна мрежа в прокуратурата, той трябваше да избира между мене или Пеевски. И съм сигурен, че вътрешно в душата си, без да коментирам морално-волевите качества на лицето Николай Бареков, вътрешно той ненавижда Пеевски. Но той ме предаде веднага от страх. И смятам, че направи най-голямата си грешка. Не заради мене – той просто се самоуби. В момента за мене той е политически труп. 

- Но всички казват – Борисов няма алтернатива. Той ще ни управлява 12 години. Стигнахме до етапа, в който от Тато минахме на Батко. Това ли е, или има други варианти. 

Борисов е феномен. Безусловно. В българската политическа история. Дали има алтернатива, или няма, какво да кажа. Тя и Рим на един етап не е имала алтернатива, а в един момент се е сгромолясала, такава империя. Пътят към падението е много кратък. Дали някой на 31 май е вярвал, че КТБ ще падне за една седмица. 

- Не. Нека Борисов се замисли. Това ли казвате? 

Всеки трябва да мисли през призмата на това, което той знае – какво прави и как го прави. 

- Вие сте класически пример, според мен, на човек, когото съдбата удря, за да извлече уроци. Защото иначе щеше да ви унищожи направо. А тя ви остави жив. 

Аз съм благодарен за това. Като знам какво е било подготвено. Затова ще се боря докрай. За да докажа правдата, защото не е само моята правда. Тя е правдата на тези 9 невинно обвинени от банката, тя е правдата за всички други, обвиняеми по това мега дело. Тя е правдата на тия 650-700 човека – масата от които в момента излизат на улицата. Тя е правдата за всички, които се бяха доверили. Защото се бяха доверили на Корпоративна банка точно заради различния подход. Този, който днес знайни и незнайни герои експерти да критикуват и анализират, без да имат капка понятие от това - какво се е случвало и как се е случвало. 

- Ако Цацаров и неговото ведомство не ви дадат никакви гаранции, докога ще стоите в Белград? 

Престоят ми в Белград е въпрос на съдебна процедура, върху която аз не мога да влияя. Моята страна е България, независимо, че се чувствам много добре в Сърбия и независимо, че чувствам обичта и уважението на хората тук. Моето желание обаче е аз да се върна в България, за да докажа, че не съм виновен и че хората, обвинени заедно с мене, не са виновни.

- И че сте извлекли поука от грешките си, може би. 

Надявам се. Независимо, че човек има свойството да повтаря грешките. 

- Моля, не ги повтаряйте повече. 

Ще се постарая.  

Тук може да видите видео от интервюто.

Ключови думи

Коментари

А Пеевски е твоя баща - направо ти е.. майката

дебелян пеевский

Аз съм точно обратното на "необразован, но не и неук". Както знаете, аз имам дори документ, че съм образован, цяла диплома на юрист от ЮЗУ. А дали съм "ук" или "неук", тоя напъден шебек и "абсолютен престъпник" трудно може да прецени, нема толкова акъл.

ЮЗУ е класа. Даже над Бръшлянената лига е.

Импала

Мен ме интересува живо, кой сготви Костинброд. Кой води медиен и съдебен джихад срещу Цветан Цветанов?

Цацаров го сготви, а Цацаров го назначи Рапоня. Ерго, медийният и съдебен джихад е Рапонски. Може би Цецо държи неща, от които Рапоня се насира повече, отколкото като не се отвори колесника на Фалконя?

DogWoman

Ако слушаш брътвежите на Василев, джихадът срещу Цветанов го е сготвил... синът на Цветанов (предвид, че Цветанов е сред "многото бащи"). Много жалка картина на един смачкан човек. Очаквал бил, че обществото ще го подкрепи... Станишев бил наивник, Бареков нямал акъл, този го предал, онзи го предал. Ахмак човек и вързано куче го хапе. Изгубих си време да го слушам тази сутрин, за какво ли.

:)

Като говори Митьо Гестапото обикновено го слушам за да разбера за какво НЕ говори - там някъде е интереса му. Така например от него надали ще чуете, че Мултигруп стартира с нарязването на една руска подводница за скраб. От Василев пък надали ще чуете за старта и тотото на Мама. Някак удобно се пропуска и ранния учител на Пеевски. Да, от Василев не чуваме нищо за путинките и интересите на Кремъл в бизнеса му.

да

"...не чуваме нищо за путинките и интересите на Кремъл в бизнеса му". А точно те го катурнаха и го е страх да го изрече...

дебелян пеевский

И само между другото, най-добрият отговор на тия интервюта щеше да е един точен доклад за драмата КТБ. Доклад, който правителството на Борисов не може да го направи цяла година вече ;)

Импала

Прекалено много си повярва - че може да уволнява, да създава и назначава премиери...да сваля от власт едни, да поставя на власт други - по-удобни. Логично свърши в калта, щом си е наел за съветник Лаборанта...

