Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Една от темите от интервюто на Цветан Василев пред ТВ7 бе за съдбата на "Виваком" (БТК). След краха на КТБ някогашният държавен телеком се люшка като кораб в бурно море от разнопосочни интереси. За момента никое от тях не  е взело категоричен превес, но това ще се промени и то скоро.

"Аз твърдя, че през юни 2014 г. нормалната стойност на 77-те процента във "Виваком" беше около 450 до 500 млн. евро. И това запознатите с начина на определяне на оценките на телекомите го знаят. Сега някой се опитва да я търгува за 100 или 150 млн. евро!", каза Цветан Василев в интервюто.

В случая има явно разминаване между думите му и фактическото разпределение на акциите в телекома. Официално делът на КТБ във "Виваком" е малко над 43 процента, а сборът до 77% се получава, само ако към тях прибавим и делът на руската Внешторгбанк. Останалите акции са на облигационерите на БТК.

Според източници на Клуб Z преди няколко седмици е стартирала процедура по събиране на оферти за изкупуване на опцията за увеличаване на капитала на българския телеком. По договора за отпускането на мостови кредит по сделката за закупуване на БТК до 15 май т. г. Цветан Василев трябваше да внесе 150 милиона евро, за да запази компанията като своя. Това обаче не се случи и той е в неизпълнение на това условие. Срокът за погасяване на задължението бе удължен до 15 октомври и изтича след седмица. Така на практика инвеститор, който извади 150 милиона евро ще стане едноличен собственик на "Виваком", тъй като при осъществяването на превода всички останали акции ще се редуцират до до 0,03 на сто от капитала.

За да стане операцията обаче новият собственик ще трябва да "се разбере" с още няколко страни. Това са българската държава, която по неофициална информация очаква от бъдещия собственик на БТК минимум 130 милиона евро, миноритарните акционери в компанията и самият ... Цветан Василев.

Това превръща схемата на бъдещата сделка в доста сложна. Нагласите са мустакатият банкер да бъде заобиколен и да не получи нищо, но така новият собственик рискува да се сблъска с Василев на арбитражно дело пред съда в Люксембург. Което едва ли ще бъде решено по бързата процедура.

В случай че за изплащането на кредита бъдат заделени 150 млн. евро, още толкова за държавата и ако към тях се добавят дълговете на "Виваком" от 400 млн евро, то цената на сделката отива към 700 млн. евро. И то без да да предвидени пари за Василев и миноритарните акционери. В същото време според телеком експерти реалната цена на "Виваком" в момента е в диапазона 850-900 милиона евро. Това е твърде малка горница по сделка с твърде несигурна собственост каквато е тази.

Затова и е доста малко вероятно за телефонната компания да се появи известен инвеститор. Много по-вероятно е да видим рисков играч.

В телеком средите се разпространяват слухове за интерес към БТК на бизнесмена от Лондон Спас Русев, който е смятан за човека сформирал икономическия екип на НДСВ. Телекомът бе продаден именно по време на управлението на тази партия. В момента шеф на българският офис на Внешторгбанк е бившият министър на финансите в "царското" правителство Милен Велчев.

Потвърждение на спекулациите обаче засега няма. Клуб Z потърси за разяснения Русев, но той не отговаряше на мобилния си телефон.

Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

Много странно звучи тая статия. От една страна, "реалната цена на "Виваком" в момента е в диапазона 850-900 милиона евро", от друга, според Цв.В., през 2014 77% са били 500 милиона, т.е. 100% са били 650 милиона, т.е. има близо 250 милиона разлика в полза на оценката на Цв.В. Или тия "експерти" куцат нещо, или Цв.В. си оценява активите точно толкова занижено, колкото и потенциалните купувачи. Или някой нещо е преписал грешно.

Дума дупка не прави! Реалната цена е цената, която купувач плаща, Всичко останало са еквалибристиките на различните системи за оценка, Например, при един от методите за оценка се оценява и марката.

Спас Русев, т.е. имитират се преговори в един и същи приятелски кръг.

Хортензия

Това лого е от преди 5 години. Не намерихте ли друга снимка? А написаното е съчинение по слухове.

Пиша отговор на нахалника, нарекъл се "Дебелян Пеевски". защото има ограничение при отговорите. Дебеляне, нахалнико, БТК беше продадена от правителството на НДСВ, а ти беше комсомолският им секретар. И за да не бъдеш капо в парите, те бяха назюначили парламентарен секретар на главния помощник на продавача на БТК. Номинално, по закон, БТК трябваше да бъде4 продадена от АП. Но беше спазарена от твоето министерство - МТС!

дебелян пеевский

благодаря, дървен философе, че потвърди това, което ти казах, че цената от "купувача" няма значение у нас. остава въпросът откъде е разликата от 250 милиона между оценката на бившия собственик и тая на "телеком експерти" като дървените философи по-доле.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.