“Бежанският поток е най-тежката задача след обединението на Германия”, заяви Ангела Меркел.

Тя даде снощи едночасово интервю на живо за обществената тв “А Ер Де”, същата, която в неделя вечер я показа като мюсюлманка -  с фередже на фона на Райхстага с минарета и полумесец.

Темата на излъчваното всяка сряда на живо токшоу “Ане Вил” по името на водещата, снощи беше: “Канцлерката по време на бежанската криза. Г-жо Меркел, действително ли ще се справим?”

Още в началото Меркел заяви:

“Ще се справим, абсолютно съм убедена в това! Германия е мощна държава, една страхотна страна.  С воля може да се постигне много. Толкова хора се ангажираха да помагат на бежанците и това показва, че те искат да се справят заедно с мен.”

Тя отхвърли опцията Германия да затвори границите си, камо ли да издига огради. Те не били препятствие пред бежанците, които винаги намирали път, за да стигнат до целта си. Меркел обаче се обяви за стриктно пазене на външните граници на ЕС:

“Истината е, че сега положанието е такова, че външните ни граници не се пазят надеждно.”

Попитана не я ли нервират опонентите й и предимно баварският лидер Хорст Зеехофер, Меркел отговори: “Нервите не са категория.” А и Германия била свободна страна и всеки можел да изразява мнение.

А дали има план за справяне с бежанската криза? Да, има, но сега не може да го обяви, тъй като обстановката бързо се променя, а тя не желае да се отмята. Със сигурност обаче трябвало да се ускори процедурата по даване на убежище, при отказ мигрантите трябвало бързо да напускат страната.

Същевременно Германия била решена да помага на държавите от Близкия изток, приели бежанци, за да се създадат по-добри условия за живот там и хората да не поемат на Запад.

На въпрос на водещата Ане Вил дали твърдата й позиция, че няма да се налага горна граница на прием на мигранти, не е зплаха за поста й, канцлерката отговори:

“Това не е въпрос, който стои пред мен. Готова съм да работя толкова упорито, колкото е по силите ми.”

Меркел щяла да вложи всичките си сили, за да се стигне до честно преразпределяне на бежанците в държавите от ЕС, но допълни: “Истината е, че и аз не знам какво ще ни поднесе утрешният ден.”

Попитана не е ли прекалено любезна, като се съгласява на селфи с бежанци, което пък се приемало като покана и други да пристигнат в Германия, канцлеркатка попита: “Вярвате ли наистина, че стотици хиляди хора загърбват родината си, заради селфи с канцлерката? Че поради тази причина се качват на гумени лодки и рискуват живота си?”

Водещата не подмина и въпроса кой ще е тазгодишият носител на Нобелова награда за мир. Усилено се говори, че утре ще бъде оповестено името на Ангела Меркел заради позицията й по бежанската криза и ролята й при намиране на решение на конфликта в Украйна.

Попитана какво мисли по въпроса, канцлерката отговори: “Тази дискусия почти ме потиска.”

Тя имала толкова много задължения, работела на пълни обороти, друго не я интересувало.