DogWoman

"Но усещането, чувството, да притежаваш част от тази медия, показва, че ти можеш да й въздействаш. И да пърхат около тебе определени журналисти или журналистки, на които ти да обясняваш какво трябва да се случи. И да промиваш мозъците." Иронията е, че моментът с пърхането и "усещането, чувството" са демонстрирани в самото горно интервю. Тъжна ирония.

Пеевски беше и е , с майка си и много други, "бушон"- представител на ДОГАН! Всички богатства, които се водят на бушоните са негови и на тези от КГБ! Всичките назначения-да, пеевски подаваше жълтите листчета с имена на Станишев и Орешарски, но съгласувани със "проклятието но България"!

тоталитаризъм

А в София съвсем влучайно по време на интервюто нямаше ток. Завръща се мрачното време на диктатурата

плащай си сметките редовно, пич. чез не са благотворително дружество ;)

дебелян пеевский

"А в момента, когато се усетих и опитах да скъсам с това, разчитах, че ще намеря подкрепа от обществото, но аз не я намерих. " -- плача. Якият капиталист, който краде от обществото колко години, искал подкрепа. Ололололо. " Дали някой на 31 май е вярвал, че КТБ ще падне за една седмица. " -- хехехе. Всички хора, които на 31 май не са имали депозити в КТБ и в другите гнили ябълки питай, не питай ТПЗ като тая платена курва, която ти прави ей такова дълбоко вербално фелацио: "– при вашата ерудиция, която съм забелязала още при първите ни контакти – образованост, интелигентност"

tibia

Преди избори /майната им/, обаче и преди доклад на международна компания за КТБ? Това не е поръчково интервю, това е платен, предплатен, надплатен /и последен/ опит да се изскубнеш преди да ти щракнат белезниците! Джамджиева, не можете ли да дадете некой лев на един психолог Тошко Тодоров или на колегата му Росен Йорданов и те да кажат къде и за какво лъже Цветан Василев. То и аз мога да ти кажа къде не лъже /когато в кадър е Кулезич/, ама да е професионално, де! А иначе жалко, че Пеевски, Доган, Станишев и Борисов /така чух/ са похабили такъв самороден икономически талант. Що за нация сме, щом допускаме такъв финансов визионер да се крие като джебчия в Белград! Е това ни е на нас, българите, голямата драма - не можем от първия път да разберем, че "експерт" е по-лошо от бизнесмен, работодател, спекулант и контрабандист /взети заедно/ и тая дума е синоним на крадец в особено големи размери и няма нищо общо с думи като професионалист и специалист. "Експерт" е заплаха и предупреждение, а ние му се радваме, ръкопляскаме и му даваме здравето си, парите си, бъдещето си и себе дори! Иска се време и много работа, но това ще се промени. Нас нищо лошо не ни заплашва отвън. Всичко си е "наша работа"!

Импала

Във фалита на КТБ ако изключим мащаба, няма нищо интересно и няма никаква конспирация. Това е една тъпа и банална история на едни съдружници с ниска интелигентност и морал. И за филм не става. В БГ такива истории са хиляди. Събират се двама-трима да правят бизнес и почват да се дебнат кой кого ще прецака.

хайде, де

Е, много нискочело - било само надцакване на неморални съдружници...А къде остана мъдрото ръководство на руската ВТБ, с тяхните български маши, братя Вълчеви? Те можеха да спасят КТБ (нали са част от акционерите и би било естествено като такива да желаят да я запазят?), но не си мръднаха пръстчето. Та Русия се готвеше да катурне цялата банкова система, решиха да завторят с ПИБ, чак тогава се усетиха нашите продажни политици, че по правилото на доминото целия народ щеше да се втурне да си тегли парите от всички банки и край със "стабилната" ни банкова система! Василев го е страх, директно да признае за руската намеса, само споменава за акълите давани от "братята"...

Далеч по-интересният въпрос е как, при положение че за тоя фантастичен експерт се пише какви врътки прави с парите на вложителите, той преживя цели 4 години при още по-големия експерт и държавник Рапоня, че даже тогава му се надуха активите с каквото имаше държавно като свободен капитал. Ама на рапонските тролове такива въпроси им убягват.

:)

"Дали някой на 31 май /2014/ е вярвал, че КТБ ще падне за една седмица." - Всъщонст, очаквах го още след Костинбродските избори/2013/. Очаквах някакво повторение на 97-ма и то се случи. Почеркът - това е нещото, от което БСП и кукловодите му не могат да избягат. Сега вече оценявам, че е можело и да не се случи - ако газът и бежанците имаха шанс да минат през България. Тъкмо това предопредели закъснението от 1 година.

тука е така

Чуха ли всички Гербери Кой е подкрепял Кой,да им стане ясно какви ченгесарски работи се правят!

Герберастите отдавна знаят кой подкрепя кого. поне тия по върховете. останалите са тъпа членска маса на заплата във фирмите на кой, като циганите, които търсят дисертацията на Рапоня из София.

Импала

Това за държавните пари в КТБ е елементарно обяснение за балъци. Били между 4-7 %. Всъщност при лихвите които раздаваше този, цялото народонаселение на БГ си държеше парите в банката му. Аз имах влог за 120 000 лв в КТБ. Познавам 5 човека които държажа десетки хиляди в банката. Някой от тях - гарантината от държавата сума. Един даже си продаде апартамента за да си направи влог и с половината от лихвата си плащаше наем.

Нора

Е, след като цялото население си е държало парите в КТБ заради високите лихви, значи Цветан Василев Е РАБОТЕЛ С ДЪРЖАВНИТЕ ПАРИ ЗА ЦЕЛОКУПНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД, нали така?! И редовно банката изплащаше добри лихви и обслужването беше перфектно! Сама съм свидетел на това! Значи, дори и да е ползвал държавни средства (каквито и другите банки ползваха, ползват и до сега, той, Цветан Василев отделяше от своите печалби и да спонсорира даровити наши дейци на културата, и за спортисти и плащаше прилично на своите вложители. А останалите банки оскубваха (а сега съвсем) своите клиенти на живо и пак - Цветан Василев бил лошият?! Чудна работа?!

"Били между 4-7 %." - стига лъга бе, герберастко тролче, когато банката почна да расте през 2009-10, държавните пари бяха повече от 25% от депозитите. Дар за Цв.В. от един Рапон. "цялото народонаселение на БГ си държеше парите в банката му" - дрън-дрън. "Аз имах влог за 120 000 лв в КТБ." - трудно, левче на пост не са плащали никога.

Импала

Бъркаш 25% от парите на държавни предприятия бяха в КТБ, но в самата банка тези пари са 7% от депозитите. То се видя и при списъците на депозантите които излязоха- имаше две-три държавни топлофикации и хиляди граждани. Включително Костов. ДСБ също си държеше парите там

дъжка пръс

Шарли ептен

Ако е вярно, че ада било място, на което си осъден да живееш во веки веков с такива като теб, то значи на г-н Василев му трябват още няколко сантиметра и вече е там! Той си отвори устата, за да каже, че всички са маскари, но не всички са бегълци. Е, и? От чета с предател - предатели на "четника"! Това да си признаеш грешките и да се покаеш, само на Борисов му се получава. На мен интервюто на Цветан Василев ми звучи като даване на показания. Четох, че имало разлика между "даване на показания" и "снемане на показания". Сигурно има. Дано следващата среща на бившия банкер с публиката, да е на дневна светлина!

Всички ли гербери сте впрегнати в пропаганда? Ще ти подлея вода - отговорникът на ГЕРБ да те смени като дежурен по Клуб Z! Глупав си и постигаш обратен ефект!

Adrian

Най-лошото е че този се мисли за голям бизнесмен, който е най-можещ да развива бизнес. А е просто поредният крадец и измамник. Направил парите си на гърба на хората! така му се пада!

Не е на гърба на хората, а въз осноа на тяхната глупост и алчност.

Радев

Аз мисля, че Василев блъфира за разни файлове при нотариуси. Ако имаше нещо досега щеше да е излязло наяве. Та какво повече би могъл да загуби? Прави някакви отчаяни опити да търси помощ от Борисов, което е пълен абсурд. Боко никога не бил по услугите, тъй като знае само да прибира.

може, например, да го отстрелят.

Колеги, да направим място на един, който повтаря Рапон, Рапон, Рапон. Мисля, че е почти на финала........

Николов

Хайде бе Василев, извади тия документи от сейфовете, че да стане весело и тъжно в милата ни родина. Леле тогава,колко празно място ще има тук за писане, и как матросовците на " Шъ та бия" ще потънат вдън гори Тилилейски.

Ощавен маркиз

Време е да свалим от пантеона най-гъвкавия и мъдър нашенски банкер, Буров, и да го заменим с "изповядащия се национално-отговорния банкер" Цв. Василев... Все пак, много ми е симпатичен, бори се човекът, за едното честно име. А представяте ли си, когато стигнем /ако стигнем, де/ до изповедта на несъстоялия се председател на ДАНС, ДъМаминия и чичоСиДугановия, и на другите ЧИЧКИ... Тоз, първият, ни разревава и хвърля в "антиолигархична и утрижена за модерно банкерство и държавност" треска. Вторият, ако изобщо доживеем да го видим в "изповедалнята", предполагам, ше ни направи да си посимеп тиквите с пепел и да се откажем изобщо от използването на парата като платежно средство. И да се оттеглим по села и паланки, в смирен и блажен стоково-обменен лайф. Ще ни отива.

Шарли ептен

Николов, Николов, то ако имаше нещо за вадене, тоя келеш щеше "търговската" да стъпва по "Раковска", а не да дава интервюта в нещо, което прилича на кът за възрастни в сладкарница! За такива като теб, веселото вече беше! Ти обаче едно си знаеш и едно си баеш дори за Матросов. А горите Тилилейски са естествена ти среда! Повярвай ми, вижда се!.......П.П. Между другото ти напомням, че в едно предишно интервю Василев заяви, че в ходил в Банкя и е стоял там 2 /два/ часа! Борисов го потвърди. Сега остава премиерът да разкаже и какво са си говорили. Виж тогава може да стане хем тъжно весело, хем фатално интересно. Двама души досега са обявявали публично, че имат "документи" при нотариус в чужбина. Сам прецени къде са днес Миро Мършата и Емо Фаса!

Тошо

Тоя мошеник се съдра да лъже като дърта циганка!

Леле-мале

Няма какво да овърта. Да се връща да си оправя бакиите!

Джак Едо

Гледах интервюто - абсолютна театрална постановка. Цяла година четем медийните му спекулации, но тови фиаско надхвърля всичко. Няма ли кой да го вкара в затвора този долен мошеник и крадец - не може да е толкова недосегаем, колкото и да плаща на сърбите все ще се издъни и там.

socialen

Какво може да направи Борисов! Борисов е един неук, неграмотен човек, без образование. Цветанов, също. Преди 27 години Борисов е бил пожарникар, Цветанов е бил старшина, портиер в ДС. Борисов хал хабер си няма от макроикономика, финанси, макроикономически процеси, макроикономически течения, догми, разликата м/у тях, съвременни дебати, причини и прочие.

socialen

Борисов е феномен на Простотията! За 26 години дяснолиберален англосаксонски Капитализъм по американски образец, познат днес още като Неолиберализъм, Либертарианство и Пазарен Фундаментализъм, над 2 милиона способни и образовани българи напуснаха страната. Тяхното място заеха неуките и неграмотните с Вишу, дошли от Провинцията, които избират необразования Борисов. Става дума за постоянен електорат на Борисов от 1.2 милиона български избиратели, които са има няма 15% или едва 1/6 от българските избиратели. Останалите 85% или 5/6 от българските избиратели, Народът, не желае Борисов и не гласува за Борисов. Борисов е продукт на Деградацията на всички морални и образователни цености в нашата дясна, асоциална, неолиберална, либертарианска, анархокапиталистическа, олигархична, пазарнофундаментална кочина.

socialen

При 3.5 годишното си еднолично катастрофално "управление" на неконтролируемия хаос в периода август 2009-февруари 2013 година, Борисов удвои държавните пари в КТБ при нулев контрол от страна на Държавата и така наду лихвения балон в КТБ, виновен да се стигне да колапса на Банката. Борисов 2 пъти награди Василев за Банкер на Годината и каза, че е горд с такъв велик банкер.

socialen

Борисов има единствено един неграмотен електорат от 1.2 милиона българи, които са колкото или по-необразовани от Борисов, и се идентифицират с него, защото виждат възможности за тарикатлуване и заемане на високи за тях длъжности, изискващи подобаващо образование, което те нямат, но пък образование отдавна еминрираха. Останалите нямат толкова електорат, защото техният електорат не гласува. Единствените, които също гласуват са малцинствата, повечето за ДПС, и няколкото останали реститутки в София, Пловдив и Варна за Психодясното, пардон за СДСто.

socialen

Освен Феномен на Неграмотността и Глупостта, не виждам на какво друго Борисов може да е феномен. Тука останаха само неграмотните и необразованите, които получават Вишу като подарък, защото самофинансиращата ни се неолиберална пародия на образователна система трябва да произвежда годишно определен процент висшисти.

socialen

Разбира се, че Бареков се е целил в неграмотния чалгализиран електорат на Борисов. Затова и успя да му вземе част от него. И това е причина днес Борисов да има само 80 депутата.

socialen

Не само Прокопиев е компадор/васал. И Борисов е васал. Квото кажат Големите Началници кат' се разберат, т'ва!

петър

ех ако можеше всички споменати да избягатпри тоя е сърбия, но не от страх от отмъщение, а от страх от закона.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.